Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΓΑΠ: Χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα εγγυηθεί ότι το κράτος θα είναι στην υπηρεσία του πολίτη και όχι να είναι ο πολίτης στην υπηρεσία της αγοράς!!!

Είναι άξιο να θυμόμαστε τι έλεγε ο Παπανδρέου όταν έκανε τυφλή αντιπολίτευση και ξιφουλκούσε εναντίον της απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης για την κρατική χρηματοδότηση των 28 δις ευρώ στις τράπεζες. Και τα δύο δημοσιεύματα είναι με ημερομηνία 1ης Νοεμβρίου 2008 στις εφημερίδες τα Νέα και την Καθημερινή.
«Δίνετε 28 δισ. ευρώ χωρίς διαφάνεια, χωρίς κανόνες, χωρίς κανείς να ξέρει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος της κάθε τράπεζας, χωρίς καμία εγγύηση ότι αυτοί οι πόροι θα φτάσουν στον φορολογούμενο, στον εργαζόμενο, στον δανειολήπτη, στον παραγωγό, στον μικρομεσαίο επιχειρηματία. Οι τράπεζες αποκτούν μια μοναδική ευκαιρία να ξεφορτώσουν στο Δημόσιο ό,τι θεωρούν προβληματικό. Ακόμα και το τοξικό στοιχείο του ενεργητικού τους. Ποιες είναι οι εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα γίνει;».
(τα Νέα)
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι άμεση είναι η ανάγκη μια νέα κυβέρνηση να διαχειριστεί την κρίση, πρωταγωνιστώντας στη σύναψη ενός «νέου συμφώνου σταθερότητας», μιας «νέας κοινωνικής συμφωνίας εμπιστοσύνης, από την οποία θα κερδίσουμε όλοι». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε ένα «κατηγορηματικό όχι» στη δέσμη των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού – τραπεζικού συστήματος.
«Διαπραγματεύεστε με τους μετόχους των τραπεζών για να τους στηρίξετε χωρίς κανόνες, χωρίς διαφάνεια και χωρίς εγγύηση ότι τα οφέλη θα φθάσουν στους πολίτες. Και οι τράπεζες έχουν μοναδική ευκαιρία να “ξεφορτώσουν” ό, τι προβληματικό έχουν. Ο ελληνικός λαός αναλαμβάνει πλήρως τον πιστωτικό κίνδυνο», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ειδικά για το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι χρειάζονται «ξεκάθαροι κανόνες», συμμετοχή των μετόχων των τραπεζών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου («να βάλουν το χέρι στην τσέπη»), «ίσως και διακομματική εποπτεία» της εφαρμογής των μέτρων. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη στήριξης της οικογένειας, των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Χρειάζεται μια κυβέρνηση που θα εγγυηθεί ότι το κράτος θα είναι στην υπηρεσία του πολίτη και όχι να είναι ο πολίτης στην υπηρεσία της αγοράς». «Χρησιμοποιείτε την κρίση για να κρύψετε την ανικανότητά σας. Εχει εξαντληθεί η εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
(Καθημερινή)

ONLINE-PRESS