Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Μοντέλο...αντι-ΕΡΤ στα Ταχυδρομεία Πηγή:www.capital.gr

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Σε διαρθρωτικές αλλαγές, που θα έπρεπε να πραγματοποιηθούν πριν από μία τριετία, προχωρούν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία με στόχο την μείωση των δαπανών και την επιστροφή στην κερδοφορία σε ορίζοντα 18 μηνών.
Όπως διαπιστώνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο του οργανισμού, τα ΕΛΤΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο βιωσιμότητας, με την αναλογία ιδίων προς ξένα κεφάλαια να έχει επιδεινωθεί σημαντικά.
Κίνδυνος βιωσιμότητας
«Με τον κύκλο εργασιών των ΕΛΤΑ να έχει συρρικνωθεί κατά 30% κατά την τελευταία εξαετία, την εταιρεία να εμφανίζει οριακή κερδοφορία κατά το 2012, την εκτίμηση απόκλισης  της εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2013, εκτιμάται ότι αν δεν ληφθούν εγκαίρως κατάλληλα και δραστικά μέτρα τα ΕΛΤΑ θα εμφανίσουν σημαντικές ζημίες κατά το 2013, με τάση επιδείνωσης για το 2014», σημειώνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο.
Σύμφωνα πάντα με το επιχειρησιακό σχέδιο, η αναλογία ιδίων προς ξένα κεφάλαια έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η εταιρεία να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία.
«Το 2009 καταγράφηκαν ζημιές 39,8 εκατ. ευρώ και περίπου ισοσκελισμένες επόμενες χρήσεις. Έτσι, καθαρό  αρνητικό αποτέλεσμα  65 εκατ. ευρώ  περίπου που προέκυψε από τις διαδοχικές χρήσεις επηρέασε την καθαρή θέση του ομίλου. Σε αυτό, το 2012 αφαιρέθηκαν επιπλέον 211 εκατ. ευρώ από την ολοσχερή απομείωση της συμμετοχής κατά 10% του ομίλου στο Τ.Τ. καθώς και 10 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή του ομίλου στο PSI (απομείωση αξίας ομολόγων).
Το συνδυαστικό αποτέλεσμα έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση του ύψους της καθαρής θέσης του ομίλου σε μόλις 45 εκατ. ευρώ περίπου. Εγείρεται έτσι σοβαρό ζήτημα σε σχέση με την επάρκειά της, τη συμμόρφωση της εταιρείας με τα προβλεπόμενα από το Ν. 2190 και την εν γένει πιστοληπτική της ικανότητα εξαιτίας της δραματικής επιδείνωσης της σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια».
Οι δαπάνες για αμοιβές και έξοδα προσωπικού διαχρονικά ξεπερνούν το 70% των συνολικών εσόδων, ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο του αντίστοιχου ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Αναδιάρθρωση...
Με στόχο την αναστροφή του κλίματος, τα ΕΛΤΑ υλοποιούν 18μηνο «πρόγραμμα διάσωσης» που προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διακοπή λειτουργίας 80 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα που θα αντικατασταθούν με ισάριθμα πρακτορεία δωδεκάωρης λειτουργίας. Η διαχείρισή τους θα ανατίθεται σε ιδιώτες ή σε δημοτικές επιχειρήσεις.
Ήδη σήμερα λειτουργούν 730 πρακτορεία και το μέτρο αυτό θα επιτρέψει στην εταιρεία να εξοικονομήσει περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.
...Χωρίς απολύσεις
Όπως τόνισε, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Capital.gr, η αναδιάρθρωση του οργανισμού δεν θα γίνει μέσω απολύσεων αλλά μέσω προσλήψεων.
«Αυτό το οποίο είναι στο πολύ κοντινό μέλλον είναι προσλήψεις 820 νέων συνεργατών μέσω ΑΣΕΠ, διότι οι ανάγκες του δικτύου επιβάλλουν πρόσθετο προσωπικό. Όσοι αναφέρονται σε μείωση προσωπικού και σε κάθε τύπου διαφορετική αντιμετώπιση, ενδεχομένως έχουν υπ΄ όψιν τους άλλες επιχειρήσεις οι οποίες δεν λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένους κανόνες παροχής  των υπηρεσιών τους και με συγκεκριμένους δείκτες ποιότητας.
Αν συμβεί αυτό στα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τότε θα πρέπει το γράμμα να πηγαίνει με μπουκάλι στα νησιά, με περιστέρι στα βουνά και με αραμπά στην πόλη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται στα καταστήματα που θα κλείσουν, θα απασχολούνται στα πρακτορεία με το ίδιο μισθολογικό καθεστώς και στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης θα τεθεί σε εφαρμογή πρόγραμμα μετακινήσεων και μεταθέσεων, όπως διευκρινίστηκε χθες.
«Κούρεμα» δαπανών
Οι εργαζόμενοι έχουν υπογράψει νέες συμβάσεις εργασίας, με χαμηλότερες μισθολογικές απολαβές, ενώ η διοίκηση των ΕΛΤΑ θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση κόστους λειτουργίας, περικοπή δρομολογίων και διαδρομών, «haircut» δαπανών για υπερωρίες, μείωση διαφόρων ειδών αποζημιώσεων (εργολάβων, πρακτόρων για μεταφορά ταχυδρομικών αντικειμένων κτλ) και ενοικίων.
Παράλληλα, η εταιρεία έχει εντάξει 35 έργα, προϋπολογισμού 32 εκατ. ευρώ, στο πρόγραμμα ψηφιακή σύγκλιση με στόχο την μετάβαση στην εποχή του e-mail.
Τα έσοδα της αλληλογραφίας αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 70% του συνόλου των εσόδων των διαφόρων προϊόντων του ομίλου. Από αυτά, περισσότερο από 75% αποτελούν τα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων του ομίλου.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το επιχειρησιακό σχέδιο, οι απώλειες μόνον από έναν πελάτη (υπ. Τύπου) για την περίοδο 2009-2013 ανέρχονται στα 50 εκατ. ευρώ.  
«Διαμορφώνεται, επομένως, μια υπερβολική συγκέντρωση από μια κατηγορία προϊόντων, την αλληλογραφία και μία κατηγορία πελατών, τις μεγάλες επιχειρήσεις προκαλώντας υπέρμετρο βαθμό  εξάρτησης για τον όμιλο.
Η εξάρτηση αυτή καθίσταται ακόμη περισσότερο προβληματική αν ληφθεί υπόψη  η φθίνουσα πορεία της αλληλογραφίας διεθνώς λόγω της υποκατάστασης από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) και λόγω της αναμενόμενης πίεσης των μεγάλων επιχειρήσεων για ανατιμολόγηση των προς αυτούς παρεχόμενων υπηρεσιών με την απειλή της στροφής τους προς ανταγωνιστές των ΕΛΤΑ», σημειώνεται σχετικά.


Πηγή:www.capital.gr