Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ψήφιση προϋπολογισμού: Οι ελπίδες της κυβέρνησης και τα «αγκάθια»

Στον απόηχο της δραματικής ψηφοφορίας για τα μέτρα του δημοσιονομικού προγράμματος ολοκληρώνεται απόψε το βράδυ στη Βουλή η διαδικασία για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2013. Η κυβέρνηση ελπίζει σε αυξημένη πλειοψηφία, σε σχέση με τις 153 θετικές ψήφους της Τετάρτης, ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι εκπλήξεις δεν θα λείψουν ούτε από την αποψινή συνεδρίαση.

Ψήφιση προϋπολογισμού: Οι ελπίδες της κυβέρνησης και τα «αγκάθια»
Στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό το κλίμα ήταν εξαιρετικά τεταμένο, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση, επικαλούμενοι τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι παρά τις εξαγγελίες της για το αντίθετο, δεν μπορεί να διασφαλίσει την άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Η κυβέρνηση δείχνει να μην ανησυχεί για την αποψινή ψηφοφορία, ωστόσο είναι προφανές ότι μετά την παλινωδία της Τετάρτης και ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup θέλει να ενισχύσει τα διαπραγματευτικά της χαρτιά και φοβάται τις όποιες απώλειες.
Άλλωστε μια ενισχυμένη πλειοψηφία θα αποτελέσει μεγαλύτερο ατού στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος θα μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες με στόχο να πιέσει όχι μόνο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και για τη χορήγηση των χρημάτων που δεν είχαν δοθεί στις προηγούμενες δόσεις.
Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δείχνουν να έχουν «συνετίσει» τους βουλευτές τους, όμως η κατάσταση στην Αγίου Κωνσταντίνου είναι διαφορετική.
Εκτός από τον Οδυσσέα Βουδούρη και τον Πάρη Μουτσινά, που έχουν ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό, τις τελευταίες ώρες φουντώνουν οι φήμες που θέλουν τρεις ακόμη βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να δηλώνουν «παρών».
Πρόκειται για τους Γιάννη Πανούση, Δημήτρη Αναγνωστάκη και Κατερίνα Μάρκου, οι οποίοι έχουν εκφράσει την άποψη ότι το «παρών» από την ΔΗΜΑΡ στα μέτρα του δημοσιονομικού προγράμματος θα πρέπει να αντιστοιχεί και με την ψήφο στον προϋπολογισμό.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/251739/psifisi-proϋpologismoy-oi-elpides-tis-kyvernisis-kai-ta-agkathia#ixzz2BvbbqEi