ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΟΣΩΝ ΕΙΠΕ ΓΙΑ «ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ», ΜΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΣ «ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ» ΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΚΑΝΝΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Ο «μηχανισμός στήριξης» της Ελλάδας, ο οποίος αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν λειτουργεί μέχρι στιγμής σαν «πιστόλι πάνω στο τραπέζι» απέναντι στις αγορές, όπως ήθελε η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βελτιώσει τους όρους δανεισμού της χώρας.
Η επιδίωξη της κυβέρνησης να γίνει ο μηχανισμός αυτός «πιο αποτελεσματικός», την οποία θα θέσει η Ελλάδα στην ομάδα εργασίας που θα συγκροτήσει ο πρόεδρος της Ε.Ε. Βαν Ρόμπαϊ, προκάλεσε χθες μεγάλη σύγχυση, καθώς συνδέθηκε με μια δήλωση ανώνυμου αξιωματούχου σε γερμανική ιστοσελίδα, η οποία είχε αποτέλεσμα την εκρηκτική άνοδο, για μερικές ώρες, των spreads.
Ο Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλέστηκε η γερμανική ιστοσελίδα, έκανε μια ερμηνεία όσων είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο για τον μηχανισμό στήριξης, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση, καθώς την ανώνυμη δήλωση αναμετέδωσε σε όλον το κόσμο το πρακτορείο «Ρόιτερ», δίνοντας την εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν είναι ικανοποιημένη με την απόφαση και επιδιώκει να γίνει ο μηχανισμός καθαρά ευρωπαϊκός, χωρίς εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ομως, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου χθες το απόγευμα διέψευσε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα έχει κάνει οποιαδήποτε ενέργεια για να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας για τον μηχανισμό στήριξης.
Στο υπουργικό
Το θέμα ανακινήθηκε την περασμένη Τρίτη, όταν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, είπε επί λέξει (όπως έγραψε την επομένη η «Ε»): «Στο τραπέζι υπάρχουν και οι δικές μας προτάσεις, όπως και οι προτάσεις των σοσιαλιστών για ένα μηχανισμό στήριξης πιο αποτελεσματικό, πιο πρακτικό και πιο γρήγορο για τις δανειακές ανάγκες των χωρών. Η συζήτηση θα ανοίξει με την ομάδα εργασίας που προτάθηκε και υιοθέτησε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Βαν Ρόμπαϊ. Εκεί θα συμμετάσχουμε για να μπορέσουμε να προωθήσουμε μια πιο αποτελεσματική πρόταση».
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ήταν ικανοποιημένη από την ευρωπαϊκή απόφαση είχε αποτυπωθεί και στα λόγια του αντιπρόεδρου Θ. Πάγκαλο, ο οποίος είχε πει σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης: «Δεν είμαι ικανοποιημένος από τη συμφωνία στις Βρυξέλλες. Η Ε.Ε. δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα ότι χρειάζεται ισχυρή άμυνα εναντίον των κερδοσκόπων».
Τα όσα είπε στο υπουργικό συμβούλιο τη Μ. Τρίτη ο Γ. Παπανδρέου προκάλεσαν ερμηνείες οι οποίες πυροδότησαν τη χθεσινή εκτόξευση των spreads και των επιτοκίων δανεισμού
Η συζήτηση για αλλαγή του μηχανισμού στήριξης, με βάση και τις προτάσεις των σοσιαλιστών, στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, πυροδοτήθηκε εκ νέου χθες από τη δήλωση του ανώνυμου κυβερνητικού αξιωματούχου, τον οποίο αναζητούν ματαίως στην κυβέρνηση. Ο αξιωματούχος αυτός «μετέφερε» (υποτίθεται) την άποψη της ελληνικής κυβέρνησης ότι, μεταξύ των αλλαγών που επιδιώκει, είναι ο μηχανισμός να είναι καθαρά ευρωπαϊκός, χωρίς εμπλοκή του ΔΝΤ, το οποίο επιβάλλει σκληρούς όρους.
«Ανοησίες»
Η «δήλωση» αυτή οδήγησε σε μεγάλη άνοδο των spreads και υποχρέωσε τον υπουργό Οικονομικών να προβεί σε κατηγορηματική διάψευση. Μάλιστα, αρμόδια υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή χαρακτήριζε «ανοησίες» όσα φέρεται να είπε ο ανώνυμος κυβερνητικός αξιωματούχος στη γερμανική ιστοσελίδα. «Η απόφαση της Ε.Ε. είναι δεδομένη, όπως και η συμμετοχή του ΔΝΤ στον μηχανισμό στήριξης. Αλλιώς, δεν θα τη δεχόταν η Γερμανία. Επομένως αυτή η συζήτηση δεν έχει νόημα», έλεγε η ίδια πηγή.
Επίσης, πηγές του μεγάρου Μαξίμου έλεγαν κατηγορηματικά ότι όσα είπε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο την περασμένη βδομάδα δεν έχουν καμιά σχέση με αυτά που φέρεται να είπε χθες η ανώνυμη πηγή στη γερμανική ιστοσελίδα. «Η κυβέρνηση έχει μια γραμμή. Οποιος έχει άλλη άποψη να την πει δημόσια, χωρίς να κάνει ερμηνείες», έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Πάντως, σχετικά με την αναφορά του κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο για ένα μηχανισμό στήριξης πιο αποτελεσματικό, άλλη, επίσης αρμόδια, κυβερνητική πηγή έλεγε ότι «εντάσσεται στο πλαίσιο των προτάσεων των Ευρωπαίων σοσιαλιστών». Ομως, «η κυβέρνηση σήμερα δεν θέτει κανένα θέμα αλλαγής των όρων της πρόσφατης συμφωνίας», πρόσθεσε η ίδια πηγή. *
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 7-04-2010