Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Αντίδραση Ρωσίας λόγω έξωθεν «συνταγών διευθέτησης» στο Κυπριακό ... Ικανοποίηση Ομπάμα για Κύπρο-«Εποικοδομητικός ο ρόλος» Σαμαρά-Ερντογάν


Η Μόσχα είναι αντίθετη σε χρονοδιαγράμματα και «συνταγές διευθέτησης» στις διακοινοτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, σύμφωνα με ειδική ανακοίνωση του επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού υπουργού Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, με την οποία χαιρετίζεται η «σημαντική 
απόφαση» των ηγετών της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου.

«Είναι απαραίτητο να διασφαλιστούν ευνοϊκές εξωτερικές συνθήκες για τις συνομιλίες, οι οποίες, κατά την πεποίθησή μας, πρέπει να είναι ελεύθερες από οποιαδήποτε έξωθεν πίεση και απόπειρες επιβολής χρονοδιαγραμμάτων ή συνταγών διευθέτησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί προς αυτό το σκοπό «με τους εταίρους στο ΣΑ του ΟΗΕ και άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές».

Η ρωσική διπλωματία ευελπιστεί επίσης ότι «κατά τη διάρκεια του επικείμενου διαλόγου και οι δύο πλευρές θα στοχεύουν στην επίτευξη καθολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού ζητήματος στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των διακοινοτικών συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και 1979». «Είμαστε πεπεισμένοι ότι μια πραγματική σταθερή διευθέτηση στην Κύπρο είναι δυνατή μόνο υπό τον όρο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των ίδιων των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», καταλήγει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Ικανοποίηση Ομπάμα για Κύπρο-«Εποικοδομητικός ο ρόλος» Σαμαρά-Ερντογάν



Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρετίζει τη σημερινή συμφωνία στην Κύπρο, συγχαίρει τους «δύο ηγέτες» στο νησί για το «θάρρος και το όραμά» τους, καθώς και τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, Σαμαρά και Ερντογάν, για τον «εποικοδομητικό ρόλο» τους.

Επίσης, σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Ομπάμα καλωσορίζει την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για «τολμηρά και καινοτόμα» Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), δίνοντας έμφαση στο θέμα της Αμμοχώστου και επαναλαμβάνοντας τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για υποστήριξη στην άσκηση των «κυριαρχικών δικαιωμάτων» της Δημοκρατίας της Κύπρου, με σκοπό την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. «Ο πρόεδρος Ομπάμα και οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν τη σημερινή συνάντηση των δύο Κυπρίων ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου, και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με ένα διακανονισμό στη Κύπρο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», όπως σημειώνεται, προσθέτοντας ότι «η κοινή δήλωση που συμφωνήθηκε από τους δύο ηγέτες αντανακλά ένα πνεύμα συμβιβασμού και θέτει γερά θεμέλια για τις συνομιλίες».

Τονίζεται ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τους δύο ηγέτες για το θάρρος και το όραμά τους που επέτρεψε στην κατάληξη της συμφωνίας σχετικά με αυτή τη σημαντική δήλωση, η οποία ενσωματώνει τις βασικές αρχές που καθοδηγούν τις περαιτέρω εργασίες τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν επίσης τον εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας και της Ελλάδας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Σαμαρά, καθώς και άλλους διεθνείς φορείς». Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι η διαίρεση της Κύπρου έχει διαρκέσει για «πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» και μέσα από μία λύση «οι δύο κοινότητες μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, για αυξημένη σταθερότητα και οικονομική ευημερία για όλους τους κατοίκους του νησιού». Ο πρόεδρος Ομπάμα ενθαρρύνει τις πλευρές να εργαστούν με «ταχείς ρυθμούς» προκειμένου «να επιλύσουν τα εκκρεμή βασικά ζητήματα και να επιτύχουν μια διευθέτηση που θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση, «οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσορίζουν την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη για ένα πακέτο τολμηρών και καινοτόμων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άλλες εποικοδομητικές προτάσεις, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα», όπως επισημαίνεται «να ενισχύσουν σημαντικά τη συνεργασία μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να αποκαταστήσουν την πίστη στις προσπάθειες για λύση». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνεται στη γραπτή δήλωση, θα συμμετάσχουν στη διπλωματία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να διερευνηθούν πιθανές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των διαπραγματεύσεων για λύση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που αποσκοπούν στη μελλοντική αναζωογόνηση της περιοχής της Αμμοχώστου, όταν συμφωνηθεί από τις δύο κοινότητες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους για την «άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων» της Δημοκρατίας της Κύπρου για να διενεργεί έρευνες και να αναπτύσσει τους πόρους της στις υπεράκτιες ζώνες της.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως και το σύνολο των πόρων της, θα πρέπει να κατανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Υπογραμμίζουμε τη σημασία της προάσπισης της ειρήνης και της ασφάλειας εντός και γύρω από την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε απειλές ή άλλες ενέργειες ή δηλώσεις που κλιμακώνουν την ένταση».

Βενιζέλος: Στα χέρια του κυπριακού λαού οι κρίσιμες αποφάσεις



Ο κυπριακός λαός κρατάει στα χέρια του τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του, αναφέρει ο αντιπρόεδρος κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στο Kοινό Aνακοινωθέν που συμφωνήθηκε στην Κύπρο μεταξύ των δύο ηγετών, Νικ. Αναστασιάδη και Ντ. Έρογλου υπογραμμίζοντας πως «μία λύση αποδεκτή από τον κυπριακό λαό πρέπει πράγματι να βασίζεται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο».

«Η σημερινή ημέρα για την Κύπρο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς όχι μόνο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, αλλά σύσσωμη η διεθνής κοινότητα δέχεται ότι ο ίδιος ο κυπριακός λαός κρατάει στα χέρια του τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον του, αποφάσεις που θα λάβει εκφραζόμενος άμεσα με δημοψήφισμα, χωρίς κανενός είδους επιδιαιτησία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

«Η διαμόρφωση και η διαφύλαξη των προϋποθέσεων της εθνικής ενότητας και της μέγιστης συναίνεσης, από τώρα έως το τέλος, είναι υποχρέωση όλων των πολιτικών δυνάμεων, όλων των πολιτών» αναφέρει ο κ. Βενιζέλος και υπογραμμίζει πως «μία λύση αποδεκτή από τον κυπριακό λαό πρέπει πράγματι να βασίζεται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο, σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μία και μόνη διεθνή νομική προσωπικότητα, μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη ιθαγένεια, μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισημαίνει πως «η αποδοχή των προτάσεων του Προέδρου Αναστασιάδη για την όσο γίνεται ταχύτερη εφαρμογή ουσιαστικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μπορεί να συντελέσει αποφασιστικά στην εγκαθίδρυση ενός άλλου κλίματος στη Μεγαλόνησο» υπογραμμίζοντας πως «η ιστορική μνήμη, απώτερη αλλά και εγγύτερη, γύρω από το Κυπριακό μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως οδηγός». «Η Ελλάδα θα σταθεί, όπως πάντα, με αίσθημα εθνικής ευθύνης και απόλυτο σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα, στηρίζοντας τη διαδικασία που κινείται στο παραπάνω πλαίσιο» καταλήγει η δήλωση του κ. Βενιζέλου.

Κουίκ: Επαληθεύτηκαν οι χειρότεροί μας φόβοι για το Κυπριακό!

Ο Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και Τομεάρχης Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, έκανε την εξής δήλωση για την πορεία του Κυπριακού:

«Η σημερινή έκδοση του Κοινού Ανακοινωθέντος, επαλήθευσε τους φόβους μας. Το Κυπριακό διολισθαίνει συνεχώς σε μία επικίνδυνη και ενδοτική πορεία. Η Κυπριακή Δημοκρατία καταλύεται και το νέο μόρφωμα αναγνωρίζει και αποδέχεται πλέον ως ισότιμο συνομιλητή, τις κατοχικές δυνάμεις. Οι ελπίδες στρέφονται τώρα στον ίδιο τον λαό της Κύπρου και στο Δημοψήφισμα, ακολουθώντας την πατριωτική κληρονομιά του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου
Τις επόμενες ώρες ο Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος θα έλθει σε επαφή με τους ηγέτες των Κυπριακών δυνάμεων, που δεν δεσμεύονται με το σχέδιο ΑΝΑΝ ΙΙ που έχει δρομολογηθεί».
ΠΗΓΗ
http://www.triklopodia.gr/2014/02/blog-post_3563.html#.UvsDCvl_s7w