Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Tι δείχνουν δυο νέες δημοσκοπήσεις και τι ζητούν οι πολίτες


Ένα μήνα μετά τις εκλογές…

Δυο νέες δημοσκοπήσεις της MRB για τη Real News και της KAPA RESEARCH για το Βήμα της Κυριακής.

Αναλυτικά, στη δημοσκόπηση της MRB για τη Real News η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 23,5% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος με ποσοστό 21,7%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 10,1%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,3%, Χρυσή Αυγή με 6,1%, Δημοκρατική Αριστερά με 5,1%, ενώ το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 4,1%. Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι 18,5%. 

Στη δημοσκόπηση της KAPA RESEARCH για το Βήμα της Κυριακής, μπροστά βρίσκεται η ΝΔ με διαφορά 2,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση «ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν είχαμε νέες βουλευτικές εκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 23,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,7%. Το ΠΑΣΟΚ έχει ποσοστό 11,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 6,4%, η Χρυσή Αυγή 7,4%, η Δημοκρατική Αριστερά 5,7% και το ΚΚΕ 4,8%.

Στα υπόλοιπα στοιχεία, το 55,2% των πολιτών αξιολογεί θετικά την πορεία της κυβέρνησης και αρνητικά από το 42,7%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της KAPA RESEARCH για το Βήμα της Κυριακής. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για τη Real News, μοιρασμένες είναι οι απόψεις σχετικά με τις προγραμματικές δηλώσεις της τρικομματικής κυβέρνησης. Θετικά αξιολογούνται από το 42,2% των ερωτηθέντων και αρνητικά από το 41,3%.

Τελευταία τα δυο ίσως πιο σημαντικά στοιχεία (και περίεργα για το πρώτο ζήτημα):

Υπέρ των αποκρατικοποιήσεων τάσσεται το 62,7% των ερωτηθέντων και μόνο το 29,4% κατά, σύμφωνα με την KAPA RESEARCH για το Βήμα της Κυριακής, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του 73,9% ζητά αναδιαπραγμάτευση ανεξάρτητα από το κόστος και μόνο το 15,5% να δεχθεί η κυβέρνηση τους όρους χωρίς διαπραγμάτευση.