Πολιτική ηγεσία και Ιεραρχία ανοίγουν τον δρόμο στη Ρωσία να παρουσιαστεί ως προστάτης χριστιανών στις ισλαμικές χώρες, ρόλο που είχε μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα
Η προστασία των χριστιανών που υφίστανται κατά τον 21ο αι. διωγμούς, δεν είναι ζήτημα μόνον θρησκευτικό, αλλά για την Ελλάδα πρωτίστως πολιτικό. Είναι όμως αφενός μεν εντυπωσιακή η αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας αφετέρου δε, φθάνει και μέχρι υποστηρίξεως των ακραίων ισλαμιστών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Δ. Αβραμόπουλου.
Κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην Μόσχα, για την επέτειο των 1025 χρόνων από τον εκχριστιανισμό των Ρως, ο πρόεδρος της Ρωσίας κ. Πούτιν ένωσε την φωνή του με τους πατριάρχες και εκπροσώπους εκκλησιών που παρευρίσκονται, προκειμένου να ληφθούν μέτρα προστασίας των χριστιανών λόγω της ακραίας ισλαμοποίησης χωρών της Αφρικής και Ασίας.
Ο κ. Β. Πούτιν δήλωσε: «Με ανησυχία και πόνο θα σημειώσω ότι σε πολλές περιοχές του κόσμου, ειδικά στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, πολλαπλασιάζονται οι θρησκευτικές εντάσεις, παραβιάζονται τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων, μεταξύ των οποίων και των χριστιανών, συμπεριλαμβανομένων των ορθοδόξων», σημείωσε.
Πρόσθεσε, δε, ότι στην εποχή μας χρειάζονται παγκοσμίως προσπάθειες, που θα έχουν ως στόχο την αποτροπή «των διαπολιτισμικών συγκρούσεων, που απειλούν με σοβαρότατες συνέπειες». Στο ίδιο θέμα επανήλθε στην αντιφώνησή του ο πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, πληροφορώντας πως οι ορθόδοξοι αρχιερείς υιοθέτησαν και συνυπέγραψαν σχετική δήλωση, με την οποία εκφράζουν τη βαθύτατη ανησυχία τους για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Πρώτος από την πλευρά των προσκεκλημένων μίλησε ο πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β΄, ο οποίος κάλεσε τον κ. Πούτιν προσωπικά να μην ξεχνά την ευρύτερη περιοχή και να συμβάλει στην ειρήνευσή της.
Αυτά συνέβησαν στην Μόσχα. Υποτίθεται, ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που έχει άμεση σχέση με τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων και Αντιοχείας, όχι μόνον λόγω ιστορικών δεσμών, ούτε μόνον λόγω των παροικιών Ελλήνων, αλλά και διότι αποτελούν τον σύνδεσμο της χώρας μας με τους λαούς της περιοχής.
Όμως, όπως ειπώθηκε παραπάνω, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος με την ιδιότητα του ΥΠΕΞ που είχε, τάχθηκε κατά του καθεστώτος Άσαντ στην Συρία και εκθείασε την πολιτική των Τούρκων, που ενισχύουν τους ακραίους ισλαμιστές (ναι, εκείνους που σκότωσαν τους δύο ελληνορθόδοξους μητροπολίτες και άλλους ιερείς), το δε Πατριαρχείο ΚΠολης και η Εκκλησία της Ελλάδας δεν εκπροσωπήθηκαν στις εκδηλώσεις της Μόσχας με τους επικεφαλής τους, αλλά έστειλαν εκπροσώπους τους.
Αν δεν ήταν το θέμα και πολιτικό, δεν θα απασχολούσε την στήλη. Υπάρχουν πράγματι μεγάλες διαφορές μεταξύ των Πατριαρχείων Πόλης και Μόσχας, που εκτός από εκκλησιαστικές -για τα πρωτεία στην Ορθοδοξία- είναι και πολιτικές, με τις Η.Π.Α. να ενισχύουν τον κ. Βαρθολομαίο για να μη επεκταθεί η επιρροή του Πατριαρχείου Μόσχας. Και η Ελλάδα, δεν ήταν αρκετό που κλείνει την πόρτα σε ρωσικές εταιρίες, τώρα εμπλέκεται και στις θρησκευτικές διενέξεις. Εκτός από τον κ. Βαρθολομαίο, που δεν ταξίδεψε στην Μόσχα, το ίδιο έπραξε και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, χωρίς να επιδιώξει να κρατήσει προσχήματα, αφού την ίδια μέρα βρέθηκε σε εκδήλωση που μπορούσε να αναβληθεί.
Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγουμε τον δρόμο στη Ρωσία να παρουσιαστεί ως προστάτης χριστιανών στις ισλαμικές χώρες, ρόλο που είχε μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Ελλάδα. Αφέθηκαν στην μοίρα τους όχι μόνον οι ορθόδοξοι χριστιανοί, αλλά και οι ελληνικής καταγωγής πολίτες των χωρών αυτών. Οι οποίοι ύψωναν την ελληνική σημαία, ήσαν υπερήφανοι για την καταγωγή τους και ταυτόχρονα πρεσβευτές της Ελλάδας στις χώρες τους.
Οι Τούρκοι, με διάφορες μεθόδους -ακόμη και με εκβιασμούς- εκτουρκίζουν μωαμεθανούς στα Βαλκάνια, εμείς εγκαταλείπουμε τους Έλληνες. Το δε ειρωνικό της υπόθεσης είναι ότι οι Τούρκοι πλησίασαν τους Τουρκοκρητικούς της Συρίας και του Λιβάνου, και με υλικά ανταλλάγματα θέλησαν να τους εγγράψουν ως Τούρκους. Κι αυτοί αρνήθηκαν, παρά την φτώχεια τους, επιμένοντας πως είναι «Κρητικοί».
Θα πει κάποιος, εδώ η ελληνική πολιτεία αδιαφορεί για τους Έλληνες της επικράτειας, θέλεις να ενδιαφερθεί για τους εκτός της χώρας (που μάλιστα δεν δίνουν και ψήφους)!
Ο Μακεδώνπηγή
http://trelogiannis.blogspot.gr/2013/07/blog-post_29.html