Η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ μέσα στο Μάιο, «κλείδωσε» στη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου.
Υπουργοί όπως ο Θ. Πάγκαλος, ο Ευ. Βενιζέλος, ο Μ. Χρυσοχοϊδης και η Λ. Κατσέλη ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να αποφασίσει άμεσα έτσι ώστε να προσφύγει η κυβέρνηση στο μηχανισμό μέσα στο Μάιο. Ο κ. Πάγκαλος μάλιστα ζήτησε να εξειδικευτούν τα μέτρα «όχι μόνο για το 2010 αλλά και για το 2011 και για το 2012». Ζήτησε επίσης από τους υπουργούς «να φουλάρουν μηχανές, για να προλάβουμε τις προθεσμίες»
Ο πρωθυπουργός, που εμφανίζεται αναποφάσιστος, απάντησε ότι η προσφυγή πρέπει να γίνει μέχρι τις 9 Μαΐου για να προλάβουν τις προθεσμίες.
Άλλοι υπουργοί επεσήμαναν στον κ. Παπανδρέου ότι δεν πρέπει να δεχθεί η κυβέρνηση μέτρα που πλήττουν τον ιδιωτικό τομέα γιατί τότε θα προκληθεί κοινωνική έκρηξη που θα συμπαρασύρει και την ίδια.
«Αν πειράξουμε τον ιδιωτικό τομέα, θα καταρρεύσουμε» φέρονται να υποστήριξαν ζητώντας σκληρή γραμμή στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με το ΔΝΤ και την ΕΕ.
Αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα ζητά το ΔΝΤ.
Κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι το ΔΝΤ ζητά πλήρη αναθεώρηση του Προγράμματος Σταθερότητας, μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, νέες περικοπές στο δημόσιο αλλά κυρίως αλλαγή του καθεστώτος των εργασιακών σχέσεων, χρησιμοποιώντας τον όρο «ευέλικτες μορφές εργασίας».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέφυγε πάντως να ενημερώσει ότι όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές ο ΔΝΤ ζητά και άρση της μονιμότητας στο δημόσιο (κάτι που προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση).
Η ενημέρωση του κ. Παπακωνσταντίνου προκάλεσε την …καθολική αντίδραση των παρισταμένων υπουργών οι οποίοι έλεγαν ότι « ευέλικτη μορφή σημαίνει απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα», κάτι που δεν μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση.
Γι αυτό το λόγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωνε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιαδήποτε παρέμβαση στον ιδιωτικό τομέα».
antinews