Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Σφοδρή αντίδραση της Περιφέρειας στις συγχωνέυσεις σχολείων στην Κεντρ.Μακεδονία



Την αντίδραση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην απόφαση συγχώνευσης σχολείων που έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός κ.Διαμαντοπούλου, εκφράζει ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας της Π.Κ.Μ. Ευθύμιος Φωτόπουλος, που είναι υπεύθυνος σε επίπεδο περιφέρειας, για τους 116.755 μαθητές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο δελτίο τύπου του ο κ.Φωτόπουλος αναφέρει:

Την πολιτική του «αποφασίζω και διατάζω» ακολούθησε στο θέμα της συγχώνευσης και της κατάργησης σχολικών μονάδων, το Υπουργείο Παιδείας – Δια Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων. Με τον δήθεν διάλογο που ξεκίνησε πριν ένα μήνα, επιχείρησε να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των συναρμόδιων φορέων, της εκπαιδευτικής κοινότητας, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χωρίς να καταθέσει ούτε μία πρόταση, ζήτησε τη συμμετοχή μας σε έναν προσχηματικό διάλογο με προκαθορισμένο εκ των προτέρων αποτέλεσμα. Ουσιαστικά μας κάλεσε να νομιμοποιήσουμε τις ειλημμένες αποφάσεις του υπουργείου. Και ενώ ο «προσχηματικός διάλογος» ήταν σε εξέλιξη αιφνιδιαστικά, η κ. Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων σε όλη την επικράτεια υπό καθεστώς μυστικής διπλωματίας.


Οι σαρωτικές και αντιεκπαιδευτικές αλλαγές, οι αντιπαιδαγωγικές μέθοδοι που χρησιμοποίησε αποδεικνύουν περίτρανα πως η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας κινείται με στρατηγική υποβάθμισης της ελληνικής παιδείας.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φοιτά το 1/6 του μαθητικού δυναμικού της χώρας. Σε πραγματικά νούμερα: 116.755 μαθητές, περίπου 32.000 εκπαιδευτικοί, 2.540 σχολεία (933 Νηπιαγωγεία, 1024 Δημοτικά, 308 Γυμνάσια, 195 ΤΕΛ, 61 ΕΠΑ.Λ., 19 ΕΠΑ.Σ).

Δηλώνουμε απερίφραστα και κατηγορηματικά πως δεν πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στην πολική της κυβέρνησης που έχει ως μοναδικό και αποκλειστικό στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων εις βάρος των παιδιών μας και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η συνεργασία που είχαμε μέχρι τώρα με όλους τους θεσμοθετημένους φορείς τους οποίους κατήργησε η κ. Διαμαντοπούλου (νομαρχιακή επιτροπή παιδείας – δημοτική επιτροπή παιδείας) απέδειξαν πως και γνώστες των καταστάσεων είμαστε και γνωρίζουμε πως να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα.

Ξεκαθαρίζουμε πως θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, για το καλό των παιδιών μας, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας, με στόχο την αναβάθμιση και όχι την υποβάθμιση του «Ελληνικού Σχολείου». Η κ. Διαμαντοπούλου και το Υπουργείο θα μας βρουν απέναντί τους, μιας και οι ίδιοι επέλεξαν την πολιτική του «αποφασίζω και διατάζω»
http://taxalia.blogspot.com/2011/03/blog-post_8527.html