Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Δύο κενά εδώλια ζητούν Παπανδρέου και Βενιζέλο

Για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα παραπέμφθηκε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός Οικονομικών και βασικός συναυτουργός του Γ. Παπανδρέου στο έγκλημα της υπαγωγής της πατρίδας μας στην... αρμοδιότητα των «δάνειων δυνάμεων». Τα κακουργήματα ήταν απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου, ενώ το πλημμέλημα ήταν η παράβαση καθήκοντος. Η Νέμεσις ενίοτε αργεί να έλθει, αλλά ουδέποτε λησμονεί το ραντεβού με τα πρόσωπα που το αξίζουν.

Η ετυμηγορία του Κοινοβουλίου ήταν αναμενόμενη. Ουδείς ανέμενε να απαλλασσόταν ο κ. Παπακωνσταντίνου από τις βαρύτατες ευθύνες του για τον σκανδαλώδη χειρισμό της «λίστας Λαγκάρντ». Κάτι τέτοιο θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο σκάνδαλο από την πολύκροτη υπόθεση που απασχόλησε την Ελλάδα επί αρκετούς μήνες.

Φυσικά, στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν την ψηφοφορία των βουλευτών, ο κ. Παπακωνσταντίνου, δυστυχώς, θα είναι μόνος του - αν και δεν θα έπρεπε. Μπορεί ο εν λόγω κύριος να ευθύνεται για πολλά, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν βάδιζε μόνος του στους σκοτεινούς διαδρόμους του λαβυρίνθου της «λίστας Λαγκάρντ».

Πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Είναι μαθηματικώς αδύνατον να μην είχε ενημέρωση για το ζήτημα και να μην έδινε οδηγίες για τους... λεπτούς χειρισμούς που απαιτούσε τούτο το μείζον πολιτικό και οικονομικό ζήτημα. Διάδοχος του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών ήταν ο κ. Βενιζέλος, αντιπρόεδρος της σημερινής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών!

Η μακρά και επίπονη εξέταση των πραγματικών περιστατικών στην αντίστοιχη επιτροπή της Βουλής απέδειξε ότι αυτοί οι δύο έπρεπε να δώσουν πολλές εξηγήσεις για τον ρόλο τους στην κωμικοτραγική ιστορία των «απολεσθέντων CD», των «αλλοιωθέντων» στικ και των «λησμονηθέντων εξαδέλφων».

Η κοινωνία, που δοκιμάζεται σκληρά από τις πολιτικές που αποφάσισαν και εφάρμοσαν πεισματικά οι προαναφερθέντες, παρακολουθεί με θυμό τα τεκταινόμενα και απορεί: για ποιο λόγο οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος δεν θα λογοδοτήσουν δίπλα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου; Ποια είναι η δύναμη που τους προστατεύει; Ποιο «εθνικό συμφέρον» επιβάλλει την ατιμωρησία τους;

Η Ιστορία θα δείξει...