Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Διάταγμα για το άνοιγμα των τραπεζών εξετάζει η κυβέρνηση



diatagma-gia-to-anoigma-ton-trapezon-eksetazei-i-kyvernisiΔιάταγμα το οποίο αφορά στην επαναλειτουργία των τραπεζών εξετάζει αυτή την ώρα το υπουργικό συμβούλιο το οποίο συνεδριάζει υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές αύριο και μεθαύριο. Ωστόσο η κυβέρνηση αναζητά λύση που θα επιτρέψει την ομαλή λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας όσο το δυνατό γρηγορότερα.
Νωρίτερα, στο κοινοβούλιο εκτυλίχθηκε ένα ακόμη θρίλερ, με την τρόικα να απορρίπτει συνεχώς τη μία μετά την άλλη της προτάσης που της καταθέτει η κυπριακή κυβέρνηση.
Ενώ αρχικά αναμένονταν να συνέλθει εκτάκτως, η Ολομέλεια της Βουλής στις 6:30 το απόγευμα, προκειμένου να συζητήσει δύο νομοσχέδια, τελικά η συνεδρίαση αναβλήθηκε γιατί δεν είναι έτοιμα τα εν λόγω νομοσχέδια.
Όσον αφορά στα δύο νομοσχέδια, το ένα αφορά τη δημιουργία «κακής» τράπεζας ενώ θα περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα περιορισμού της διαφυγής των καταθέσεων μόλις ανοίξουν οι τράπεζες. Το νομοσχέδιο θα προνοεί το διαχωρισμό των ασφαλισμένων καταθέσεων και των καλών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από τις μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι κακές τράπεζες – που θα είναι πλέον οι παλιές τράπεζες – θα μπουν στη διαδικασία εκποίησης των στοιχείων ενεργητικού για να πληρώσουν τους ανασφάλιστους καταθέτες.
Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά στην έκδοση κρατικών ομολόγων. Ωστόσο τέτοια κίνηση συνεπάγεται με αύξηση του δημόσιου χρέους και για αυτό εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο δημιουργίας εταιρείας ιδιωτικού δικαίου μέσω της οποίας θα εκδοθούν τα ομόλογα για να μην επιβαρυνθεί το κράτος. Τα ομόλογα θα συνδέονται είτε με ακίνητα είτε με το ΦΑ. Η τελική απόφαση πρέπει να ληφθεί από την πολιτική ηγεσία.
Νωρίτερα το κλιμάκιο της τρόικας παρουσίασε στη Βουλή στους αξιωματούχους των κοινοβουλευτικών κομμάτων τις προτάσεις της. Μετά το πέρας της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις ούτε από την πλευρά της τρόικας ούτε από τους βουλευτές.
Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Ολάντ
Λίγο μετά τις 2:30 το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση απο το Προεδρικό Μέγαρο η συζήτηση μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γάλλο ομόλογό του ήταν γόνιμη και εποικοδομητική. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για διαμόρφωση σχεδίου Β και ζήτησε τη στήριξη του γάλλου Προέδρου στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να εξασφαλιστεί μέρος του ποσού των 5,8 δις με ίδιους πόρους.
Διαρκείς συσκέψεις από νωρίς το πρωί
Νωρίτερα, το «σχέδιο Β» συζητήθηκε και επίσημα στη Κύπρο, όπως δήλωσε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος έπειτα από τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο της χώρας. Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Αναστασιαδη με την τρόικα, χωρίς να γίνουν δηλώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί, έχουν καταλήξει σε μία διαπραγματευτική θέση για τη διαμόρφωση σχεδίου διάσωσης της Κύπρου. Η θέση αυτή θα τεθεί σε συζήτηση στα επιτελεία των κομμάτων, προκειμένου να δοθεί η τελική έγκριση.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες η τρόικα φέρεται να έχει απορρίψει το «Σχέδιο Β» ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από την κυπριακή κυβέρνηση.
Δεδομένου ότι η κυπριακή Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο φορολόγησης των τραπεζικών καταθέσεων, η Λευκωσία οφείλει να βρει μία εναλλακτική λύση προκειμένου να καλύψει τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ που θα αντλούσε από το εν λόγω μέτρο.
Τα 5,8 δισ. αποτελούν μέρος των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να συγκεντρώσει η Λευκωσία προκειμένου να συμπληρωθεί το πλήρες πακέτο διάσωσης που χρειάζεται, ύψους 17 δισεκατομμυρίων. Τα υπόλοιπα 10 δισ. θα προέλθουν από δάνεια που θα της παραχωρήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι της, εφόσον βεβαίως κριθεί ικανοποιητικό το σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυπριακή κυβέρνηση στην τρόικα.
Συνάντηση Αναστασιάδη με την τρόικα
Χωρίς επίσημες δηλώσεις ολοκληρώθηκε η συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με την τρόικα, όπου ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν κατατέθηκε  πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για σχέδιο διάσωσης εντός της ζώνης του ευρώ.
Αμέσως μετά τη συνάντηση το κλιμάκιο της τρόικας μετέβη στην κυπριακή Βουλή για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη τεχνοκρατών με τον διοικητή και τον υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Κατά πληροφορίες, η νέα πρόταση θα περιλαμβάνει έναν κώδικα συνεργασίας Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναχρηματοδότησης του ρωσικού δανείου, αλλά και συνεισφοράς των κυπρίων πολιτών.
Έτοιμo να συνεδριάσει το Eurogroup αν υπάρξει κυπριακή πρόταση
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν ταχέως, αν η Κύπρος διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη διόρθωση του σχεδίου διάσωσής της, το οποίο περιλαμβάνει ένα έκτακτο και πολύ αμφιλεγόμενο τέλος επί των τραπεζικών καταθέσεων, κάτι που η χώρα δεν είναι πιθανόν να κάνει εντός της ημέρας, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο μια υψηλόβαθμη ευρωπαϊκή πηγή.
«Δεν γνωρίζουμε πότε οι κυπριακές αρχές θα βάλουν μια πρόταση στο τραπέζι. Πιθανόν όχι σήμερα», δήλωσε η πηγή αυτή.
«Η ευρωζώνη θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα αποκλειστικά αν η Λευκωσία κάνει συγκεκριμένες προτάσεις”, πρόσθεσε. Η ζώνη του ευρώ έλαβε χθες το βράδυ γνώση της απόρριψης από το κυπριακό κοινοβούλιο του σχεδίου αρωγής προς την Κύπρο, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε εναντίον των “ανεύθυνων” λύσεων. “Επιβεβαιώνω ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να βοηθήσει την Κύπρο στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της και επαναλαμβάνω την πρόταση του Eurogroup όπως την παρουσίασα τη Δευτέρα», η οποία έγκειται στη μη φορολόγηση των καταθέσων κάτω των 100.000 ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η ευρωζώνη είναι έτοιμη να τροποποιήσει το τέλος επί των τραπεζικών καταθέσεων με την προϋπόθεση πως θα συνεχίσει να αποφέρει 5,8 δισεκ. ευρώ και η Κύπρος θα κάνει μια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα εναλλακτικά σενάρια
Το πρωί της Τετάρτης έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται δύο σενάρια:
Το πρώτο σενάριο:
1. Κανονικά η αναχρηματοδότηση των τραπεζών από τα 10 δισ. της απόφασης του Eurogroup
2. Παράταση αποπληρωμής του Ρωσικού δανείου μέχρι το 2021 (2.5 δισ.)
3. Τέλος ενίσχυσης σε ένα ειδικό Ταμείο της χώρας με συμμετοχή μόνο των Κύπριων πολιτών. Παράλληλα ένα σχέδιο εσωτερικού δανεισμού, με δάνειο από τα Ταμεία Πρόνοιας.
4. Ρευστότητα απεριόριστη από τον ELA
5. Ρωσική δέσμευση για μεταφορά καταθετών στο νησί ώστε να παραμείνουμε χρηματοπιστωτικό κέντρο
Το δεύτερο σενάριο:
1. Απευθείας εξαγορά της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου. Εδώ θα γίνει και η κεφαλαιοποίηση των 2,5 δισ. ευρώ.
2. Στρατηγικός ρόλος στην Ρωσία στο θέμα του τερματικού φυσικού αερίου.
3. Νέο δάνειο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών με πολύ ευνοϊκούς όρους.
Η Λαϊκή φαίνεται πως έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον 4 Ρώσων επενδυτών.
newpost.gr