Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Σκληρή εκλογική μάχη στην Ιταλία – Αμφίρροπο το αποτέλεσμα



Σκληρή εκλογική μάχη στην Ιταλία - Αμφίρροπο το αποτέλεσμα
 Η κεντροαριστερή συμμαχία με πυρήνα το Δημοκρατικό Κόμμα υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι φαίνεται να διατηρεί ένα διακριτό προβάδισμα σε ό,τι αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ωστόσο, στη μάχη της Γερουσίας η μάχη είναι ιδιαίτερα αμφίρροπη, με την Κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να οδηγεί την κούρσα με βραχεία κεφαλή.
Έκπληξη αποτελεί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, το οποίο υπερβαίνει το 20% και αναδεικνύεται ξεκάθαρα ως ο τρίτος πόλος στα ιταλικά νομοθετικά σώματα.
Πολύ χαμηλά κινείται η κεντρώα συμμαχία υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.
Εάν η Άνω και η Κάτω Βουλή μοιραστούν μεταξύ των δύο μεγάλων συνασπισμών, το πολιτικό αδιέξοδο θεωρείται σχεδόν βέβαιο, γεγονός το οποίο θα σημάνει πιθανότατα νέα προσφυγή στις κάλπες, με άγνωστες συνέπειες για την Ιταλία, αλλά και ευρύτερα για την Ευρωζώνη.
Τα αποτελέσματα
Με καταμετρημένο το 1/3 του συνόλου των ψήφων για τη Βουλή, στις 9.μ.μ. ώρα Ελλάδος, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, η Κεντροαριστερά λάμβανε ποσοστό 32%, η Κεντροδεξιά 26,6%, ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Μπέπε Γκρίλο κινείτο στο 25,6% και η Κεντρώα Συμμαχία στο 10,6%.
Λίγο μετά τις 9 μ.μ. ώρα Ελλάδος, η RAI έδωσε στη δημοσιότητα νέα εκτίμηση σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα για τη Γερουσία. Η Κεντροαριστερά φέρεται να λαμβάνει ποσοστό 31,1%, η Κεντροδεξιά ποσοστό 30,5%, το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο 24,4%, ενώ το Κέντρο υπό τον κ. Μόντι 9,5%.
Ανατροπή στην εικόνα κυριαρχίας της Κεντροαριστεράς στα πρώτα exit polls φέρνουν νέες εκτιμήσεις των ιταλικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες η Κεντροδεξιά υπό το Σίλβιο Μπερλουσκόνι προηγείται στη μάχη για την πλειοψηφία στη Γερουσία.
Η Κεντροαριστερά, με επικεφαλής τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, φαίνεται να εξασφαλίζει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.