Της Δήμητρας Καδδά
Μετά τον «σκόπελο» Σόιμπλε και την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, η κυβέρνηση ενορχηστρώνει τα επόμενα «καλά» γεγονότα στα οποία θέλει να στηρίξει την ισχυροποίησή της πριν από τις Αυγουστιάτικες διακοπές γνωρίζοντας ότι μετά -και πάλι- έρχονται δύσκολα. Προωθεί: την επίσκεψη του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ στην Αθήνα, τις αποφάσεις ΕΕ και ΔΝΤ για τις δόσεις, αλλά και το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου.
Ο κ. Σόιμπλε στη χθεσινή του επίσκεψη δεν «εξέπληξε» ούτε ευχάριστα, ούτε όμως και δυσάρεστα. Οι εκτιμήσεις όσων ανέφεραν ότι θα είχε ηπιότερη μεν στάση από ότι στο παρελθόν, αλλά ότι θα απευθυνόταν σε διπλό κοινό, Ελλάδας και Γερμανίας επιβεβαιώθηκαν από το ύφος των δηλώσεών του:
- Το πρωί στο ελληνογερμανικό επιμελητήριο σε αυστηρό ύφος ζήτησε «να σταματήσει κάθε κουβέντα (σημ. τώρα) για κούρεμα χρέους» λέγοντας ότι αλλιώς «είναι πολύ επικίνδυνο». Είπε στην κυβέρνηση ότι αν το ζητούσατε «αυτό θα σήμαινε ότι είστε ψεύτες», ότι καταστρέφετε κάθε μορφή εμπιστοσύνης», αναφέροντας μάλιστα ότι υπήρχε σχετική «αναφορά» του κ Στουρνάρα στις αρχές του χρόνου...
- Το απόγευμα, στην συνέντευξη τύπου που εδόθη μίλησε για ανοικτό ενδεχόμενο παρεμβάσεων στο χρέος και αναφέρθηκε στην συμφωνία του Δεκεμβρίου του 2012 λέγοντας ότι «όλοι πρέπει να κάνουν αυτό που έχει συμφωνηθεί».
Μόνο που, ενώ πριν από λίγο καιρό ο κ. Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην ίδια αίθουσα του ΥΠΟΙΚ προσδιόριζε χρονικά την κρίσιμη αυτή απόφαση στον Απρίλιο του 2014, ο κος Σόιμπλε χθες αόριστα αναφέρθηκε στο δεύτερο μισό ή και στο τέλος του επόμενου έτους, συνδέοντάς τη με το «τέλος» του προγράμματος (σημ Μνημονίου) και επαναλαμβάνοντας ότι στο μεσοδιάστημα, η Ελλάδα θα πρέπει κατά γράμμα και χωρίς παρεκκλίσεις να κάνει τα συμφωνηθέντα, να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα...
Το δύσκολο Φθινόπωρο
Κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι «ο κ. Σόιμπλε έκανε σαφές ότι η Ελλάδα αν θέλει νέο δάνειο ή παρεμβάσεις στο χρέος θα πρέπει να εφαρμόσει το μνημόνιο που προβλέπει πολύ δύσκολους στόχους για τους επόμενους μήνες». Πέραν του «κινδύνου» για αποκλίσεις δημοσιονομικές, αν δεν πετύχει το σκέλος των εσόδων, οι διαθρωτικές παρεμβάσεις που έχουν «μαζευτεί» είναι ιλιγγιώδεις, αναφέρουν, με πυρήνα αντιδράσεων το δημόσιο αλλά και με πολλές, άλλες, «κραταιές» ομάδες.
«Η κυβέρνηση το γνωρίζει καλά και επιθυμεί να αρχίσει το τροχάδην μετά τον 15Αύγουστο, καθώς αν και πάλι έρθει η τρόικα και μας βρει με καθυστερήσεις, τότε τα πράματα θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμα» αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Έτσι, προσθέτουν το μόνο διάστημα που μπορούν να «επουλωθούν» οι πολιτικές πληγές, είναι αυτό που μεσολαβεί πριν τις ολιγοήμερες «διακοπές»…
Η «βροχή» καλών ειδήσεων
Το επόμενο «βήμα» στην προσπάθεια αλλαγής κλίματος έχει οριστεί για την Κυριακή με την επίσκεψη στην Αθήνα ενός άλλου ισχυρού άνδρα και «αντιπάλου» ιδεολογικά του κ. Schaeuble, του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew. Θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και τον ομόλογό του Γ. Στουρνάρα, ενόψει και της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ στις 8 Αυγούστου, επίσκεψη που θεωρείται η «κορωνίδα» της κυβερνητικής προσπάθειας αλλαγής κλίματος.
Θα μεσολαβήσουν οι αποφάσεις για τις δόσεις της Ε.Ε. (συνεδριάζει το EWG την προσεχή εβδομάδα) και του ΔΝΤ (με συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου στο τέλος του μήνα). Από την 1η Αυγούστου δε, θα εφαρμοσθεί και η πρόσφατη απόφαση -με την βούλα τα τρόικας- για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%. Θα εφαρμοσθεί προσωρινά -έως το τέλος του 2013- με επέκταση μόνο αν κριθεί (από τους δανειστές) ότι το όφελος μεταφέρθηκε στις τιμές και στην οικονομία...