Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη Γ. Στουρνάρα – τρόικας Πηγή:www.capital.gr

Της Δήμητρας Καδδά

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν γύρω στις 11 το βράδυ οι τηλεφωνικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών υπό τον Γ. Στουρνάρα και των εκπροσώπων της τρόικας για να κλειδώσει το πακέτο μέτρων

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν υπήρξε συμφωνία στα εργασιακά και οι εκπρόσωποι των δανειστών δηλώνουν προς το παρόν αποφασισμένοι να μεταφέρουν στο Euro Working Group που ξεκινά την Πέμπτη την θέση ότι δεν υπάρχει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να επέμενε ότι την θέση της κυβέρνησης εκφράζει ο πρωθυπουργός και από τη στιγμή που αυτός δηλώνει ότι υπάρχει συμφωνία αυτή ισχύει. 

Η ελληνική πλευρά φέρεται αποφασισμένη να επιδιώξει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με στόχο να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα που διαμορφώνεται για τη χώρα. 

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδωσε τα εξής
Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη με την τρόικα με αντικείμενο τις διαφωνίες όσον αφορά το «πακέτο» των μέτρων θα έχει σήμερα το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών  Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ το αντικείμενο είναι η προετοιμασία του Euroworking  Group της Πέμπτης και Παρασκευής με θέμα την Ελλάδα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι αντικείμενο της συνάντησης είναι τα «ανοιχτά» πεδία στο «πακέτο» των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ αλλά και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προέκυψαν μετά από το συνάντηση των πολιτικών αρχηγών. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών θα βρίσκεται σε εξέλιξη όλο το βράδυ (αλλά και έως την Πέμπτη) μια συνεχής και σκληρή διαπραγματεύση με στόχο να βελτιωθούν οι όροι στα εργασιακά αλλά και συνολικά στο πακέτο. 

Στο επίκεντρο της σημερινής τηλεδιάσκεψης θα βρεθεί κυρίως το «ακανθώδες» θέμα του εργασιακού, το ζήτημα των απολύσεων στο δημόσιο καθώς και άλλα θέματα στα οποία αντιδρούν τα κόμματα. 

Επίσης, αναμένεται να τεθεί και το θέμα του Ειδικού Λογαριασμού το οποίο υποβαθμίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικού ως μονομερή πρόταση του κ. Σόιμπλε η οποία δεν γίνεται δεκτή ούτε από την κα Μέρκελ ούτε από το ΔΝΤ. Ωστόσο, άλλα στελέχη ανέφεραν με νόημα ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν «δυο γραμμές» στην ασκούμενη γερμανική πολιτική. 

Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ανέφερε νωρίτερα ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση. Θα πάμε μόνοι και όποιος ψηφίσει τα μέτρα». 

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος το τελικό πακέτο περιλαμβάνει  10,5 δισ. ευρώ περικοπές δαπανών και περίπου 3 δισ. ευρώ στον τομέα των εσόδων. Η περικοπή μισθών και συντάξεων προσδιορίζεται στα 6,6 δισ. ευρώ για τη διετία.



Πηγή:www.capital.gr