Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

19 /10/ 2009 K. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί. Οι επιπτώσεις της είναι εξαιρετικά σοβαρές. Είναι οικονομικές, αλλά και κοινωνικές

19 /10/ 2009

Στο επόμενο διάστημα κρίνονται ζητήματα καθοριστικά για την πορεία της Πατρίδας μας. Δοκιμάζεται η δυνατότητά της Οικονομίας μας να βγει από την παγκόσμια κρίση με τις λιγότερες επιπτώσεις. Δοκιμάζονται οι εθνικές μας υποθέσεις. Το Κυπριακό, η εκκρεμότητα με τα Σκόπια, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οφείλουμε να είμαστε παρόντες. Δυναμικά, αλλά και υπεύθυνα.
Αυτή η Παράταξη έβαζε πάντα, πάνω από όλα, το εθνικό συμφέρον.
Αυτό κάναμε ως Κυβέρνηση.
Αυτό υποχρεούμαστε να κάνουμε και ως Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Και αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στη σημερινή δύσκολη διεθνή συγκυρία.
Η οικονομική κρίση δεν έχει ξεπεραστεί. Οι επιπτώσεις της είναι εξαιρετικά σοβαρές. Είναι οικονομικές, αλλά και κοινωνικές. Είναι, επίσης, γεγονός ότι οι επιπτώσεις
της πρωτόγνωρης αυτής οικονομικής θύελλας, (της μεγαλύτερης στα τελευταία 80 χρόνια) εξελίσσονται παράλληλα με διαρκείς και καταιγιστικές αλλαγές. Στην τεχνολογία, στην επιστήμη, στις μεθόδους παραγωγής, στο διαδίκτυο.
Την ίδια στιγμή αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι…
-Η ενέργεια είναι ένα από τα σημαντικά ζητήματα της νέας εποχής
-Η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή και πολύ σοβαρή απειλή.
-Τα μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα, είναι πρόκληση για τις αναπτυγμένες χώρες.
Τα σημερινά διακυβεύματα είναι πολλά και κρίσιμα. Αφορούν κυρίως…
-την έξοδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση,
-την προστασία του περιβάλλοντος,
-το γνωστικό επίπεδο των παιδιών μας, ώστε να μπορούν να αρπάζουν τις ευκαιρίες και να ανταπεξέρχονται στις διαρκείς αλλαγές, που συντελούνται γύρω μας. Όλα αυτά, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον Κόσμο, αφορούν άμεσα και την Πατρίδα μας. Αφορούν το παρόν, αλλά και (πολύ περισσότερο) το κοινό μέλλον.
Είμαστε σε μία εποχή που τα πάντα αλλάζουν. Αλλάζουν τα ζητήματα που κρίνουν τις εξελίξεις.
Αλλάζουν οι ανάγκες, αλλά και οι αντιλήψεις των ανθρώπων. Αλλάζουν όλα. Και αλλάζουν με πρωτόγνωρες ταχύτητες. Υποχρεούμαστε, λοιπόν, να κοιτάζουμε διαρκώς μπροστά, Μόνο μπροστά. Αύριο τίποτε δεν θα είναι ίδιο με το σήμερα.
Αυτός είναι ο Κόσμος του 21ου αιώνα. Ένας Κόσμος αλλαγών και πάλι αλλαγών. Μέσα σε αυτό τον Κόσμο, εξελίσσουν οι άνθρωποι τις απαιτήσεις, τις προτιμήσεις, τις προσδοκίες τους. Καμία υπεροχή δεν είναι μόνιμη!
Καμία θέση δεν είναι δεδομένη! Καμία ασπίδα δεν προστατεύει μόνιμα. Απέναντι σε όλα αυτά, απέναντι στα προβλήματα του σήμερα, αλλά και τις ανάγκες του αύριο, έμπρακτη απάντηση αποτελούν οι ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ.
Αυτήν την πολιτική (την πολιτική των μεταρρυθμίσεων) ακολουθήσαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διακυβέρνησης.
Πριν από την οικονομική κρίση, αλλά και μετά από αυτήν. Πίστευα και πιστεύω, ότι μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί μια νέα προοπτική για τη Χώρα μας.
Σε πιο στέρεες βάσεις. Πιο υγιείς. Πιο ασφαλείς. Πίστευα και πιστεύω ότι η λύση των προβλημάτων, αλλά και η εξασφάλιση του μέλλοντος που δικαιούμαστε, επιτυγχάνονται:
-Μόνο εάν κατανοήσουμε τι χρειάζεται να αλλάξει και το αλλάξουμε.
-Μόνο εάν αναγνωρίσουμε τι χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί και το μεταρρυθμίσουμε.
-Μόνο εάν διακρίνουμε τι είναι καλύτερο για τον Τόπο μας και το τολμήσουμε.
Πίστευα και πιστεύω, ότι η πολιτική για τη σύγχρονη Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η άμυνα, αλλά η επίθεση στο μέλλον.

Η παράταξή μας μπορεί να υπέστη, πρόσκαιρα, μια βαριά ήττα, όμως διαθέτει τώρα, ως στρατηγικό όπλο, μια σημαντική παρακαταθήκη: Διαθέτει αξιοπιστία εν σχέσει με την πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Είμαστε η παράταξη που δεν άφησε τη χώρα να παρασυρθεί στη δίνη μιας εξάμηνης προεκλογικής περιόδου όπου θα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθούν τα αναγκαία και επώδυνα μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Είμαστε η παράταξη που προεκλογικά τολμήσαμε να μιλήσουμε με ωμή ειλικρίνεια για τα σκληρά και δυσάρεστα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Είμαστε η παράταξη που ανέλαβε το κομματικό κόστος, για να υπηρετήσουμε το όφελος της χώρας. Αδιαφορώντας αν η άλλη πλευρά έλεγε μόνο τα ευχάριστα. Τα ευχάριστα και ανέφικτα. Ο χρόνος λοιπόν δουλεύει για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της ΝΔ. Μπορεί να μην ανταμειφθήκαμε εκλογικά για την υπεύθυνη στάση μας. Όμως, πιο μακροχρόνια, θα κερδίσουμε πολιτικά. Η στάση μας κα ιοι θέσεις, θα δικαιωθούν το επόμενο διάστημα. Η τόλμη και η ειλικρίνεια μας θα αναγνωρισθούν. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει τα ευχάριστα που υπόσχονταν. Θα αναγκασθεί να εφαρμόσει πολλά από εκείνα που λέγαμε ότι είναι αναγκαία.
Όταν συγκρούονται η βραχυχρόνια κομματική σκοπιμότητα και η αμετακίνητη ωμή πραγματικότητα, επικρατεί πάντα η πραγματικότητα. Αυτό συμβαίνει αναπόφευκτα στο τέλος της ημέρας. 

Με πληροφορίες από ermisnea.gr