Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΔΗΜΑΡ: Από το “όχι” στο “ίσως” για το χαράτσι


Η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει ότι το χαράτσι της ΔΕΗ δεν πρέπει να διατηρηθεί και φέτος, ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του άφησε περιθώρια για συμβιβασμό.
«Θα περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τελική πρόταση, όχι μόνον η κυβερνητική. Τι δεδομένα, τι βάσεις μας δίνει η τρόικα, για να ξέρουμε ποια είναι τα όριά μας αυτήν τη στιγμή. Πάντως, έτσι όπως έχει η κατάσταση, το αρχικό χαράτσι δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε. Και το έχουμε πει σε όλους τους τόνους», δήλωσε στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9,84 ο κ. Παπαδόπουλος.
Εξήγησε πως «η διαφωνία δεν είναι στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Το ζητούμενο είναι ένα συνολικό μέτωπο των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και να πιέσουμε -στο μέτρο των δυνατοτήτων μας- την τρόικα, ώστε να κάνει πίσω και να μην ισχύσει το λεγόμενο χαράτσι, το ΕΕΤΗΔΕ, για το 2013. Ενδεχομένως και σήμερα να υπάρχουν νέες συζητήσεις και αύριο. Πάντοτε, οτιδήποτε είναι βελτιωμένο είναι καλύτερο».
Τόνισε ακόμη ότι δεν υπάρχει ζήτημα για την κυβερνητική συνοχή και πρόσθεσε ότι «αυτή η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία. Ιδίως όταν βλέπουμε ότι η άλλη πρόταση, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα του κ. Καμμένου, αντιλαμβάνεστε γιατί είναι μονόδρομος η διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, αλλά πρέπει και οι δανειστές μας να λαμβάνουν υπόψη και τις κοινωνικές συνθήκες. Δεν θεωρώ ότι στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει κάποιος που θέλει να επιβάλει νέους φόρους, χαράτσια ή οτιδήποτε άλλο ή έχει
κάποιο “βίτσιο”. Η πίεση πρέπει να είναι προς την πλευρά των δανειστών».
Ανέφερε πως έχει δίκιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αν. Μανιτάκης ότι χρειάζεται χρόνος για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, λέγοντας ότι «πρέπει κι εδώ οι εταίροι μας, να κατανοήσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν γίνονται μέσα σε μία μέρα. Δεν λέω να πάνε στις ελληνικές καλένδες, επ΄ουδενί, αλλά τουλάχιστον να ξέρουν ότι χρειάζεται λίγος χρόνος».
Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος δεν έκρυψε την ενόχληση της ΔΗΜΑΡ για την κριτική από τους κυβερνητικούς εταίρους όσον αφορά τη στάση της, τονίζοντας ότι «εμείς έχουμε ιδεολογικές διαφωνίες, ιδίως για νομοσχέδια που δεν έχουν σχέση με μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, δεν σχετίζονται με το αν θα πάρουμε ή όχι τη δόση, για παράδειγμα. Και δεν σημαίνει τίποτε εάν δεν τα στηρίζουμε ή δεν τα ψηφίζουμε. Και στηρίζουμε κι αν δεν υπήρχε η Δημοκρατική Αριστερά, δεν θα είχαμε κυβέρνηση… Άρα, όσοι μας κουνούν το δάκτυλο να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και πριν πουν κάτι να βουτάνε τη γλώσσα στο μυαλό».
newsit.gr