Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Χωρίς Νερό Και Ρεύμα Πώς Να Μεγαλώσεις Τέσσερα Παιδιά…


Τα νούμερα που πρόσφατα έδωσε η Eurostat στη δημοσιότητα για τη χώρα μας -φτώχεια για το 31% του πληθυσμού και στέρηση στοιχειωδών μέσων διαβίωσης για το 15,2%- προσωποποιούνται μέσα από πολλές τραγικές ιστορίες, άλλες από τις οποίες τις μαθαίνουμε κι άλλες όχι. Τέτοια είναι η περίπτωση εξαμελούς οικογένειας στη Γλυφάδα που έχει μείνει χωρίς νερό, ενώ συχνά της κόβουν και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι δύο γονείς είναι μακροχρόνια άνεργοι. Η οικογένεια έχει να πληρώσει λογαριασμούς ΔΕΚΟ από το 2010, όταν ο πατέρας, Ν.Κ., 32 ετών, έμεινε άνεργος. Ο μεγαλύτερος γιος είναι αριστούχος μαθητής που ετοιμάζεται για τις πανελλαδικές. Τα τρία μικρότερα παιδιά είναι ηλικίας πέντε ετών το ένα και δύο το άλλο, ενώ υπάρχει βρέφος 14 μηνών.

Η ΔΕΗ τούς έχει κόψει το ρεύμα αρκετές φορές, αλλά το έχουν επανασυνδέσει. Πριν από δύο μήνες και για χρέος 560 ευρώ η ΕΥΔΑΠ τούς έκοψε την παροχή νερού την οποία επανασυνέδεσαν, όμως η εταιρεία ύδρευσης «ξαναχτύπησε» αφαιρώντας το ρολόι και αφήνοντας την εξαμελή οικογένεια να ζήσει στην απόλυτη εξαθλίωση. «Η ΔΕΗ και η ΕΥΔΑΠ ανήκουν ακόμα στο Δημόσιο και ούτε αυτό δεν μπορεί να μας προστατέψει. Εάν πάνε σε ιδιώτες, τότε τι θα κάνουμε;», λέει στην «Εφ.Συν.» η Γ.Κ., μητέρα τεσσάρων παιδιών, άνεργη από το 2008, και συνεχίζει: «Δεν λαμβάνουμε κανένα επίδομα από τον ΟΑΕΔ, ενώ κόβουν και τα 520 ευρώ ανά δίμηνο που παίρναμε από τον ΟΓΑ, τα οποία ήταν το μόνο μας εισόδημα».

Ο σύζυγός της ζητάει δουλειά από τον δήμο, αλλά πάντοτε του απαντάνε να περιμένει το επόμενο πεντάμηνο. «Ημασταν χωρίς ρεύμα για δύο μήνες. Η κόρη μου με ρωτούσε γιατί δεν έχουμε ρεύμα. Τι να της απαντήσω;», μας λέει ο Ν.Κ. και συνεχίζει: «Είναι απαράδεκτο να μας αφαιρεί η ΕΥΔΑΠ το ρολόι. Δεν θέλω να γίνω κλέφτης για να έχω νερό. Θέλω να δουλέψω, κι αν βρεθεί κάποιος να βοηθήσει θα του το ανταποδώσω. Από τον Δεκέμβριο έχω ζητήσει βοήθεια από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου, αλλά ακόμα δεν έχω πάρει καμία απάντηση. Δανείζομαι από φίλους για να αγοράσω βρεφικό γάλα». Μία ανάμεσα σε πολλές άλλες οικογένειες που πλήττονται βάναυσα από την αναλγησία του κράτους και των μνημονιακών πολιτικών…

Μιχαήλ-Αγγελος Κωνσταντόπουλος
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ