Τα γυρίζει τώρα η Μέρκελ για τους όρους δανεισμού της Ελλάδας...
Με τα τρέχοντα, τοκογλυφικά επιτόκια δανεισμού ζητούν τώρα οι Γερμανοί να δανειστεί η Ελλάδα από τα κράτη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το χθεσινοβραδινό δημοσίευμα που ήταν και το πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times! Πρόκειται, για ένα «βρώμικο» χτύπημα από το Βερολίνο, που απειλεί να φέρει ακόμη πιο κοντά τη χώρα στη χρεοκοπία…
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των F.T., η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ απειλεί να «ξηλώσει» ακόμη και στοιχεία της συμφωνίας της 25ης Μαρτίου, για τη στήριξη των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης, που θεωρούνταν ως τώρα αυτονόητα. Ειδικότερα, οι Γερμανοί θέτουν θέμα...
ερμηνείας της συμφωνίας των ηγετών της Ε.Ε., που αναφέρει, ότι οι χώρες που θα ζητήσουν διμερή δάνεια από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να τα λάβουν με «μη επιδοτούμενο επιτόκιο» (“unsubsidized rate”, στο πρωτότυπο, αγγλικό κείμενο του ανακοινωθέντος).
Σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή την αναφορά, με την οποία συμφωνούν και όλες οι άλλες κυβερνήσεις, πλην της γερμανικής, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει διμερή δάνεια με κόστος που στη χειρότερη περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνούν το αντίστοιχο κόστος δανεισμού άλλων χωρών με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δηλαδή με επιτόκιο που σήμερα θα διαμορφωνόταν σε 4-4,5%.
Η Γερμανία, αντίθετα, κατά τη διαπραγμάτευση των τεχνικών λεπτομερειών της συμφωνίας, επιμένει ότι το κόστος δανεισμού πρέπει να είναι ίσο με την τελευταία έκδοση 10ετών ομολόγων της Ελλάδας, δηλαδή σήμερα 6,3%! Μάλιστα, σύμφωνα με τους F.T., οι Γερμανοί ανακάλυψαν τώρα, ότι αν δανείσουν την Ελλάδα με χαμηλότερο επιτόκιο, θα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποβληθεί και να γίνει δεκτή προσφυγή ακύρωσης της απόφασης από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, με το επιχείρημα, ότι παραβιάζονται οι όροι της Συμφωνίας του Μάαστριχτ.
Κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα εκφράζουν ανεπίσημα την οργή τους με αυτές τις όψιμες διαφωνίες της Γερμανίας, που είναι και η μοναδική χώρα που επικαλείται αυτή την ερμηνεία της συμφωνίας της 25ης Μαρτίου. Και τονίζουν το αυτονόητο: ότι, δηλαδή, όλοι οι ηγέτες, της καγκελαρίου Μέρκελ περιλαμβανομένης, είχαν συμφωνήσει με το βασικό επιχείρημα του Έλληνα Πρωθυπουργού, πως τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας είναι αδικαιολόγητα υψηλά εξαιτίας κερδοσκοπικών κινήσεων και πως, αν η χώρα συνεχίσει να δανείζεται με τέτοιο κόστος, οι πρόσθετες δαπάνες τόκων θα εξανεμίσουν ό,τι θα εξοικονομηθεί με την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας.
Τα ίδια στελέχη αποδίδουν τη στάση της γερμανικής διπλωματίας μάλλον στη νευρικότητα που διακατέχει τον κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών και FDP, καθώς εμφανίζονται πολύ χαμηλά τα ποσοστά των δύο κομμάτων στις δημοσκοπήσεις, ενόψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης στο μεγαλύτερο γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, τον επόμενο μήνα. Αν ηττηθούν στις εκλογές αυτές, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού χάνουν την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή, όπου εκπροσωπούνται τα ομόσπονδα κρατίδια.
Οι Γερμανοί φαίνεται να μεταφέρουν στην Ευρωζώνη με επικίνδυνο τρόπο τα εσωτερικά προβλήματα του κυβερνητικού συνασπισμού, επιχειρώντας να τορπιλίσουν εκ των υστέρων μια συμφωνία που δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους συντηρητικούς ψηφοφόρους. «Παγώνοντας» ουσιαστικά τη διαπραγμάτευση για τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας στήριξης, η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ εκτιμάται ότι προσπαθεί να αποκομίσει εκλογικά οφέλη, με σοβαρό κόστος όμως όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τη σταθερότητα του ευρώ.
Όπως σχολιάζει και ο συντάκτης των F.T. στη χθεσινοβραδινή του ανταπόκριση, όσο η Γερμανία θέτει υπό αμφισβήτηση τη συμφωνία, τόσο πιθανότερο γίνεται να εκληφθεί αυτό αρνητικά από τις αγορές, να «παγώσουν» οι τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα και η Ελλάδα να υποχρεωθεί να ζητήσει δανειακή στήριξη από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, που όμως δεν θα έχουν συμφωνήσει σε βασικές τεχνικές λεπτομέρειες για την προσφέρουν.
Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα κινδυνεύει να βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας και η Ευρωζώνη σε συνθήκες πρωτοφανούς αναταραχής, της ίδιας ακριβώς αναταραχής που υποτίθεται ότι προσπάθησαν να αποτρέψουν οι ηγέτες των κυβερνήσεών της, με τη συμφωνία της 25ης Μαρτίου. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία ρίχνει με τη στάση της νερό στο μύλο των κερδοσκόπων, που μπορούν πλέον απερίσπαστοι να συνεχίσουν τον εκβιασμό τους για τοκογλυφικά επιτόκια δανεισμού, ποντάροντας εκ νέου στο σενάριο της ελληνικής χρεοκοπίας…
Από το http://www.sofokleous10.gr/