Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Το νομοσχέδιο για τους ημιυπαίθριους

Με κόστος που ξεκινά από το 5% και φτάνει το 15% της αντικειμενικής αξίας θα πραγματοποιηθεί η τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων, ενώ τα χρήματα από το πρόστιμο θα καταλήξουν σε ειδικό, «πράσινο» ταμείο.

Αναλυτικότερα, για την πρώτη κατοικία εντός σχεδίου πόλης το κόστος τακτοποίησης θα ισούται με 5% επί της αντικειμενικής αξίας για τους ημιυπαίθριους έως 25 τμ, 7% για τους χώρους με εμβαδόν από 25 τμ έως 75 τμ και 9% για τους μεγαλύτερους.

Για τις κατοικίες εκτός σχεδίου το αντίστοιχο κόστος ισούται με το 6%, 8% και 10% της αντικειμενικής αξίας, ανάλογα με το εμβαδόν.

Υψηλότερες θα είναι οι χρεώσεις για τα ακίνητα άλλης χρήσης και θα ξεκινούν από το 7,5% και θα φτάνουν έως το 15%.

Όσον αφορά στις πρώτες κατοικίες εντός σχεδίου πόλης το κόστος νομιμοποίησης θα ισούται με 5% επί της αντικειμενικής αξίας για τους ημιυπαίθριους έως 25 τμ, 7% για τους χώρους με εμβαδόν από 25 τμ έως 75 τμ και 9% για τους μεγαλύτερους.

Για τις κατοικίες εκτός σχεδίου θα ισχύει τιμολόγιο με πρόστιμα που ισούνται με το 6%, 8% και 10% της αντικειμενικής αξίας.

Υψηλότερες θα είναι οι χρεώσεις για τα ακίνητα άλλης χρήσης και θα ξεκινούν από το 7,5% και θα φτάνουν έως το 15%.

Μέσα σε μια πενταετία θα ελεγχθούν όλα τα κτήρια, μέσω και των ενεργειακών επιθεωρητών, ενώ για τις νέες οικοδομές ο έλεγχος θα γίνει μέσα από την υποχρεωτική ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου.

Οι ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους

Εμβαδό μη νόμιμου δηλούμενου χώρου (τ.μ.) ακινήτου Ακίνητα πρώτης κατοικίας Λοιπά ακίνητα κατοικίας Ακίνητα άλλης χρήσης (μη κατοικίας)
ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ Ή ΕΝΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
Μικρότερος των 25 τ.μ. 5% 6% 7,5%
Μεγαλύτερος των 25 και μικρότερος των 75 τ.μ. 7% 8,5% 10,5%
Μεγαλύτερος των 75 τ.μ. 9% 11% 13,5%
ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ Η ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
Μικρότερος των 25 τ.μ. 6% 7,2% 9%
Μεγαλύτερος των 25 τ.μ. και μικρότερος των 75 τ.μ. 8% 9,6% 12%
Μεγαλύτερος των 75 τ.μ. 10% 12% 15%

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπεται η δημιουργία «πράσινου ταμείου» στο οποίο θα καταλήγουν τα «πρόστιμα» που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τους παράνομα κλεισμένους ημιυπαίθριους χώρους.

«Δεν νομιμοποιούμε την αυθαιρεσία για λόγους αρχής. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε κάποια χρήματα για να αποκαταστήσουμε την περιβαλλοντική ζημιά και να εξοικονομήσουμε χρήματα για μια άλλου είδους ανάπτυξη», δήλωσε ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου η Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας τη ρύθμιση.

Από το πράσινο ταμείο θα χρηματοδοτούνται αναπλάσεις στις περιοχές όπου βρίσκονται τα ακίνητα με τους παράνομους ημιυπαίθριους.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν ρυθμίσεις και για τα υπόγεια που άλλαξαν χρήση.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρά ακόμη στην κατάργηση των διατάξεων Σουφλιά για την απόσταση του υπογείου από τον εξωτερικό χώρο (διατηρείται το 1,5 μέτρο), ενώ δεν θα ισχύσει και η διάταξη που αφορά στην προσμέτρηση των γκαράζ στον συντελεστή δόμησης.

Οι ημιυπαίθριοι χώροι στα νεότευκτα κτήρια θα καλύπτουν το 15%, ενώ αυξήθηκε η μέγιστη διάστασή τους σε 2,5Χ2,5 μέτρα.
antinews.gr