Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Πτολεμαϊδα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα γυμνάσια!



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κρατώντας μαύρες σημαίες και πανώ με συνθήματα πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων Γαλάτειας, Αγίου Χριστοφόρου, Δροσερού, Ολυμπιάδας, Ερμακιάς, Καρυοχωρίου και Σπηλιάς αντιτιθέμενοι στο κλείσιμο των γυμνασίων Γαλάτειας και Αγίου Χριστοφόρου του Δήμου Εορδαίας.
Οι συγκεντρωμένοι διατράνωσαν το αίτημά τους να ανακληθεί η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για κλείσιμο των δύο σχολείων και τόνισαν ότι «αυτό δεν θα περάσει», επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης να μείνουν οι μαθητές στα σχολεία της περιοχής και να στηρίξουν τα χωριά, τα οποία ερημώνουν. Επίσης, δήλωσαν πως σε περίπτωση που το υπουργείο εμμείνει στην απόφασή του, τα παιδιά θα πάνε στα σχολεία της Πτολεμαΐδας. Οι μαθητές των σχολείων με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο έστειλαν τα μηνύματά τους προς την ηγεσία του υπουργείου.
Εκφράζοντας την πλήρη συμπαράσταση του Δήμου Εορδαίας και τη βούλησή του να δώσει μέχρι τέλους τον αγώνα για την ανάκληση της απόφασης του κλεισίματος των σχολείων Γαλάτειας και Αγίου Χριστοφόρου, η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου τόνισε ότι:
«Η παιδεία δεν είναι μόνο θέμα προγράμματος στο σχολείο, είναι μια συνολική υπόθεση που έχει να κάνει με την ποιότητα παροχής εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές, σε όλη τη χώρα. Δεν είναι τοπικιστικό να αγωνιζόμαστε για μια περιοχή που θυσιάστηκε για όλη την Ελλάδα. Δυστυχώς, η φωνή μας μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες δεν ακούστηκε. Είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε από σήμερα σειρά αγώνων, για να ακουστεί δυνατά η φωνή αυτής της παραμελημένης γωνιάς της Ελλάδας. Καλώ όλους τους πολίτες, κάθε μέρα, κάθε λεπτό να αγωνίζονται και να στέλνουν τα μηνύματα  τους στους παράγοντες που αποφασίζουν. Τα σχολεία κρατούν τους μαθητές και αποτελούν συνεκτικό ιστό της τοπικής κοινωνίας. Ο αγώνας θα κρατήσει μέχρι να δικαιωθούμε».
«Ξεκινάμε σήμερα πρώτη μέρα τις κινητοποιήσεις, καθώς θεωρούμε απαράδεκτο να κλείσει το σχολείο της Γαλάτειας, με δεδομένη τη δυσκολία στη συγκοινωνία και τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν. Θα παλέψουμε μέχρι τέλους, ώστε να παραμείνει το σχολείο ανοιχτό. Σε διαφορετική περίπτωση τα παιδιά δεν θα πάνε σχολείο στο Εμπόριο, αλλά στην Πτολεμαΐδα» δήλωσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Γαλάτειας Νίκος Φωστηράς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γαλάτειας Πορφύριος Βουταλής. «Δεν θα επιτρέψουμε να κλείσει το σχολείο της Γαλάτειας» τόνισε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας Φίλιππος Δίγκας, ενώ ο Γιάννης Παπάζογλου πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Δροσερού εξέφρασε την αγωνία ότι «ερημώνουν τα χωριά μας».
Από την πλευρά του Αγίου Χριστοφόρου ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Χρήστος Μπακάλης τόνισε την αντίθεση όλων των κοινοτήτων της περιοχής στο κλείσιμο του σχολείου του Αγίου Χριστοφόρου.
Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έγινε ανάγνωση του ψηφίσματος της γενικής συνέλευσης που προηγήθηκε την περασμένη Τρίτη, ενώ τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν η ΕΛΜΕ Εορδαίας που προχώρησε σε δίωρη στάση εργασίας και ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Εορδαίας.