Γράφει ο Πέτρος Παπαβασιλείου
Αιφνίδια υπερ-κινητικότητα καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στο χώρο της χρηματο-οικονομικής αγοράς. Βασικό σημείο αναφοράς, στα υψηλής ευκρίνειας tablets και note books των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών, αποτελεί η απελευθέρωση των κατασχέσεων, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων από τα funds που επενδύουν στην εξαγορά χρεών, αλλά και οι καταθέσεις στο όριο των 100.000 ευρώ.
Σε σχέση με το θέμα των κατασχέσεων ακινήτων το e-reportaz.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το προηγούμενο διάστημα τραπεζικοί κύκλοι άσκησαν ισχυρές πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να επισπευσθεί η άρση του σχετικού «μορατόριουμ», όπως ισχύει για το 2013. Οι πιέσεις αυτές φαίνεται να μεταφέρθηκαν και στον πρωθυπουργό, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Σε μια συνάντηση που έμεινε σκοπίμως στο ημίφως, οι εκπρόσωποι των τραπεζών –σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες- ζήτησαν από τον κ. Σαμαρά να προβεί στην απελευθέρωση των κατασχέσεων, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός φέρεται να αντέτεινε ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία θα ήταν εξαιρετικά επιβλαβές για την εικόνα της κυβέρνησης να αποσύρει τους χρονικούς περιορισμούς που αφορούν στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Το αμέσως επόμενο logistic file που τέθηκε στο τραπέζι ανέφερε πως ο καταλληλότερος χρόνος για να ανοίξει (και πάλι) το θέμα είναι ο προσεχής Δεκέμβριος, ή το μεσοδιάστημα έως τα Χριστούγεννα. Η συγκεκριμένη πρόταση εξυπηρετούσε δύο σκοπιμότητες: Αφενός παρείχε οξυγόνο στο Μέγαρο Μαξίμου, αφετέρου δε μετέθετε τις κατασχέσεις εντός του 2014, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει για το τρέχον έτος.
Οι τραπεζίτες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις ανησυχίες του πρωθυπουργού για το κοινωνικό κόστος, προέβαλαν το επιχείρημα ότι οι κατασχέσεις θα γίνουν από ξένες εταιρείες και ως εκ τούτου μπορεί να λειτουργήσει το σχήμα «για όλα φταίνε οι ξένοι…». Στην ίδια μυστική συνάντηση ο κ. Σαμαράς έθεσε και το ζήτημα το ρευστότητας, χωρίς όμως να αποσπάσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τους συνδαιτυμόνες τους…
Την ίδια ώρα τα distress funds (ομάδες διαχειριστών «κόκκινων» δανείων) όχι μόνο εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας, αλλά ήδη ετοίμασαν τις νομικές «γραμμές» που θα ακολουθήσουν στις δικαστικές διαμάχες με τους χρεωμένους ιδιοκτήτες ακινήτων.Κάποιοι, με έφεση στο παρασκήνιο, σημειώνουν ότι «οι ξένοι έχουν εντοπίσει τα θωρακισμένα και αθωράκιστα σημεία της νομολογίας μας, αλλά και τις αδυναμίες του συστήματος…».
Και ενώ όλα παραμένουν (ακόμη) ανοιχτά ως προς το χρόνο εφαρμογής της ρευστοποίησης ακινήτων έναντι διαμαρτυρόμενων δανείων, οι διαδρομιστές των ισχυρών γραφείων σε Αθήνα και Βρυξέλλες επιμένουν ότι «είναι θέμα χρόνου το “κούρεμα” των καταθέσεων κάτω από το όριο των 100.000 € – τουλάχιστον στις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα…». Μία τέτοια εξέλιξη, βέβαια, θα διέψευδε κατηγορηματικά τις δημόσιες δεσμεύσεις των κοινοτικών αξιωματούχων για τη διασφάλιση των καταθέσεων έως το προηγούμενο πλαφόν και θα προκαλούσε νέες αναταράξεις στο ούτως ή άλλως επισφαλές πεδίο της ευρωπαϊκής χρηματο-οικονομίας.
Στο προσκήνιο, πάντως, ο πρωθυπουργός σε (φανερή) συνάντηση που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank) ζήτησε να συμβάλουν στη ρευστότητα της οικονομίας και να δώσουν ρευστότητα στην αγορά με χαμηλά επιτόκια.
Πηγή: Ε-Ρεπορτάζ