Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Κατάληψη σχολείου για τις συγχωνεύσεις στο Νομό της υπ. Παιδείας


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:esos.gr
Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου  Τσοτυλίου Κοζάνης  αντέδρασαν με κατάληψη στην απόφαση του υπ. Παιδείας να συγχωνευθεί το σχολείο τους 

Επιστολή των μαθητών στο esos
Αγαπητοί Κύριοι,
Είμαστε οι μαθητές του  Γενικού Λυκείου Τσοτυλίου Κοζάνης. Θέλουν να μας κλείσουν το σχολείο, αλλά εμείς διαφωνούμε και γι’ αυτό την τελευταία εβδομάδα το σχολείο μας τελεί υπό κατάληψη.
Λίγα λόγια για το σχολείο μας: το Ιστορικό Γυμνάσιο ιδρύθηκε το 1871 στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου και με την προσφορά των Βοϊωτών της Κωνσταντινούπολης. Ο Πατριάρχης συνέβαλε καθοριστικά ώστε να δοθεί η έγκριση λειτουργίας του από το σουλτάνο Αβδούλ Αζίζ.
Στις 28 Μαΐου του 1999, παρουσία της σημερινής υπουργού, στην ομιλία του στο χώρο του Γυμνασίου Τσοτυλίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε τη συνεχόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία των δύο σχολείων Γυμνασίου- Λυκείου Τσοτυλίου ως «τηλαυγών φάρων της περιοχής και ολόκληρου του έθνους».
Επιπλέον το σχολείο βρίσκεται σε ορεινή περιοχή, έχει χαρακτηριστεί δυσπρόσιτο από το Υπουργείο Παιδείας και εξυπηρετεί πολλούς μαθητές από τα γύρω ορεινά χωριά, που διανύουν μεγάλες αποστάσεις με συγκοινωνιακά μέσα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες μέχρι να φτάσουν στο σχολείο.
Το προκλητικό είναι ότι θέλουν να κλείσουν ένα σχολείο με κτηριακές υποδομές άριστες: το σχολείο μας στεγάζεται σε ένα κτήριο νεοκλασικό αδιαμφισβήτητης λειτουργικότητας και άψογης αισθητικήςσυνολικού εμβαδού 21.500 τ.μ. με μεγάλο αύλειο χώρο, εξωτερικές αθλητικές εγκαταστάσεις, ολοκαίνουργιο κλειστό γυμναστήριο, εργαστήρια, αίθουσες τεχνολογίας πρόσφατα ανακαινισμένες και εξοπλισμένες και μία βιβλιοθήκη αξιολογότατη 5.000 βιβλίων, τη μεγαλύτερη στο νομό.
Το σχολείο μας δεν ανήκε αρχικά στα σχολεία προς συγχώνευση, ήταν δηλ. εκτός διαβούλευσης, εφόσον φαίνεται να πληρούσε τα κριτήρια που είχε θέσει η υπουργός. Γιατί τώρα αδικαιολόγητα και ξαφνικά είναι προτεινόμενο για συγχώνευση; Ποια τα καινούργια κριτήρια της υπουργού;  
Το σχολείο είναι η κληρονομιά του τόπου μας και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια του.
Κάποια από τα συνθήματά μας είναι: 
ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΩ, ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ 
ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΟΥΤΕ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟ ΑΓΓΙΞΕ ΑΥΤΟ 
ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
ΠΡΟΣ:
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
  1. 1.       ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  2. 2.       ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  3. 3.       ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  4. 4.       ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
  5. 5.       ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  6. 6.       ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ                                                        

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ 
  1.  ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ
  2. ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ 
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥ Γ.Ε.Λ ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ
ΜΕ ΤΟ Γ.Ε.Λ ΝΕΑΠΟΛΗΣ

Με το δελτίο τύπου που εξέδωσε μέσω του διαδικτύου το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στις 13-03-2011, έγινε γνωστό ότι το Γ.Ε.Λ Τσοτυλίου συνενώνεται με το Γ.Ε.Λ Νεάπολης στη Νεάπολη.
Καταγγέλλουμε την απόφαση αυτή και διαμαρτυρόμαστε έντονα για τους παρακάτω λόγους:
  1. 1.     Σύμφωνα με το υπ’ αρ. 11136/Δ4/27-02-2011 έγγραφο του Υπουργείου, ζητήθηκε να γίνουν συναντήσεις μεταξύ όλων των αρμοδίων φορέων για τα σχολεία που έχουν αριθμό μαθητών μικρότερο των εξήντα (60). Στα πλαίσια αυτά από την Περιφερειακή Διεύθυνση ΠΕ & ΔΕ Δυτ. Μακεδονίας εκλήθησαν για διαβούλευση, από το νομό Κοζάνης, τα Γυμνάσια Γαλάτειας, Αγίου Χριστοφόρου, Περδίκα, Λιβαδερού, Τρανοβάλτου, Εράτυρας, Πενταλόφου, Τσοτυλίου, Ποντοκώμης, Άνω Κώμης και Ξηρολίμνης και τα Λύκεια Εράτυρας και Πενταλόφου. Το Γ.Ε.Λ Τσοτυλίου δεν εκλήθη για διαβούλευση αφού ο αριθμός των μαθητών του υπερβαίνει τους εξήντα. 
  2. Επειδή πιστεύουμε ότι στην Ελλάδα ισχύει το Κράτος Δικαίου, δηλαδή η Διοίκηση ενεργεί εφαρμόζοντας τους νόμους και όχι αυθαίρετα και ανεξέλεγκτα. Προφανώς η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τη συνένωση του Γ.Ε.Λ Τσοτυλίου, έρχεται σε πλήρη αντίθεση προς την αρχή αυτή.
Η πρόταση της Διευθύντριας της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΠΕ & ΔΕ Δυτ. Μακεδονίας, κ. Ζυγούρη, για την πιο πάνω συνένωση είναι αυθαίρετη και παράνομη, αφού δεν βασίζεται στις προϋποθέσεις που το ίδιο το Υπουργείο έθεσε για τις συνενώσεις των σχολείων, αλλά ούτε και στο πνεύμα της ρύθμισης για την αναβάθμιση της ποιότητας της Δημόσιας Εκπαίδευσης ώστε αυτή να λειτουργεί παιδαγωγικά και να εφαρμόζεται άρτια το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.
Αν αυτό συνέβαινε, θα έπρεπε να συνενωθούν πριν από το Γ.Ε.Λ Τσοτυλίου, πολλά άλλα Γ.Ε.Λ της Δυτ. Μακεδονίας (π.χ. Γ.Ε.Λ Νεστορίου Καστοριάς με 36 μαθητές, Γ.Ε.Λ Καρπερού Γρεβενών με 30 μαθητές, Γ.Ε.Λ Φιλώτα Φλώρινας με 56 μαθητές κ.α.).
Παραβιάζεται έτσι και η άλλη Συνταγματική Αρχή που ισχύει στο Σύνταγμα της Ελλάδας, αυτή της ισότητας, που σημαίνει ότι όλοι πρέπει να είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και ο νόμος ίσος απέναντι σε όλους.
Επομένως, η απόφαση του Υπουργείου για συνένωση του Γ.Ε.Λ Τσοτυλίου έγινε με κριτήρια τελείως αυθαίρετα και παράνομα. 
  1. Ήδη με την υπ’ αρ. 46272/Δ2/02-05-2002, ΦΕΚ 599Β/16-05-2002 τα σχολεία του Γυμνασίου και του Ενιαίου τότε Λυκείου Τσοτυλίου έχουν καθοριστεί ως δυσπρόσιτα.
Και μόνο αυτός ο λόγος θα έφτανε, ακόμα και αν το Γ.Ε.Λ Τσοτυλίου είχε αριθμό μικρότερο των 60 μαθητών, για να αποτρέψει τη συνένωση. 
  1. Ό,τι αφορά τις κτιριακές και εργαστηριακές υποδομές το Γ.Ε.Λ Τσοτυλίου τις έχει άρτιες και πλήρεις.
Αντίθετα, με τη συνένωση του σχολείου μας στο Γ.Ε.Λ Νεάπολης θα χρειαστούν για την εφαρμογή του ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος για το σύνολο των μαθητών των δύο Γ.Ε.Λ (με τα σημερινά δεομένα 106 συν 61 μαθητές) τουλάχιστον 14 αίθουσες διδασκαλίας ενώ στο Γ.Ε.Λ Νεάπολης υπάρχουν διαθέσιμες μόνο 8 αίθουσες. 
  1. Η μετάβαση των μαθητών που διαμένουν σε μακρινούς οικισμούς, όπως για παράδειγμα του Αυγερινού, Πολυκαστάνου και Δαμασκηνιάς, προς τη Νεάπολη, απαιτεί τη διαδρομή 30 χλμ και χρόνο πέραν των 3/4 της ώρας. Το στοιχείο αυτό από μόνο του θα έπρεπε να αποτρέψει κάθε σκέψη για συνένωση του Γ.Ε.Λ Τσοτυλίου, αφού το σχολείο είναι πολυσυλλεκτικό.
Αντίστοιχο, είναι και το θέμα της ταλαιπωρίας των μαθητών για την επιστροφή στα σπίτια τους με το λεωφορείο ή τα λεωφορεία που θα χρειάζονται. 
  1. Τα επόμενα χρόνια, επειδή σήμερα στο Δημοτικό Σχολείο Τσοτυλίου φοιτούν περισσότερα παιδιά από ό,τι στο παρελθόν, η ταλαιπωρία της μετάβασης στο Γ.Ε.Λ Νεάπολης θα αφορά μεγαλύτερο αριθμό μαθητών από τον σημερινό των 61. 
  2. Το Γ.Ε.Λ Τσοτυλίου είναι το πρώτο σχολείο που με προθυμία δέχθηκε να συμμετάσχει στη διετή πιλοτική εφαρμογή Αυτοαξιολόγησης των Εκπαιδευτικών Ομάδων, που αποτελεί βασική προτεραιότητα των πολιτικών του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ, προς την κατεύθυνση του ‹‹Νέου Σχολείου›› και επιχορηγείται από το ΕΣΠΑ(2007-2013).  
  3. Σήμερα, υπάρχει τάση επιστροφής αστικού πληθυσμού προς τις αγροτικές περιοχές, αφού ήδη, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, 70.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν από τα αστικά κέντρα προς την περιφέρεια για μόνιμη εγκατάσταση. Το κλείσιμο του Γ.Ε.Λ Τσοτυλίου θα είναι αποτρεπτικός λόγος για επιστροφή ανθρώπων που κατάγονται από την περιοχή μας ή άλλων που επιθυμούν να εγκατασταθούν στο Τσοτύλι. Αυτό σημαίνει σίγουρα μαρασμό, υποβάθμιση και συρρίκνωση του Τσοτυλίου. 
  4. Το Γ.Ε.Λ Τσοτυλίου, όπως είναι γνωστό, τελεί υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. Το διαρκές αίτημα της Ελλάδας προς την Τουρκία είναι να λειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης. Το κλείσιμο του σχολείου Τσοτυλίου σίγουρα αποδυναμώνει αυτό το αίτημα.
 10. Επειδή, όπως προκύπτει από όσα παραπάνω αναφέρουμε, θεωρούμε οτι τα κριτήρια συνένωσης του Γ.Ε.Λ Τσοτυλίου, σε καμία περίπτωση δεν είναι σύμφωνα με τις προϋποθέσεις συνένωσης που έθεσε το Υπουργείο και είναι καθαρά οικονομικά. Σε αυτή την περίπτωση, σας δηλώνουμε ότι ήδη ο Δήμος Βοΐου μας διαβεβαίωσε ότι μπορεί να συμβάλλει οικονομικά στη λειτουργία του σχολείου και σε αυτό θα βοηθήσουν και τα κληροδοτήματα που ήδη υπάρχουν. 
Αυτή η καταγγελία – διαμαρτυρία μας, υποδηλώνει το ξεκίνημα των κινητοποιήσεών μας για την ανάκληση της απόφασης του Υπουργείου να συνενωθεί το Γ.Ε.Λ Τσοτυλίου. 

                                                                                                   Τσοτύλι 13-03-2011

Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής                              Για τη Συντονιστική Επιτροπή
                                                                                                       Αγώνα Τσοτυλίου
                                                                                       Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας
                                                                                                            Τσοτυλίου                                                                                                          




         Τσιντζιρόπουλος Γεώργιος                                               Ασλανίδης Χρήστος
 DAKEPEKOZ: ΣΗΜΕΡΑ Η ΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ!
ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΠΙΣΗΜΩΣ!
ΕΙΝΑΙ Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΑΡΧΗ ΤΩΝ ΔΕΙΝΩΝ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ!
ΜΠΡΑΒΟ, ΑΝΝΑ!