Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα


Το 60% θα απορροφηθεί άμεσα σε μονάδες Υγείας – Οι υπόλοιποι θα καλύψουν διοικητικές θέσεις – Ποια είναι τα 118 σχολεία που καταργούνται – Συγχωνεύονται 17 δημοτικά και 12 νηπιαγωγεία

Την απορρόφηση των εκπαιδευτικών που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα από μονάδες Υγείας αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης θα συναντηθεί στις 11 το πρωί με τον κ. Αρβανιτόπουλο στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες του σχεδίου καθώς ο κ. Αρβανιτόπουλος είναι αποφασισμένος για άμεση απορρόφηση του 60% των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα στον τομέα της Υγείας.

Εξάλλου όπως έχει δηλώσει ο κ. Αρβανιτόπουλος σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα 2.000 καθηγητών μέσω της κατάργησης ειδικοτήτων από τα τεχνικά και τα επαγγελματικά λύκεια,   το 55% - 60% εξ αυτών θα απορροφηθεί στον κλάδο της Υγείας και το μεγαλύτερο ποσοστό των υπολοίπων σε διοικητικές θέσεις.

Επιπλέον, κάποιοι από αυτούς που τίθενται σε διαθεσιμότητα θα διδάξουν ως ωρομίσθιοι προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οι μαθητές, των οποίων η ειδικότητα καταργείται.

Στο μεταξύ υπογράφηκε από τον υπουργό Παιδείας η τελική απόφαση που ορίζει τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που καταργούνται, συγχωνεύονται και τους νομούς στους οποίους ιδρύονται νέες.

Συγκεκριμένα, καταργούνται 118 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία (31 δημοτικά και 87 νηπιαγωγεία), ενώ συγχωνεύονται 17 δημοτικά σχολεία και 12 νηπιαγωγεία.

Υποβιβάζονται σε θέσεις πέντε νηπιαγωγεία και 34 δημοτικά σχολεία, ενώ προάγονται δύο δημοτικά σχολεία

Την ίδια ώρα  ιδρύονται τρία δημοτικά σχολεία και δύο νηπιαγωγεία, τα οποία θα επανδρωθούν με εκπαιδευτικούς όταν λειτουργήσουν.

Σύμφωνα με στοιχεία ο αριθμός είναι μικρότερος σε σχέση με παλαιότερα χρόνια. To  2011 καταργήθηκαν δια των συγχωνεύσεων περίπου 800 σχολικές μονάδες, το 2012 περίπου 120 και το 2013 το ΥΠΑΙΘΠΑ προχωρά στην κατάργηση 118 σχολικών μονάδων, μετά από εισήγηση των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Περιφερειακών Διευθυντών και στις περισσότερες περιπτώσεις με σύμφωνη γνώμη των ΟΤΑ που εδρεύουν.

Πηγές του υπουργείου Παιδείας τονίζουν ότι προχωρούν δηλαδή σε συγχωνεύσεις που κρίνονται από την υπηρεσία απαραίτητες για λόγους μη βιωσιμότητας των σχολικών μονάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι καταργήσεις - συγχωνεύσεις θα εξοικονομήσουν 76.000 ευρώ για το 2013 - καθώς οι αλλαγές υλοποιούνται σχεδόν στα μισά του οικονομικού έτους- ενώ από το 2014 η εξοικονόμηση πόρων θα ανέλθει στις 228.000 ευρώ.


Καταργήσεις σχολείων γίνονται, μεταξύ άλλων, στην  Ανατολική Αττική, τη Ροδόπη, την Ξάνθη, τη Στερεά Ελλάδα.