Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Financial Times: Το Μνημόνιο είναι σφάλμα που πληγώνει την Ελλάδα

Financial Times: Το Μνημόνιο είναι σφάλμα που πληγώνει την Ελλάδα

Υπερ της λογικής πως η Ευρωζώνη θα πρέπει να απαλλαγεί από το ΔΝΤ και να αναλάβει το μερίδιο του Ταμείου όσον αφορά την χρηματοδότηση της Ελλάδας τάσσονται οι Financial Times, οι οποίοι αναφέρουν το ΔΝΤ δεν είναι «καθόλου σίγουρο» πως η Ελλάδα με την τρέχουσα πορείας της θα πετύχει τους στόχους της.

Οι Financial Times, σε άρθρο τους με τίτλο «Η Ευρώπη πρέπει να σηκώσει τον ''σταυρό'' της – Να απαλλαγεί το ΔΝΤ», υποστηρίζουν πως η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ «αντί να φαγώνονται πάνω στις διαφωνίες τους, θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία και να ξαναφορμάρουν την σχέση τους».
Στη συνέχεια, το άρθρο αναφέρεται στη λογική σύμφωνα με την οποία συμμετείχε το ΔΝΤ, αλλά και το τι θα πρέπει να συμβεί άμεσα προκειμένου να μην προκύψουν χρηματοδοτικά κενά στο πρόγραμμα της Ελλάδας.
«Η λογική της συμμετοχής του ΔΝΤ ποτέ δεν ήταν οικονομική και ούτε θα έπρεπε να είναι. Η ''τσιφούτικη'' συμπεριφορά της ευρωζώνης δεν οφείλεται στην αδυναμία της να επωμιστεί το κόστος των δικών της προβλημάτων. Ο θεμιτός λόγος για την συμμετοχή του ΔΝΤ, ήταν να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία του διεθνούς οργανισμού και η αποδεδειγμένη του ικανότητα να βάζει σε πειθαρχία τους παραλήπτες των δανείων του».
«Και ήταν σωστή ιδέα», αναφέρει το δημοσίευμα το οποίο ωστόσο επισημαίνει πως στην ουσία η Ευρωζώνη έδωσε στο ΔΝΤ «το δεύτερο βιολί», κάτι το οποίο το Ταμείο δεν μπόρεσε να αρνηθεί. Εν τέλει όμως, οι αντιδράσεις στο ΔΝΤ άρχισαν αν γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες, καθώς στην τελευταία έκθεση χρηματοδότησης της Ελλάδας, προσδιορίζεται ένα έλλειμμα χρηματοδότησης 11 δισ. ευρώ που αρχίζει στα τέλη του 2014 και η ανάγκη απαλλαγής χρεών που θα αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ, για να επιτευχθούν επίπεδα που μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμα.
Σχολιάζοντας το χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, οι Financial Times υποστηρίζουν πως υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα, σχετικά με το πως θα καλυφθούν οι «μαύρες τρύποες», γεγονός που μετέτρεψε αυτή την «περιρρέουσα αβεβαιότητα για το πώς θα γίνει αυτό, και κατά συνέπεια για το μέλλον του προγράμματος διάσωση», σε «ένα σφάλμα που κακοφόρμισε και επιδεινώνει τον "πόνο" της Ελλάδας. Οι αυξανόμενες ανησυχίες των αναδυόμενων αγορών για τα ανοίγματα του ΔΝΤ, επιδεινώνουν την κατάσταση», υποστηρίζει το δημοσίευμα.
Ως μόνη λύση για να αποφευχθούν τα χρηματοδοτικά κενά στο ελληνικό πρόγραμμα και να μπει ένα τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα, θα ήταν «να ''εξαγοράσει'' η Ευρώπη το μερίδιο του ταμείου, πρώτα συμμετέχοντας στο μερίδιο του ΔΝΤ σε μελλοντικές εκταμιεύσεις και εν συνεχεία αναλαμβάνοντας το υπόλοιπο άνοιγμα στην ονομαστική αξία», επισημαίνει το άρθρο.
Τέλος, οι Financial Times δικαιολογούν την πρόταση τους αυτή, λέγοντας πως «εάν πιστέψουμε τους ηγέτες της ευρωζώνης, που διαβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα αποδίδει, τότε αυτό δεν θα εκθέσει τους ψηφοφόρους τους σε κανέναν κίνδυνο», ενώ υποστηρίζουν πως ίσως χρειαστεί και μια περαιτέρω αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.


Πηγή: Financial Times: Το Μνημόνιο είναι σφάλμα που πληγώνει την Ελλάδα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/117063#ixzz2annbYzkQ