Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Εκτάκτως στο συνέδριο ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου


Εκτάκτως στο συνέδριο ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου

Αιφνιδιαστικά μεταβαίνει στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου το απόγευμα αμέσως μόλις επιστρέψει από την Κωνσταντινούπολη.
Μπορεί αυτό το συνέδριο του κόμματος να μην έχει την αίγλη παλαιότερων εποχών αλλά οι εντάσεις, το παρασκήνιο, οι διαγκωνισμοί και οι απρόσμενες εξελίξεις διατηρούν ζωντανό το ενδιαφέρον. Στον απόηχο της παραδοχής που διατύπωσε ο πρόεδρος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ότι «δεν σώσαμε τη χώρα», ο προκάτοχός του και πρώην πρωθυπουργός άφησε να γίνει γνωστό μέσω των συνεργάτων του πως έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο επαφών ώστε να ολοκληρώσει το πρόγραμμά του στην Πόλη και να μεταβεί στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει δηλώσει επανειλημμένως πως με τους χειρισμούς που έγιναν επί της πρωθυπουργίας του σώθηκε η χώρα και όπως λέγεται στους διαδρόμους του συνεδρίου δυσφόρησε με τη δήλωση Βενιζέλου.

Το δίλημμα των συνέδρων

Πάντως το θέμα που έχει προκύψει είναι σοβαρό αφού οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού επιμένουν ότι θα μεταβεί κατευθείαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μόλις προσγειωθεί το αεροπλάνο στην Αττική.
Στα πηγαδάκια του συνεδρίου υπάρχει δίλημμα για το τι θα γίνει.
Στελέχη που προέρχονται από τους παλιούς παπανδρεϊκούς αναρωτιούνται αν ο κ. Παπανδρέου θα σηκώσει το γάντι που πέταξε ο κ. Βενιζέλος και θα ξεκαθαρίσει μια και καλή τη θέση του απέναντι στη νέα ηγεσία στο Κίνημα.
Βουλευτές και πρώην στελέχη που ανήκαν στο αποκαλούμενο «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» υποστηρίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός πιθανώς να εμφανιστεί απολογητικός και κάνει μια απολογιστική εμφάνιση για να υποστηρίξει μόνο την υστεροφημία του όπως έκανε πρόσφατα με τη συνέντευξη προς την κ. Κριστιάν Αμανπούρ στο CNN.
Δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για θυμό ή για απάντηση από την πλευρά του κ. Παπανδρέου. Γνωρίζουμε πάντως ότι στην αρχή επικράτησε μούδιασμα και μάλιστα λέγεται ότι οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου έχουν επιδοθεί σε προσθαφαιρέσεις της τελευταίας στιγμής στο κείμενο της ομιλίας με την οποία ο πρόεδρος θα κλείσει τις εργασίες του συνεδρίου.

Ζυμώσεις για τα κομματικά όργανα

Μετά το πέρας της ομιλίας έχουν προγραμματισθεί οι εκλογές μελών στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στην οποία θα συμμετάσχουν 120 μέλη. Από το πρωί σημειώνονται ζυμώσεις, επαφές, συμμαχίες, λυκοφιλίες και αποστασίες που θυμίζουν «φλωρεντιανή καμαρίλα» του Μεσαίωνα.
Όπως συμβαίνει διαχρονικά στο κόμμα, η ηγετική ομάδα έχει διασπαστεί σε επιμέρους «τάσεις».
Το σκληρό πυρήνα των «βενιζελικών» αποτελούν οι κ.κ. Πάρις Κουκουλόπουλος και Στέλιος Σπάθης. Στη νέα «εσωκομματική αντιπολίτευση» συμμετέχουν πολλοί πρώην «προεδρικοί» που διατυπώνουν διαφωνίες και θεωρούν ότι η φωνή τους δεν φθάνει στον πρόεδρο. Στην τάση αυτή συμμετέχουν οι κ.κ. Στέλιος Αγγελούδης, Τόνια Αντωνίου, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Βασίλης Γερανίδης και Νίκος Σαλαγιάννης.
Μια νέα τάση που αναπτύχθηκε ύστερα από μια διαφωνία (που αφορά στην εκλογή των μελών της Κ.Ε.) αποτελείται από τους κ. Νίκο Ανδρουλάκη και Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/284654/ektaktos-sto-synedrio-pasok-o-giorgos-papandreoy#ixzz2MOhFu8rk