«Ηξεραν ο Γιώργος και ο Μπίκας» έγραψε σε πρωτοσέλιδο άρθρο η εφημερίδα μας για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και για τους σκανδαλώδεις χειρισμούς των προσώπων που -δυστυχώς για όλους μας- είχαν θέσεις κλειδιά στον κρατικό μηχανισμό και καθήκον να λειτουργήσουν στο πλαίσιο του νόμου και του Συντάγματος. Η κατάθεση του Γιάννη Διώτη στην Προανακριτική της Βουλής ανέτρεψε τους ισχυρισμούς τόσο του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που επέμενε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ενημερωθεί μόνο δύο φορές για την περιβόητη λίστα, όσο και του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος έλεγε ότι η υπηρεσία του δεν είχε εμπλακεί στην υπόθεση.
Συνεπώς, και υπό την αίρεση ότι τα στοιχεία που προσκόμισε στην Προανακριτική ο κ. Διώτης είναι ακριβή, οι κορυφές της ελληνικής διοίκησης έπαιξαν έναν όλως ύποπτο ρόλο στη διαχείριση της καυτής λίστας με τους ημεδαπούς καταθέτες στην Ελβετία. Ο πρώην πρωθυπουργός και ο τότε διοικητής της ΕΥΠ γνώριζαν πολύ καλά τι συνέβη και πώς εξελισσόταν, αλλά καμώνονταν ότι δεν ήξεραν, δεν ρωτούσαν, δεν μάθαιναν!
Από τον κ. Παπανδρέου ήταν απολύτως αναμενόμενη τέτοιου είδους συμπεριφορά. Ο άνθρωπος που κατέστρεψε τις ζωές και γκρίζαρε το μέλλον όλων των Ελλήνων δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο. Από το «λεφτά υπάρχουν» ως το κουκούλωμα οποιασδήποτε λίστας η απόσταση είναι μηδενική.
Ωστόσο, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η συμπεριφορά του κ. Μπίκα, ο οποίος ήταν επικεφαλής της καρδιάς και του... υποσυνείδητου του κράτους μας. Είναι πραγματικά ανατριχιαστικό ο πρώην διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ελλάδας να «συλλαμβάνεται» ψευδόμενος για ένα θέμα τέτοιας σημασίας. Επιπλέον, ο ίδιος άνθρωπος, που σίγουρα θα κληθεί να εξηγήσει τα ανεξήγητα, σήμερα τυγχάνει πρέσβης στο Λονδίνο. Δηλαδή, σε μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που λαμβάνονται αποφάσεις σημαντικές για το μέλλον της χώρας μας.
Εχοντας αυτά τα μέτωπα ανοιχτά, θα είναι σε θέση να προσφέρει τις δέουσες υπηρεσίες στην πατρίδα; Θα αντιμετωπίζεται από τους ομολόγους του ως διπλωμάτης με κύρος; Αυτονόητες οι απαντήσεις...