Από κόσκινο περνούν από σήμερα την ελληνική οικονομία τα 12 στελέχη του ΔΝΤ, τα οποία έχουν μεν τυπικά ρόλο παροχής τεχνικής βοήθειας στην κυβέρνηση, αλλά στην πράξη θα κάνουν μια πρώτη εκτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Η εκτίμηση αυτή θα μετρήσει τόσο για τις αγορές όσο και για το ίδιο το Ταμείο, προκειμένου να αξιολογήσει τις πιθανότητες ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.
Ο όροι
Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, όπου τη Μ. Πέμπτη συζητήθηκε το θέμα της Ελλάδας, αναφέρουν τα εξής σχετικά με μια πιθανή ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξής της:
1.Δεν πρόκειται να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για φέτος, αλλά μόνο για το 2011 και το 2012.
2.Δεν έχει προσδιορισθεί το ποσό που θα δοθεί, αν και οι δυνατότητες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φτάνουν στα 20 δισ. ευρώ.
Δεδομένου, όμως, ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής προβλέπει ότι η αναλογία της βοήθειας που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση με αυτήν του ΔΝΤ πρέπει να είναι 2 προς 1, θεωρείται απίθανο να εξαντληθεί το πλαφόν αυτό, διότι τότε η Ενωση θα έπρεπε να συνεισφέρει 40 δισ. ευρώ.
3.Ως προς το ύψος του επιτοκίου, το ΔΝΤ κυμαίνεται στο 2,5-3% στις χώρες που στηρίζει μέσω του υφιστάμενου μηχανισμού του. Ωστόσο και εδώ υπάρχει αβεβαιότητα, καθώς πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση και η γερμανίδα καγκελάριος κ. Ανγκελα Μέρκελ μίλησε προχθές για επιτόκια αγοράς 6-6,5%.
(Τα ΝΕΑ)