Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ- ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ-ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΙΡΕΤΟΥ ΠΥΣΠΕ ν. ΚΟΖΑΝΗΣ



ΤΖΙΩΡΑ ΣΟΦΙΑ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΠΥΣΠΕ ν. ΚΟΖΑΝΗΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Εδώ και τρεις μήνες καθημερινά βομβαρδιζόμασταν με πληροφορίες που αφορούσαν τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων!
Εύσχημα το υπουργείο απέφευγε να χρησιμοποιήσει τον όρο «κατάργηση» προσπαθώντας να πείσει όσους εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία ότι οι «συνενώσεις» γίνονται για παιδαγωγικούς και μόνο λόγους!
Με την ανακοίνωση όμως του νέου σχολικού χάρτη και μελετώντας τις αποφάσεις που πάρθηκαν για το νομό μας, βλέπουμε ότι υποβιβάζονται σε πενταθέσια τα Δ.Σ. Μικρόκαστρου - Καλονερίου και Εράτυρας ή και 3/Θ όπως το Δ.Σ. Καρυδίτσας!
Φυσικά το εύλογο ερώτημα είναι αν οι υποβιβασμοί (ειδικά σε αυτούς τούς τύπους σχολείων!...) των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, συνάδουν με το επιχείρημα της …αναβάθμισης της Παιδείας;
Θα σπεύσει κάποιος «καλοπροαίρετος» να πει ότι ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν εκεί είναι περιορισμένος και δε δικαιολογεί την αυξημένη οργανικότητα του σχολείου!
Θα του απαντήσω λοιπόν πολύ απλά: «δεν είναι …προτεραιότητα του υπουργείου ο μαθητής;»
Με το να υποβαθμίζεις σχολεία τα οποία σημειωτέον είναι σε απομακρυσμένες περιοχές στο νομό μας δε στερείς το δικαίωμα παροχής της ίδιας ποιότητας εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές;
Και μην πει κάποιος ότι λειτουργούν στο νομό μας πενταθέσια και τετραθέσια ή 3/Θ με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών;
Ας τα αναβάθμιζε κι αυτά η κ. υπουργός!
ΠΡΩΤΑ Ο ΜΑΘΗΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΠΑΜΕ;
Με την ίδια ευκολία που καταργεί ή συνενώνει σχολικές μονάδες, θα μπορούσε να αναβαθμίσει άλλες, αν πραγματικά την ενδιέφερε αυτό που πρότασσε σαν επιχείρημα τόσο καιρό, ο …μαθητής!!!
Κατά τα άλλα σήμερα καταργούνται-συγχωνεύονται 1.933 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα!
Στο νομό μας το ποσοστό ανέρχεται στο 12,50% σε σύνολο ογδόντα οχτώ (88) Δημ. Σχολείων και των Νηπιαγωγείων 7,20% σε σύνολο εκατόν έντεκα (111) Νηπιαγωγείων!
Και αυτά χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη κτηριακή υποδομή, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ειδικά η μετακίνηση των μαθητών τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και στο αν υπάρχουν διαθέσιμα λεωφορεία, ΤΑΧΙ, οδηγοί, συνοδοί !
Υπάρχει νηπιαγωγείο (σ.σ. Κρανιδίων) που καταργείται (με 10 νήπια – προνήπια από Σεπτέμβρη) όπου οι μικροί μαθητές θα διανύουν 15 ολόκληρα χιλιόμετρα δύσβατου οδικού δικτύου (από Γούλες) για να φτάσουν στο 4ο Ν/Γ Σερβίων με το οποίο και συνενώνεται… αυτό κι αν είναι αναλγησία!..
Εννοείται ότι φέτος θα ανέβουν τα μόρια των μεταθέσεων και περιοχές όπως η Φλώρινα που καταργούνται, συγχωνεύονται το 52% των σχολικών μονάδων θα κλείσουν για αρκετό καιρό!
Με μια πρώτη εκτίμηση συναδέλφων αιρετών σε πανελλαδικό επίπεδο χάνονται 1612 θέσεις δασκάλων και 257 θέσεις νηπιαγωγών.
Στο νομό μας χάνονται 30 θέσεις δασκάλων και 8 νηπιαγωγών(με βάση την αρχική ανακοίνωση του υπουργείου)!

Συνάδελφοι,
Η καινούρια σχολική χρονιά 2011-2012 θα ξεκινήσει μέσα σε ένα τελείως διαφορετικό καθεστώς για όλους μας, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς!
Στο χέρι μας είναι να μην το αποδεχτούμε!

Πάντα στη διάθεσή σας
ΤΖΙΩΡΑ ΣΟΦΙΑ