Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Ετσι ολοκληρώνεται η ληστεία του ΤΤ από την συμμορία Παπανδρέου…

20130727-084518.jpg
Τουλάχιστον ως εξοργιστική μπορεί να χαρακτηριστεί η απαίτηση της Τρόικας να πωληθεί η Eurobank, σε ξένους επενδυτές αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο κάθε προσπάθεια να παραμείνει η Τράπεζα σε ελληνικά χέρια.Με αυτόν τον τρόπο επέρχεται ένας αφελληνισμός των… τραπεζών


δικαιώνοντας όλους όσοι έκαναν λόγο για προσπάθεια των δανειστών να πάρουν το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας από τα χέρια των Ελλήνων. Το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου προβλέπεται να περάσει στα χέρια ξένου στρατηγικού επενδυτή η Eurobank, αναφέρει χαρακτηριστικά το νέο Μνημόνιο.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιλεγούν έως το τέλος Αυγούστου οι σύμβουλοι που θα αναζητήσουν επενδυτές ενώ η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου. Όσοι από τους επενδυτές επιλεγούν θα μπορούν να ξεκινήσουν από τα τέλη Νοεμβρίου 2013 διαδικασίες οικονομικού αλλά και νομικού ελέγχου της τράπεζας. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, χρειάζεται να σχηματιστεί και ένα πλαίσιο κινήτρων για όσους επενδυτές επιθυμούν να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της τράπεζας, σε βάθος χρόνου.
Η ρητή αναφορά που φέρει το Μνημόνιο όσον αφορά «ξένο» στρατηγικό επενδυτή, αποκλείοντας έτσι ξεκάθαρα κάθε ελληνική προσπάθεια για εξαγορά της τράπεζας και κυρίως πιθανότητα εμπλοκής άλλης εγχώριας τράπεζας που πιθανόν θα έφερνε μνήμες από συγχώνευση της Εθνικής – Eurobank.
Την πώληση σημαντικού ποσοστού μετοχών της Eurobank σε ξένο στρατηγικό επενδυτή, το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου 2014, προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Αίσθηση προκαλεί η αναφορά ότι ο νέος ιδιοκτήτης της Eurobank θα πρέπει να είναι από το εξωτερικό, αποκλείοντας έτσι την εκδήλωση ενδιαφέροντος Ελλήνων επενδυτών.
Αναφορά γίνεται στο Μνημόνιο και για την ανάγκη ύπαρξης τεσσάρων συστημικών τραπεζών όπου θα λειτουργούν με όρους ελεύθερης αγοράς καθαρά και για το οποίο δεσμεύεται ξεκάθαρα η κυβέρνηση.
Όσον αφορά την Probank έως τις 26 Ιουλίου ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου όπως ορίζεται στο νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Εφόσον μάλιστα δεν συγκεντρωθούν τα αναγκαία κεφάλαια, προβλέπεται ο διαχωρισμός σε καλό και κακό κομμάτι της τράπεζας όπου το υγιές θα περάσει σε μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Τέλος, επισημαίνεται στο νέο Μνημόνιο ότι έως τα μέσα Σεπτεμβρίου θα επανεξεταστεί ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε συνεργασία με την Τρόικα. Για το stress test σημειώνεται ότι η άσκηση έχει αρχικά προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Η κυβέρνηση δεσμεύεται ξεκάθαρα ότι δεν θα εφαρμόσει κανένα δημοσιονομικό μέτρο που θα υπονομεύσει την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι «οι τράπεζες δεν θα υποχρεωθούν σε καμία καταβολή μερίσματος για τις προνομιούχες μετοχές ή ειδικές αμοιβές ή φόρους εκτός αν διανείμουν κέρδη στους μετόχους τους. Από τα κέρδη εξαιρούνται έκτακτα κέρδη που μπορεί να προκύψουν από συγχωνεύσεις ή πώληση θυγατρικών στο εξωτερικό».
Σχέδια Χρηματοδότησης
Η κυβέρνηση δεσμεύεται μάλιστα ότι θα συμβάλλει στην διατήρηση της ρευστότητας του Τραπεζικού συστήματος, σύμφωνα με τους κανόνες του ευρω-συστήματος.
Η Τράπεζα της Ελλάδος εφόσον είναι αναγκαίο θα παρέχει έκτακτη χρηματοδότηση, ωστόσο, μεσοπρόθεσμα όπως αναφέρεται στο νέο Μνημόνιο οι Τράπεζες θα πρέπει να διερευνούν τις πηγές άντλησης ρευστότητας μειώνοντας παράλληλα την εξάρτησή τους από τον δημόσιο τομέα. Για τον σκοπό αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέτουν κάθε τρίμηνο αναλυτικά σχέδια (funding plans).
Τέλος, στο Μνημόνιο σημειώνεται ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το πλαίσιο για τον τρόπο αντιμετώπισης των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.