Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Σενάρια ανασχηματισμού

Όλα δείχνουν πως αμέσως μετά την εκταμίευση της δόσης ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Άλλωστε και τα όσα τις τελευταίες μέρες συμβαίνουν εντός της κυβέρνησης (έσχατο παράδειγμα η –για άλλη μια φορά- διαφοροποίηση του εκ της ΔΗΜΑΡ προερχόμενου υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτηαναδεικνύουν τις δυσλειτουργίες και την αδυναμία εμφάνισης μιας κυβέρνησης με στοιχειώδη συνοχή.
Είναι πολύ πιθανό το ζήτημα του ανασχηματισμού να απασχολήσει και την επόμενη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της τρικομματικής κυβέρνησης.
Βέβαια το ζήτημα αυτό αναμένεται να συζητηθεί σε δύο επίπεδα:
- Αφενός των προσώπων.
- Αφετέρου του γενικότερου θέματος του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης, δεδομένου ότι μετά και το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με το λεγόμενο «νόμο Ραγκούση» για την ιθαγένεια αυτό το θέμα θα μπει, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες μας, απ’ τον Β. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη.
Αυτή τη στιγμή είναι πρόωρη και δεν εκφεύγει των ορίων της σεναριολογίας η –προσφιλής- συζήτηση για ονόματα.
Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα θέματα τα οποία ήδη αντιμετωπίζονται και συζητούνται, τόσο στο επιτελείο του Αντ. Σαμαρά, όσο και στην Ιπποκράτους και την Αγ. Κωνσταντίνου.
Κατ’ αρχήν, τι θα γίνει με το σοβαρό ζήτημα της τοποθέτησης ή μη αντιπροέδρωνστην κυβέρνηση;
Και αυτό φυσικά σχετίζεται με τον τρόπο συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στη νέα κυβέρνηση.
Οι πληροφορίες του Newsbomb αναφέρουν ότι ο Β. Βενιζέλος επιθυμεί τώρα ενεργότερη συμμετοχή του κόμματός του στην κυβέρνηση (αυτό δηλαδή που του είχαν προτείνει τον Ιούνιο οι Α. Λοβέρδος και Μιχ. Χρυσοχοϊδης και το είχε τότε αρνηθεί).
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θέλει να τοποθετηθεί αντιπρόεδρος και να τοποθετηθούν στη νέα κυβέρνηση πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Αλλά τουλάχιστον το θέμα της τοποθέτησής του στη θέση του αντιπροέδρου συνδέεται με το αν θα δεχτεί κάτι τέτοιο και ο Φ. Κουβέλης.
Μέχρι στιγμής ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται απρόθυμος να μπει στην κυβέρνηση και μάλιστα στη θέση του αντιπροέδρου.
Αυτή του η –μέχρι στιγμής…- απροθυμία «ανακατεύει την τράπουλα» και αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Σε ό,τι αφορά τώρα στα πρόσωπα που θα προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τη νέα κυβέρνηση, έχει αναπτυχθεί μια σεναριολογία που αναφέρει ότι θα προταθούν στελέχη απ’ τη νεότερη γενιά (Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Θ. Μωραΐτης, Κ. Τριαντάφυλλος, Φ. Σαχινίδης) καθώς κι ο στενός του συνεργάτης Π. Κουκουλόπουλος. Δεν θα προταθούν, αντίθετα, οι Λοβέρδος και Χρυσοχοϊδης.
Πάντως στενός συνεργάτης του Β. Βενιζέλου μας τόνιζε, ότι όλα αυτά είναι ακόμα πρόωρα και ότι σχετική συζήτηση δεν έχει ακόμα γίνει…
Απ’ την άλλη είναι πολύ πιθανό να προταθεί η Φ. Γεννηματά.
Και αυτό επειδή θα επιχειρηθεί δια της εισόδου της στην κυβέρνηση να αποχωρήσει απ’ την Ιπποκράτους, διότι οι σχέσεις της με τα περισσότερα στελέχη του επιτελείου του Βενιζέλου είναι κάθε άλλο παρά καλές…
Σχετικά τέλος με τις προθέσεις του ίδιου του Αντ. Σαμαρά, τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:
  • Ο πρωθυπουργός επιθυμεί ενεργότερη συμμετοχή ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στη νέα κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι συζητά και το θέμα της τοποθέτησης αντιπροέδρων και πολιτικών στελεχών απ’ τα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.
  • Είναι χολωμένος με την συμπεριφορά ενός τουλάχιστον υπουργού προερχόμενου απ’ τη ΔΗΜΑΡ, του Αντ. Ρουπακιώτη και θα ζητήσει την αντικατάσταση του προτείνοντας στον Φ. Κουβέλη να βάλει στην κυβέρνηση ένα άλλο στέλεχος της αρεσκείας του.
  • Αναμένεται ανανέωση των κυβερνητικών στελεχών προερχόμενων από τη ΝΔ με ταυτόχρονη βέβαια παραμονή κάποιων εκ των πρωτοκλασάτων προκειμένου να κρατηθούν οι απαραίτητες ισορροπίες.
  • Ο Αντ. Σαμαράς θεωρεί αναντικατάστατο τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με τον οποίο έχει άριστη συνεργασία…    
Καθοριστικής σημασίας για τις επιλογές του Πρωθυπουργού, θα είναι και η απόφαση για τη μετάβαση στο νέο ευρωπαϊκό πολιτικό σχηματισμό, καθώς η ανανέωση θα είναι ένα από τα βασικά συστατικά της νέας αλλαγής του σκηνικού!
Το newsbomb.gr θα επανέλθει σύντομα με ονόματα και όλα τα πιθανά σενάρια περί ανασχηματισμού.


Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/253352/senaria-anashimatismoy#ixzz2COpzp6gk