Το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στον ΟΗΕ με αίτημα την αλλαγή του υφιστάμενου διαπραγματευτικού πλαισίου για την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.
«Κατά την σημερινή ιστορική για εμάς ημέρα, την εθνική μας επέτειο, εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία και καλώ να αλλάξει η μορφή των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας: οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών (σ.σ. ΠΓΔΜ και Ελλάδας) να τεθούν επικεφαλής (διαπραγματευτικών ομάδων) και να προσπαθήσουμε από κοινού να καταλήξουμε σε κάποια αποδεκτή και για τις δυο πλευρές λύση. Φυσικά, τον τελευταίο λόγο, θα τον έχουν πάντοτε οι πολίτες σε δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί. Αυτό αποτελεί δέσμευση την οποία δεν πρέπει να αποφεύγει κανένας πολιτικός, κανένα κόμμα και κανένα μεμονωμένο άτομο ... Με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας των συνομιλιών και με έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για μεγαλύτερη αφοσίωση σε αυτό το ζήτημα, σκέφτομαι να απευθυνθώ στον ΟΗΕ προτείνοντας την αλλαγή της μορφής των συνομιλιών, ακολουθώντας το παράδειγμα και της Σερβίας και του Κοσόβου. Σε αυτές τις συνομιλίες (που προτείνω), εκτός από τον διαμεσολαβητή (Νίμιτς), θα συμμετέχουμε όλοι εμείς άμεσα, με τις δικές μας ομάδες και ειδικούς από τη χώρα μας» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, μιλώντας σήμερα στην κωμόπολη Κρούσεβο, σε εκδήλωση για την επέτειο του Ίλιντεν (εθνική επέτειος της ΠΓΔΜ).
Ο κ. Γκρούεφσκι διατύπωσε ανάλογη πρόταση για αλλαγή του διαπραγματευτικού πλαισίου αναφορικά με το θέμα του ονόματος σε πρόσφατη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά.
Ακόμη είχε προτείνει προς τον κ. Σαμαρά να συσταθούν ομάδες εργασίας με επικεφαλής τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, στις οποίες θα συμμετείχαν ενδεχομένως και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας και οι οποίες, μέσω εντατικών διαβουλεύσεων με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, θα αναζητήσουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας.
Ο κ. Σαμαράς στην απαντητική επιστολή του προς τον κ. Γκρούεφσκι επισήμανε ότι η υφιστάμενη διαδικασία για επίλυση του ζητήματος, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, έχει την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας και το γεγονός πως το πρόβλημα έχει μείνει άλυτο επί 18 χρόνια, «προφανώς» δημιουργεί αμφιβολίες για το αν η δέσμευση της ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον Μάθιου Νίμιτς είναι «πραγματική ή προσχηματική».
Στην απάντησή του, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ακόμη ότι η πρόταση του κ. Γκρούεφσκι για ορισμό δύο νέων διαπραγματευτικών ομάδων με πολιτική εντολή, δεν προσφέρει «προστιθέμενη αξία» στην υπάρχουσα διαδικασία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη παράσχει «πλήρη πολιτική εντολή» στον εκπρόσωπό της που μετέχει στη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς.
Ο κ. Γκρούεφσκι, στη σημερινή ομιλία του, επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς του ότι η Ελλάδα εμποδίζει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ και δεν επιθυμεί την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
Υποστήριξε, δε, ότι «εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας, οι συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο».
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr