Η σκοπιανή κυβέρνηση ενέκρινε το τελικό κείμενο της συμφωνίας με τη Ρωσία για την κατασκευή τμήματος του αγωγού, ο South Stream, που θα διέρχεται από τη χώρα, με τις υπογραφές να αναμένεται να "πέσουν" τον Ιούνιο, αφήνονντας απ'έξω την Ελλάδα!
Όταν συμβεί αυτό θα έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία, η Ελλάδα η χώρα δηλαδή που εμπνεύστηκε και συμφώνησε με την Ρωσία για την κατασκευή του South Stream να μείνει εκτός (!), Ενώ στο τέλος όλα τα υπόλοιπα Βαλκάνια θα συμμετέχουν.Είμαστε περίεργοι να δούμε την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, και τι επικοινωνιακές, αστήριχτες, χωρίς επιχειρήματα ατάκες θα ακούσουμε για την εξέλιξη αυτή.
Δεν έχει, ακόμη, καθορισθεί η ημερομηνία της υπογραφής από τις δύο πλευρές, αλλά όπως δημοσιεύεται, είναι πιθανόν να γίνει μέσα στον Ιούνιο, στην Αγία Πετρούπολη, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ζόραν Σταβρέσκι, σε συνέντευξή του στο Reuters.
"Η σύνδεση με τα διεθνή δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream της χώρας θα φέρει πολλά οφέλη. Η συμφωνία προβλέπει την παροχή πρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου, που σημαίνει ένα σταθερό ενεργειακό μέλλον για τη χώρα μας.
»Η ένταξη της περιοχής μας στον ενεργειακό σχεδιασμό παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, θα δώσει ασφαλή εφοδιασμό σε όλες τις εμπορικές εγκαταστάσεις καθώς και στα νοικοκυριά και να μπορούσαμε να περιμένουμε μείωση της τιμής του φυσικού αερίου.
»Θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες μας σε φυσικό αέριο καθώς και για νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας με νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και με σύνδεση του φυσικού αερίου σε όλες τις πόλεις», τόνισε ο Σταβρέσκι.
Σημειώνεται πως με την είσοδο και της ΠΓΔΜ στον South Stream ο αγωγός ο οποίος ξεκινά από το Νοβοροσίσκ νότια της Αζοφικής Θάλασσας θα φτάνει υποθαλάσσια μέχρι την Βουλγαρία από εκεί θα συνεχίζει προς τη Σερβία, στη συνέχεια θα διακλαδώνεται προς Ουγγαρία και Σλοβενία για να καταλήξει στην Αυστρία . Η σύνδεση των Σκοπίων με τον South Stream πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί με ακόμη μια διακλάδωση από τη Βουλγαρία καθώς η απόσταση είναι μικρή.
Η παραπάνω διαδρομή είναι η λεγόμενη βόρεια διαδρομή του South Stream. Η νότια διαδρομή του, δηλαδή Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία έχει εγκαταλειφθεί εξαιτίας της αδικαιολόγητης ελληνικής υπαναχώρησης και «αδιαφορίας».
Η βιασύνη όλων να σπεύσουν προς συμμετοχή του νέου αγωγού, δείχνει ότι κανείς δεν πιστεύει σε σχεδιασμούς τύπου «Νabucco», αλλά και ότι όλοι νιώθουν την γεωπολιτική ισχυροποίηση της Ρωσίας, η οποία επιστρέφει με πραγματική επέλαση στον άλλοτε ζωτικό της χώρο τα Βαλκάνια, τα οποία διεκδικεί εκ νέου.
Αναλογιστείτε ότι τα Σκόπια είναι μια χώρα που προσπαθεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ (αναγκάστηκε να ασκήσει βέτο ο Κ.Καραμανλής στο Βουκουρέστι, για να αποτρέψει την ένταξή τους, και όλοι θυμόμαστε ότι αμέσως μετά αντιμετώπισε την "εξέγερση" του 2008, τυχαίως βεβαίως), και όμως δεν εμποδίζει αυτό τους πολιτικούς τους να σκέφτονται με γνώμονα τα εθνικά τους συμφέροντα. Και South Stream, και ΝΑΤΟ, δεν υπάρχει δίλημμα για αυτούς. Οι οσφυοκάμπτες, υπάρχουν μόνο στη χώρα μας όπως φαίνεται.
Θα θυμίσουμε ότι τα Σκόπια είχαν την εναλλακτική του ΤΑΡ, ο οποίος εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους στην περιοχή, και όμως δεν δίστασαν να προσδέσουν τα Σκόπια στο άρμα της Ρωσίας, διότι διαβλέπουν την γεωπολιτική της άνοδο, αντίθετα από την γεωπολιτική κάθοδο των ΗΠΑ.
Κίνητρο αποτελεί και η εγγύτητα της ευρασιατικής υπερδύναμης στην περιοχή, η άλλη πλευρά του Ατλαντικού φαντάζει ιδιαίτερα μακριά, για όσους μπορούν, και "βλέπουν".
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr