«Σόκ και δέος» στην παγκόσμια αγορά ενέργειας προκαλούν οι αποκαλύψεις του διευθυντή της υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου, Σόλων Κασίνη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτει η Κύπρος. Σύμφωνα με τον Σόλων Κασίνη στην κυπριακή ΑΟΖ βρίσκονται «αποθηκευμένα» συνολικά 60 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικό αέριο.
Μόνο στο κοίτασμα Αφροδίτη του «οικοπέδου 12» Αφροδίτη, σύμφωνα με δηλώσεις του Σόλων Κασίνη στο ΡΙΚ τα κοιτάσματα πιθανόν να ανέρχονται στα 8 με 12 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και, όπως σημείωσε, αρκούν για να εξυπηρετήσουν τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για 250 χρόνια.
Η συνολική αξία του φυσικού αερίου του «οικοπέδου 12» υπολογίζεται σε 350 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το καθαρό κέρδος μόνο για το συγκεκριμένο κοίτασμα, αν αφαιρεθεί το κόστος ανόρυξης και εκμετάλλευσης, ανέρχεται στα 86 δισεκατομμύρια ευρώ για την κυπριακή Δημοκρατία.
Αν δε υπολογιστεί η συνολική αξία και των υπολοίπων οικοπέδων της κυπριακής στα οποία εκτιμάται ότι υπάρχει φυσικό αέριο ΑΟΖ σύμφωνα με τις γεωλογικές εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή η συνολική αξία των κοιτασμάτων ανέρχεται σε δύο τρισεκατομμύρια ευρώ. Το καθαρό κέρδος για την κυπριακή Δημοκρατία σύμφωνα πάντα με τον Σόλων Κασίνη εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος χρόνου.
Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι οι εκτιμήσεις του Σόλων Κασίνη αφορούν μόνο για την αξία των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Εάν σε αυτές τις εκτιμήσεις υπολογιστεί και το πετρέλαιο που κρύβεται στον πυθμένα της κυπριακής ΑΟΖ τότε το συνολικό ποσό θα αυξηθεί περεταίρω. Ο ίδιος στην συνέντευξη του στο ΡΙΚ διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι στα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχει και πετρέλαιο και όπως δήλωσε «θα γίνει γεώτρηση σε βάθος επτά χιλιομέτρων και θα διαφανεί πόσο πετρέλαιο υπάρχει».
Αναμφίβολα εάν τελικά τα λόγια του Σόλων Κασίνη ενός ανθρώπου που γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο το ζήτημα ενεργειακοί πόροι στην Αν. Μεσόγειο, επαληθευτούν τότε θα πρόκειται για την μεγαλύτερη γεωπολιτική μεταβολή στην ιστορία της Κύπρου και ολόκληρου του ελληνισμού, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα υπάρξει η κατάλληλη πολιτική ηγεσία, η οποία θα προετοιμάσει τον ελληνισμό πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά και στρατιωτικά για την υπεράσπιση και διαφύλαξη αυτών των πόρων που αποτελούν την κληρονομία της δικιάς μας γενιάς προς τις επόμενες γενιές που θα έρθουν, για ζήσουν μία καλύτερη ζωή χωρίς τα λάθη και βάσανα που δοκιμάζουν τον ελληνισμό σήμερα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr