Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Όπερα μπούφα (και μπαρούφα)…



Όπερα μπούφα είναι πλέον ηεπικοινωνιακή διαχείριση τηςελληνικής τραγωδίας.
Κι ο τελευταίος πολίτης αυτήςτης χώρας γνωρίζει από καιρό ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που παίρνονται είναι θανατηφόρα και ότι τα εργασιακά αντίστοιχα είναι του σκοτωμού.
Κι όμως, έσταξε η ουρά του γαϊδάρου αν δύο η τρία απ’ ταχίλια δεκατρία φασιστικά μέτραεναντίον της εργασίας θα συμπεριληφθούν εν τέλει στοπακέτο-φέρετρο ή όχι!
Είναι σαν να έχουν κόψει τα πόδια και τα χέρια της Ελλάδας, να της έχουν βγάλει τα μάτια,να της έχουν κόψει τον λαιμό κι αίφνης να αναρωτιούνται αν πρέπει να τηςτραβήξουν και το αυτί.
Με προεξάρχουσα σε αυτήν τηναισχρή στάση τη ΔΗΜΑΡ καιπροσωπικώς τον κ. ΦώτηΚουβέλη.
Αν θα παρθούν ένα – δύο μέτρα ακόμα μας μάρανε; περί όνουσκιάς φιλοκαλούμε;ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι αντιστεκόμαστε;
Για ηλίθιο περνάει τον λαό η ΔΗΜΑΡ ή μήπως διαπίστωσε επ’ εσχάτοις ότι τα πολλά πάρε –δώσε με την Τρόικα την άφησανολίγον έγκυο και τώρα θα πρέπει να απαγκιστρωθεί;
Να απαγκιστρωθεί όμως από τι; απ’ το έργο της; από τα όσαθανάσιμα κατά της εργασίας έχει ήδη προωθήσει μαζί με τουςσυνενόχους – συνεταίρουςτης;
Αλλά ούτε καν αυτήν την απαγκίστρωση επιδιώκει η ΔΗΜΑΡ – πριν αλέκτορα φωνήσαι, πάλιγυριστή την έκανε, έχει πλέον υπερβεί σε κωλοτούμπες ο κ.Κουβέλης ακόμακαι τον κ.Καρατζαφέρη.
Ομως η ΔΗΜΑΡ είναι η τελευταία τρύπα του ζουρνά, πρώτο βιολί(παρά τις προσπάθειες τουβιρτουόζου Μπενύτο) σε αυτό το επικοινωνιακό καραγκιοζιλίκι είναι ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός –«θα τους αδειάσω πριν μεαδειάσουν» ήταν σαν να έλεγε προχθές όταν εξεφώνησε το μίνιδιάγγελμά του σε «δραματικούς» τόνους του στυλ «θα κρατήσω σταθερά το τιμόνι» και θα σώσουμε την Ελλάδα«όσοι το τολμήσουμε»
«Τελεσίγραφο Σαμαρά»! ήχησαν τα ταμ – ταμ της επικράτειας, και «η ΔΗΜΑΡ δεν κόβει τις γέφυρες» – τουλάχιστον όχι όσον είναι η ίδια πάνω τους, ήρθε η απάντηση, πάνω στηνοποία στη συνέχεια, σαν πίθηκοι απ’ το κλαδί, κρεμάστηκαν οιερμηνείες. 
 
Οσο για τον τρίτο (αλλά πάνταπρώτο) εταίρο, τον Μπενύτο, πήρε κι αυτός την γκρανκάσα για να ακουστεί μέσα στο επικοινωνιακό σώου λέγοντας, ως συνήθως, τίποτα.
Ηγούμενος ο Μπενύτο –Μπενίτο (μέρα που έρχεται) ενός κόμματος που το μισό ζητά τηναποχώρηση από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ το άλλο μισόζητά την είσοδο στην κυβέρνηση (συν κάποιοι ξέμπαρκοι που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν τα μέτρα), ο εκφραστής του όλουΠΑΣΟΚ -του (καθ)όλου ΠΑΣΟΚ στην πραγματικότητα, τι να πει;- και τι αξία θα ’χει ό,τι κι αν πει.
Την ίδια αξία με εκείνη της δήλωσης Στουρνάρα χθες το μεσημέρι ότι «πήραμε τηνεπιμήκυνση» (σ.σ.: και το κόστος της;) για να τονδιαψεύσει καπάκι ο κ. ΜάρτινΚοτχάουζ.
Ποιος είναι ο κ. Κοτχάουζ;
Τι σημασία έχει; θα μπορούσε να ’ναι ο κ. Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ή ένας λοχίας του Συντάγματος Εντελβάις της Μπουντεσβερ(μαχτ). Ή ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης. Οποιοσδήποτε μπορεί ναδιαψεύδει τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών. (Για την ιστορία: ο κ. Κοτχάουζ είναι σύμβουλος τουΣόιμπλε και ο κ. Ζάιμπερτεκπρόσωπος της καγκελαρίας.Ντάμπλ!)…
Σε ένα λέει την αλήθεια ο κ. Στουρνάρας: «το πακέτο έχεικλείσει». Ομως έχει κλείσει απόκαιρό, πριν απ’ τις κόνξεςΚουβέλη. Το πακέτο αυτό  έχεικλείσει ερμητικά, σανσαρκοφάγος με τους Ελληνες και την Ελλάδα μέσα.
Είναι λοιπόν πολύ θλιβερό καιάκρως αισχρό το επικοινωνιακό παιχνίδι που πάει να παίξει η κυβέρνηση – εμ, να μας έχουνπηδήξειεμ να μας λένε ότιηγωνίσθησαν ηρωικώς για να μας σώσουν.
Το σώου είναι πλέον γελοίο, ο «δεν είμαι μόνος» μόλις προχθές κ. Σαμαράς έγινε αίφνης «μόνος στο τιμόνι του πλοίου»,ο «στηρίζω την κυβέρνηση» κ. Φώτης, «δεν θα τη ρίξω»  - θα μου πείτε αυτό είναι ταυτολογία! – ε, και; Εχει κάποια αξία το τι λέει ή δεν λέειη μαριονέτα στον χειριστή της;
Οι ίδιες αυτές τρεις μαριονέτεςδεν «έλιωναν» προ ημερών -μεπρώτο και καλύτερο τον κ. Κουβέλη- για την «παραγωγική επίσκεψη» Μέρκελ; οι ίδιοι δεν λιποθυμούσαν για κάποια «καλά λόγια»;
Δεν ήξεραν (αν δεν ήξεραν, είναιακόμα περισσότεροεπικίνδυνοι) ότι η φράου φύρερ ήρθε εδώ για μπίζνες; (Ζήμενς, ΟΤΕ, ενέργεια, σκουπίδια, αεροδρόμιο και τα σχετικά.). Για ποια πολιτική συζήτηση, πόσω μάλλον διαπραγμάτευση, λοιπόν ανέπεμπαν στην συνέχεια αίνουςκι έκαναν λιτανείες;
Ομως η επικοινωνιακή τουςπολιτική ακόμα πιάνει τόπο – με τη βοήθεια των ΜΜΕ τηςδιαπλοκής έχουν φλομώσει την επικράτειαμε ένα ογκώδεςσύννεφο από κουβέντες για τιςσκιές των γαϊδάρων κι όχι για τησφαγή των αμνών.
Και όσον η επικοινωνιακή τουςπολιτική επικρατεί, θα νικά και ηπραγματική τους πολιτική,μια πολιτική ολοσχερούς ήττας τουέθνους κι εξανδραποδισμούτου λαού…
Του Στάθη