Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τον συριακή αντιπολίτευση


Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν πλήρως σήμερα το νέο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης ως το «νόμιμο αντιπρόσωπο» του συριακού λαού. Κατά τη συνάντησή τους στο Μαρακές τα μέλη της ομάδας των «Φίλων της Συρίας» κάλεσαν τον 'Ασαντ «να παραμερίσει» και τον προειδοποίησαν να μην κάνει χρήση χημικών όπλων.
'Ωρες νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωνε ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει το νέο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης, ακολουθώντας το παράδειγμα της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Τουρκίας και των χωρών του Κόλπου.
«Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν τον Εθνικό Συνασπισμό ως το νόμιμο αντιπρόσωπο του συριακού λαού και ως την οργάνωση ομπρέλα υπό την οποία συσπειρώνεται η συριακή αντιπολίτευση», τονίζεται στο σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της διάσκεψης του Μαρακές, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Ρόιτερς.
Στη διάσκεψη αυτή συμμετέχουν πολλές δυτικές και αραβικές χώρες που διάκεινται εχθρικά στο συριακό καθεστώς, αλλά όχι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν και πολλές άλλες χώρες που υποστηρίζουν τον 'Ασαντ και έχουν μπλοκάρει τις προσπάθειες για την άσκηση μεγαλύτερων πιέσεων στο σύρο πρόεδρο.
«Ο Μπασάρ αλ-'Ασαντ έχει χάσει κάθε νομιμότητα και πρέπει να παραμερίσει για να επιτρέψει μια δημοκρατική μετάβαση», αναφέρεται στο σχέδιο του τελικού αννακοινωθέντος.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr