Οκτώβριος 2008:
Λεφτά υπάρχουν. Βρέθηκαν στα γρήγορα για τις τράπεζες εκατοντάδες τρισεκατομμύρια. Λεφτά ξέρουμε ότι βρίσκονται και για τον πολίτη, όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Κι αυτή την πολιτική βούληση, εμείς, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, την έχουμε.
Προτείνουμε συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης, όπως τα αυξημένα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ στα καύσιμα, ή την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων. Για μας, η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, η ανακούφισή τους, είναι η πρώτη προτεραιότητα.
Απευθυνόμαστε με δέσμη μέτρων στις χαμηλές και μεσαίες εισοδηματικές τάξεις, με συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών από τις αυθαίρετες τακτικές των τραπεζών.
Με την πρόταση νόμου που καταθέσαμε, για την στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
Τη μείωση των τιμολογίων των κρατικών επιχειρήσεων.
Την αυστηρή εφαρμογή νομοθεσίας κατά των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων, για χαμηλότερες τιμές στον καταναλωτή. Να χτυπήσουμε επιτέλους την ακρίβεια που κατατρώει τα εισοδήματα.
Την εφαρμογή ενός φορολογικού συστήματος, που επιμερίζει δίκαια τα φορολογικά βάρη. Δεν κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχότερους ακόμα πιο φτωχούς. "
Απρίλιος 2010:
Υπουργική απόφαση με την οποία
παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου η ισχύς του προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, υπέγραψε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.Προηγήθηκε νωρίς το πρωί η συνεργασία του κ. Παπακωνσταντίνου με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλο, στην οποία εξετάστηκε η κατάσταση του εγχώριου πιστωτικού συστήματος και το αίτημα που κατέθεσαν οι τέσσερεις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες .
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως οι τράπεζες ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν τα αδιάθετα του σχεδίου στήριξης, καθώς θέλουν να έχουν μια επιπλέον σιγουριά τώρα που η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα είναι υπό πίεση. 'Συζητάμε με την Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να μπει μια σειρά διαδικασιών, ώστε να γίνει μια κατανομή', είπε.
Οι τράπεζες είχαν συνολικά μέχρι τα τέλη του 2009 χρησιμοποιήσει κεφαλαιακές ενισχύσεις 11,3 δισ. ευρώ.
Πλέον, αποκτούν πρόσβαση και στα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ, καθώς το σχέδιο στηρίξεως της ρευστότητας ενεργοποιείται εκ νέου.
city press blog