Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΦΑΚΕΛΩΝΟΥΝ ΡΩΜΙΟΥΣ, ΑΡΜΕΝΙΟΥΣ ΚΑΙ ΙΟΥΔΑΙΟΥΣ

20130802-130448.jpg
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την φοβερή καταγγελία ότι σήμερα, 92 χρόνια μετά την υπογραφή από την Τουρκία της συνθήκης της Λοζάνης που καθόρισε τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία, το τουρκικό κράτος παραβιάζοντας κάθε νομιμότητα φακελώνει τις μειονότητες για να τις μεταχειριστεί «διαφορετικά» και ειδικά τους Ρωμιούς, Αρμενίους και Ιουδαίους, με του μυστικούς κωδικούς Νο1 για
τους Ρωμιούς, (οι Ρωμιοί είναι πρώτοι στο φακέλωμα), Νο2 για τους Αρμένιους και Νο3 για τους Ιουδαίους κάνει η ίδια η τουρκική εφημερίδα Radikal στο φύλο στις 2/8/2013.
Την κατάφορη αυτή παραβίαση της συνθήκης της Λοζάννης για τις μειονότητες, αποκάλυψε πρώτη η μειονοτική αρμενική εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης, Agos και στην συνέχεια η τουρκική εφημερίδα Radikal, η οποία αναδημοσίευσε το θέμα από την Agos με πολλά ερωτηματικά σχετικά με το φακέλωμα από τις τουρκικές αρχές των μελών των οικογενειών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων και τις εύλογες διακρίσεις που προκαλεί αυτό το γεγονός.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα καταγγελία της Agos, το φακέλωμα αυτό αποκαλύφτηκε όταν ένα αρμενόπουλο που η μητέρα του είχε εξισλαμιστεί αλλά στην συνέχεια είχε επιστρέψει στην χριστιανική θρησκεία θέλησε να κάνει εγγραφή σε τουρκικό γυμνάσιο. Εκεί όμως και παρά του ότι ο πατέρας του εξακολουθεί να είναι μουσουλμάνος, οι αρχές του ζήτησαν επίσημα έγραφα όπου θα καταγράφονταν η θρησκεία των προγόνων του μέχρι και… 90 χρόνια πίσω, δηλαδή από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Εκεί τότε αποκαλύφτηκε ότι γίνονταν παράνομο φακέλωμα των αρμενικής καταγωγής χριστιανών Τούρκων πολιτών με τον κωδικό Νο2. Το θέμα όμως ήταν πολύ πιο σοβαρό καθώς σύμφωνα με τις δηλώσεις του İsmail Cem Halavut, δικηγόρου της μητέρας του παιδιού, το φακέλωμα αυτό δεν περιορίζονταν στους Αρμένιους αλλά γίνεται και για τους Ρωμιούς χριστιανούς Ορθοδόξους με τον κωδικό Νο1 και επίσης και με τους ιουδαϊκής θρησκείας Τούρκους πολίτες με τον κωδικό Νο3 και όλα αυτά στην σύγχρονη Τουρκία του υποτιθέμενου οπαδού της θρησκευτικής ελευθερίας ισλαμιστή Ταΐπ Ερντογάν.
Ο δικηγόρος της αρμενικής οικογένειας κατήγγειλε το πρωτοφανές αυτό γεγονός στην αρμενική εφημερίδα και στη συνέχεια το θέμα πήρε δημοσιότητα και από την τουρκική φιλελεύθερη εφημερίδα, Radıkal. O İsmail Cem Halavut κατήγγειλε επίσημα και τις τουρκικές αρχές ότι με το φακέλωμα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων παραβιάζεται κατάφορα η συνθήκη της Λοζάννης την οποία η Τουρκία θυμάται μόνο όταν πιστεύει πως την εξυπηρετεί. Δεν είναι δυνατόν, ανέφερε στην τουρκική εφημερίδα, Radikal, οι Ρωμιοί, Αρμένιοι και Ιουδαίοι, να είναι φακελωμένοι με τους αντίστοιχους κωδικούς, Νο1, Νο2, και Νο3, γιατί αυτό αντίκειται και με την συνθήκη της Λοζάνης αλλά και με όλες τις διεθνείς συνθήκες και με την διεθνή νομιμότητα που καθορίζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων και στην Τουρκία. Παράλληλα απευθύνθηκε δημόσια στις τουρκικές αρχές με το ερώτημα τι έχουν να πουν για το πρωτοφανή αυτό φακέλωμα των μειονοτήτων στην σημερινή Τουρκία.
Αλήθεια τι έχουν να πουν για όλα αυτά οι εδώ περίφημοι «προοδευτικοί» και υποτιθέμενοι «υπερασπιστές» των ανθρωπινών δικαιωμάτων που κόπτονται για τα εκατομμύρια των λαθρομεταναστών φανατικών μουσουλμάνων που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα με την αζημίωτη συνδρομή και της τουρκικής μαφίας, όταν την ίδια στιγμή παραβιάζονται κατάφορα τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία με φακελώματα που θυμίζουν άλλες σκοτεινές εποχές ;

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος