Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Ελλάδα έχεις πακέτο..








Για συμφωνία στους βασικούς άξονες ενεργοποίησης του πακέτου στήριξης της Ελλάδας κάνουν λόγο ευρωπαίοι διπλωμάτες, την τελική ωστόσο απόφαση θα πάρουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Το Βερολίνο δεν σχολιάζει.
Η γερμανική κυβέρνηση αρνείται να σχολιάσει τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι κεντρικοί τραπεζίτες κατέληξαν σε συμφωνία για τους όρους ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας. «Δεν θέλουμε να τοποθετηθούμε επί του θέματος» ήταν η λακωνική δήλωση του εκπροσώπου Μίχαελ Όφερ. Ωστόσο στον γερμανικό τύπο, ειδικότερα στην FAZ και στην Die Welt, που επικαλούνται πηγές των Βρυξελλών, επισημαίνεται ότι έχει προκύψει συμφωνία για τους βασικούς άξονες ενεργοποίησης του πακέτου, δηλαδή για τη διάρκεια της βοήθειας και το ύψος των επιτοκίων. Τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα θα διευθετηθούν μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη. Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι θέλουν με τη συγκεκριμενοποίηση του πακέτου να είναι σε θέση να χορηγήσουν τη βοήθεια εντός 48 ωρών, από τη στιγμή που η Ελλάδα το ζητήσει. Το ποσό της στήριξης δεν θα καταβληθει άπαξ, αλλά σε περισσότερες δόσεις σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους, επισημαίνουν κύκλοι των Βρυξελλών.
Στο 5% βλέπουν το επιτόκιο
Το επιτόκιο δανεισμού αναμένεται να κινηθεί περίπου στο 5%, που συνιστά το μέσο όρο διακύμανσης των επιτοκίων για διετή ομόλογα από τον περασμένο Ιανουάριο (από το 3,3% στο 7,5%) μέχρι σήμερα.
Όσο για τον όρο που πέρασε η Γερμανία, δηλαδή να έχει προηγηθεί αποτυχημένη κίνηση της Αθήνας να διαθέσει τα ομόλογά της στις αγορές, αυτός μπορεί να ξεπερασθεί εάν η Αθήνα ακυρώσει, για παράδειγμα, ενδεχόμενη προαναγγελθείσα έκδοση ομολόγου, αναφέρει η Die Welt. Η τελική απόφαση στην τεχνικού χαρακτήρα συμφωνία που πήραν οι υφυπουργοί θα ληφθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Αυτοί θα κρίνουν εάν θα χορηγηθεί με αυτούς τους όρους βοήθεια στην Ελλάδα.


Aπό: DEUTSCHE WELLE
exomatiakaivlepo