Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Σε εξέλιξη η μάχη που θα κρίνει τον πόλεμο Ελληνικού κράτους και αγορών

Το spread στις 300-350 ή στις 500 μ.β.;
Σε εξέλιξη βρίσκεται μια σκληρή μάχη που θα κρίνει ενδεχομένως και την έκβαση του πολέμου μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των αγορών και ειδικά των hedge funds.
H Ελλάδα βρίσκεται εν καιρώ πολέμου και μάχεται με τις αγορές. Η Ελλάδα βρίσκεται εν καιρώ πολέμου σε ένα ιδιότυπο πόλεμο που δεν διεξάγεται στην πολεμική αρένα στο πεδίο των μαχών αλλά στον πυρήνα της οικονομίας.
Οι αγορές θέλουν να υποχρεώσουν την Ελλάδα ή να καταφύγει στην ΕΕ και το ΔΝΤ κάνοντας χρήση του μηχανισμού στήριξης ή να την οδηγήσουν σε τεχνικό default.
Τα hedge funds χρησιμοποιούν όλα τα μέσα και τις σκόπιμες ή όχι διαρροές.
Διέρρευσαν ότι η Ελλάδα μέσα στο Σαββατοκύριακο θα καταφύγει στο ΔΝΤ και την ΕΕ, διέρρευσαν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πληρώσει τις επόμενες δημοπρασίες και θα ζητήσει από τους κατόχους ομολόγων να αποδεχθούν επιμήκυνση του χρέους μέσω της έκδοσης άλλων ομολόγων.
Τα hedge funds στοχεύουν στο τεχνικό default στην τεχνική στάση πληρωμών αυτό θα το πετύχουν δημιουργώντας συνθήκες πόλωσης ακροτήτων στο spread ώστε να υποχρεώνουν και τους μακροπρόθεσμους επενδυτές να πουλήσουν άρον άρον και έτσι με τις μαζικότερες ρευστοποιήσεις που θα σημειωθούν απλά να χαθεί ο έλεγχος στο spread.
Με τις τακτικές που ακολούθησαν με το επίμονο σορτάρισμα επικουρούμενες από τις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες κατάφεραν να οδηγήσουν το spread στις 425 μονάδες βάσης.
Βέβαια βρήκαν αρωγό ορισμένες φορές τα λάθη της Ελλάδος τις αδυναμίες της χώρας αλλά και την γραφειοκρατική προσέγγιση της ΕΕ.
Τα Hedge funds έχουν θέσει ως στόχο να οδηγήσουν το spread στις 500-550 μονάδες βάσης στα επίπεδα που η Ελλάδα θα υποχρεωθεί ούσα σε αδιέξοδο να ζητήσει την βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Η Ελλάδα με spread στις 500-550 μονάδες βάσης είναι αμφίβολο αν θα αντέξει πάνω από 2 εβδομάδες.
Το παράδοξο είναι ότι αυτό το σχέδιο έχει εκπονηθεί από το Καλοκαίρι του 2009.
Όταν γράφτηκε πρώτη φορά υπήρξαν αντιδράσεις ωστόσο οι εξελίξεις δικαιώνουν αυτούς που εκπόνησαν αυτό το απίστευτο σχέδιο ωστόσο για το καλό της χώρας στόχος είναι να μην επιβεβαιωθούν.
Το ελληνικό δημόσιο έδωσε μάχες και τις έχασε και πλέον βρίσκεται στην κρισιμότερη στιγμή καθώς δίνει μια νέα μάχη που μπορεί να κρίνει τον πόλεμο.
Στην φαρέτρα το ελληνικό δημόσιο θέλει να πιστεύει ότι διαθέτει την αποσαφήνιση του σχεδίου στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Αν το ιππικό βοηθήσει την Ελλάδα το αντίπαλο δέος τα hedge funds θα υποχωρήσουν και τα spreads θα μειωθούν.
Το ελληνικό κράτος στοχεύει ώστε το spread να μειωθεί έως τις 350 και εν συνεχεία 300 μονάδες βάσης αρχικά.
Αν δεν το πετύχει και χάσει την μάχη θα χάσει και τον πόλεμο καθώς η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να ζητήσει βοήθεια από τις ισχυρές δυνάμεις οι οποίες όμως θα ζητήσουν ισχυρά ανταλλάγματα.
Η Ελλάδα θέλει να κερδίσει την μάχη , να κερδίσει τον πόλεμο χωρίς να δώσει ανταλλάγματα.
Κρίνεται η μάχη και το θέμα είναι να μην κριθεί από τον ιστορικό του μέλλοντος αλλά από τον επενδυτή του παρόντος.


Πέτρος Λεωτσάκος
news@bankingnews.gr