Υπουργός «αθωώνει» υπόδικους ώστε να μπορέσουν να διοριστούν στον δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή που υπάρχει απόφαση για «πάγωμα» των προσλήψεων και που έχουν κλείσει οι πόρτες του Δημοσίου και των ΟΤΑ για χιλιάδες συμβασιούχους, κάποιοι απέκτησαν λευκό ποινικό μητρώο, προκειμένου να διοριστούν στο Δημόσιο. Συγκεκριμένα, με Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χάρη Καστανίδη, αίρονται οι συνέπειες που απορρέουν από τις καταδίκες για εννέα καταδικασθέντες, ώστε να διορισθούν είτε στο Δημόσιο είτε σε δήμους. Το ίδιο επίσης συμβαίνει και για άλλους 13 καταδικασθέντες, οι οποίοι αποκτούν λευκό ποινικό μητρώο για άλλης φύσεως λόγους.
Το σχετικό Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως όπου δημοσιεύονται τα ονόματα όσων έτυχαν της ευεργετικής απόφασης, τα αδικήματα στα οποία είχαν καταδικασθεί και ο λόγος απονομής της χάρης είναι αποκαλυπτικό. Ενδεικτικά, ευνοείται άτομο που είχε καταδικασθεί για «κατοχή, πώληση ινδικής κάνναβης, κατοχή πυρομαχικών, αγορά, πώληση, κατοχή ναρκωτικών ουσιών, ληστεία, κλοπή, επικίνδυνη σωματική βλάβη, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία, ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία». Ο λόγος που αποφασίσθηκε για το συγκεκριμένο άτομο άρση των συνεπειών του νόμου που απορρέουν από τις παραπάνω καταδίκες; «Προκειμένου να διοριστεί στον Δήμο Ρεθύμνης», όπως λέει το ΦΕΚ.
Μεταξύ των ποινικά κολάσιμων πράξεων που συναντάμε σε όσους απέκτησαν με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα λευκό ποινικό μητρώο είναι η παράνομη εισαγωγή κατά συρροή με αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών, η συκοφαντική δυσφήμιση, υπεξαίρεση, οπλοχρησία κ.ά. Ως προς τους λόγους για τους οποίους αποφασίσθηκε η άρση των συνεπειών, αυτοί ήταν η πρόσληψη στον δημόσιο τομέα ή σε κάποιον δήμο, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που η ευνοϊκή ρύθμιση υπεγράφη ώστε ο ευνοηθείς να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς εργολαβίας δημοσίων έργων, να λειτουργήσει φαρμακείο, να βρει δουλειά στον ιδιωτικό τομέα ως μέλος εταιρειών σεκιούριτι.
Το Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 παράγραφος 1 Συντάγματος («Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα, ύστερα από πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης και γνώμη Συμβουλίου που συγκροτείται κατά πλειοψηφία από δικαστές, να χαρίζει, μετατρέπει ή μετριάζει τις ποινές που επιβάλλουν τα δικαστήρια, καθώς και να αίρει τις κάθε είδους νόμιμες συνέπειες ποινών που έχουν επιβληθεί και εκτιθεί» αναφέρει το άρθρο) ύστερα από πρόταση του υπ. Δικαιοσύνης και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων. Ισως οι 22 ευνοηθέντες να ανοίξουν μια σελίδα στη ζωή τους, εάν δεν το έχουν κάνει. Μήπως όμως πρέπει η εργασία στον δημόσιο τομέα να πάψει να είναι εύκολος δρόμος;
(Του Αποστολου Λακασα στην Καθημερινή)