Στην τελική ευθεία της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για το σκληρό πακέτο μέτρων, η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα δέχεται τις πρώτες κινήσεις «μασάζ». Από την περασμένη Τρίτη, όταν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνομίλησε με βουλευτές της Ν.Δ. στο εντευκτήριο για την αναγκαιότητα του «ναι», βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση «άμβλυνσης» διαφωνιών και ενστάσεων που θα κορυφωθεί αυτήν την εβδομάδα.
Το βάρος των ζυμώσεων σηκώνουν ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θανάσης Μπούρας, ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο «γαλάζιος» πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Η «ομάδα κρούσης» συνομιλεί με όλους τους βουλευτές και μάλιστα επαναλαμβανόμενα, πράγμα που φαίνεται ήδη να λειτουργεί πολύ θετικά, καθώς κανένας δεν θα έχει το «άλλοθι» να υποστηρίξει πως «δεν με ρώτησαν, δεν με άκουσαν…».
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές (από μηδενικές έως ελάχιστες, λένε), ωστόσο δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της Ν.Δ. που χαρακτηρίζουν ρευστή την κατάσταση και βάζουν ερωτηματικό στη στάση που τελικά θα κρατήσουν συνάδελφοί τους που επιλέγουν τη «σιωπή», κρατώντας έτσι κλειστά τα χαρτιά τους. Στους επίφοβους αντάρτες περιλαμβάνονται κυρίως νεοεκλεγέντες και βουλευτές της περιφέρειας.
«Είναι κρίσιμα τα 24ωρα μέχρι την ψηφοφορία, καθώς είναι αρκετοί οι παράγοντες που μπορούν να αποτελέσουν “φιτίλι για φωτιά”» έλεγε στον ΤτΚ γαλάζιος βουλευτής. Ένας από αυτούς τους «πονοκεφάλους» είναι το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί έως το τέλος από τις κοινοβουλευτικές ομάδες τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η κυβερνητική πλειοψηφία, δηλαδή όσο διαρρέεται ότι «τα μέτρα θα περάσουν χωρίς ατυχήματα», τόσο αυξάνεται το περιθώριο της διαφοροποίησης βουλευτών που δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις εκλογικές τους περιφέρειες για μια σειρά ζητημάτων: από τις περικοπές στις συντάξεις του ΟΓΑ έως το «ψαλίδι» στους μισθούς των ενστόλων. Και από την αύξηση της φορολογίας στους αγρότες έως τη φορολόγηση των αγροτικών κτημάτων.
Βέβαια, υπάρχει και η άλλη ανάγνωση που υποστηρίζει ότι το «όχι» έστω μεμονωμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ή βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. μπορεί να λειτουργήσει «συσπειρωτικά» για τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα μπροστά στο μεγάλο αδιέξοδο να μην εκταμιευθεί η νέα δόση.
Το ρευστό σκηνικό ενισχύει το σενάριο να υπάρξουν τις επόμενες ώρες «αντάρτες» από τα στρατόπεδα των δύο κυβερνητικών εταίρων, οι οποίοι εκλέγονται σε «μικρότερες» περιφέρειες, και να λειτουργήσουν ως ντόμινο στους «γαλάζιους» που εκλέγονται στον ίδιο νομό.
Επίσης, ένα ακόμη ενδεχόμενο που προβληματίζει τη Ν.Δ. είναι οι νεοεκλεγέντες βουλευτές και η στάση που θα τηρήσουν, έχοντας ως δεδομένο όσα διαδραματίστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο και μετά. «Οι διαγραφές έγιναν τότε, όμως, και σε λίγους μήνες επέστρεψαν στη Ν.Δ.», έλεγε κομματικό στέλεχος. «Οι παλαιότεροι είναι έμπειροι και γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να φτάσουν στα άκρα, σε αντίθεση με τους καινούργιους βουλευτές που δεν έχουν πολιτικό “βιογραφικό”, εξελέγησαν μόλις πριν από τέσσερις μήνες και στην ουσία είναι άγνωστοι μεταξύ αγνώστων»…
Στο κλίμα αυτό, πολλοί βουλευτές περιμένουν τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. για να θέσουν τους προβληματισμούς τους ή να «εκτονωθούν» εκφράζοντας ενστάσεις ή διλήμματα και να λάβουν τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι η χώρα θα περάσει τον κάβο με την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει συνάντηση της κοινοβουλευτικής ομάδας με τον Αντώνη Σαμαρά, λίγο πριν από την ψήφιση των μέτρων, εάν και ακόμα δεν τους έχει ανακοινωθεί επίσημα.
Μέχρι σήμερα, οι συναντήσεις και οι συζητήσεις σε ομάδες «προβληματισμένων» βουλευτών έχουν πυκνώσει και τα γαλάζια πηγαδάκια στήνονται τόσο στα γραφεία της Ν.Δ. στο δεύτερο όροφο της Βουλής αλλά και στο εντευκτήριο, το καφενείο και το περιστύλιο του Κοινοβουλίου.
Στη Ν.Δ. πάντως εκτιμούν ότι η διαγραφή του Νίκου Σταυρογιάννη την περασμένη εβδομάδα λειτούργησε «αποτρεπτικά» για συναδέλφους τους, ενώ πιστεύουν ότι η επικοινωνία που είχαν με τον πρωθυπουργό τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή απέδωσε καρπούς.
«Εμείς θα προχωρήσουμε με όποιους μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, μια μέρα ύστερα από τη διαγραφή του βουλευτή Φθιώτιδας, θέτοντας έτσι όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους. Στο «μασάζ» πάντως που εξελίσσεται, αναλύεται το επιχείρημα ότι η κατάσταση για τη χώρα δεν θα είναι μόνο δραματική, αλλά δεν θα υπάρχει και δρόμος επιστροφής.
Κατερίνα Κατσαβού, Γιάννης Απέργης, στον Τύπο της Κυριακής