Η τρόικα δίνει «4» δώρα στην κυβέρνηση για το έλλειμμα! Εξαιρούν ό,τι τους συμφέρει για να παρουσιάσουν καλύτερα στοιχεία!
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει έστω και λογιστικά, ένα πρωτογενές πλεόνασμα για να αποδείξει ότι ο προϋπολογισμός πάει καλά, η τρόικα βγαίνει επιτυχημένη και η κυβέρνηση παίρνει πόντους, ενώ θα ανοίξει όπως λένε και οι δανειστές, ο δρόμος για περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους.
Πως θα το καταφέρουν αυτό; Πολύ απλά, όπως έβαλαν τη χώρα στο μνημόνιο με στατιστικά στοιχεία υπολογισμένα κατά το δοκούν έτσι προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα. Σε συμφωνία με την τρόικα έχουν δημιουργήσει ένα «δικό» τους τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος, «δώρο» των δανειστών. Τα στοιχεία του α’ τετραμήνου του 2013 δείχνουν ότι την εικόνα έσωσε η μείωση των δαπανών, αλλά και η βουτιά του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που αντί να πέσουν στην αγορά 1,75 δις ευρώ τελικά έφτασαν μόλις 836 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε το ιδιαίτερα κατατοπιστικό άρθρο του Δήμητρας Καδδά από το capital.gr:
Η τρόικα έδωσε μέσα από το αναθεωρημένο μνημόνιο 4 «δώρα» στην ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος: περιλαμβάνουν ευνοϊκή καταμέτρηση επιστροφών φόρων, τη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες, τα εσόδων από το τέλος ακινήτων και τα εσόδων από πώληση κρατικής περιουσίας.
Το έλλειμμα όπως το μετρά η Eurostat διαφέρει από τον τρόπο με τον οποίο το «δέχεται» η τρόικα για να κρίνει αν έχει γίνει επαρκής προσαρμογή. Στην τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου, επιτεύχθηκε συμφωνία για 4 «διαφοροποιήσεις» που ευνοούν την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και για 2 υπολογισμούς που δεν «βολεύουν» την Ελλάδα:
* όλες οι πληρωμές που θα γίνουν και θα σχετίζονται με την απόδοση επιστροφών φόρων απαιτητών προ του Σεπτεμβρίου του 2012 (το μεγαλύτερο μέρος των 2,7 δισ. ευρώ που εκκρεμούν προς πληρωμή) θα εξαιρεθούν από το έλλειμμα.
* Τα έσοδα του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ θα περιλαμβάνουν όσα έφτασαν στα ταμεία εντός του έτους αλλά και όλες τις πληρωμές σε ταμειακή βάση που αφορούν στο ίδιο έτος αλλά έγιναν έως και τον Μάρτιο του επόμενου χρόνου.
* όλες οι πληρωμές για τη στήριξη των τραπεζών εξαιρούνται (με τον τρόπο αυτό το έλλειμμα του 2012 είναι 6% και όχι 10% που εκτιμά η Eurostat).
* Μειώνει το έλλειμμα η πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως κτίρια, εκτάσεις, πώληση δικαιωμάτων και αδειών μόνο εφόσον οι κινήσεις αυτές έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου.
* Εξαιρούνται από το έλλειμμα και όλες οι μεταβιβάσεις (που θα το μείωναν) από κέρδη που διακρατούν κεντρικές τράπεζες.