Μάλλον αρνητικές δείχνουν οι πιθανότητες σε αυτή τη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει θετική ψήφο στην πρόταση νόμου που δημοσιοποίησε το ΚΚΕ για ”κατάργηση των μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015 και των εφαρμοστικών τους νόμων – καταγγελία των δανειακών...
συμβάσεων που έχουν ως προαπαιτούμενο την εφαρμογή των μνημονίων”, τουλάχιστον στη μορφή που έχει σήμερα, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικής του υπερψήφισης υπό τον προϋπόθεση ότι θα γίνουν τροποποιήσεις.
Όπως είπε στο mao.gr ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, “περιμένουμε να δούμε την τελική διατύπωση. Αν στο αιτιολογικό του νομοσχεδίου υπάρχουν σημεία που διαφωνούμε, δεν θα το ψηφίσουμε”. Ποια είναι τα σημεία αγκάθια; Πρώτον, η μονομερής καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, δεύτερον, η μονομερής διαγραφή του χρέους, τρίτον το ζήτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ και τέταρτον, η απόρριψη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω μάλιστα, καταγγέλλοντας το ΚΚΕ για καθυστερημένη παραδοχή της διαχωριστικής γραμμής που έθεσε το Μνημόνιο: “Αν το ΚΚΕ είχε υιοθετήσει ανάλογη στάση προεκλογικά και είχε ανταποκριθεί στο ενωτικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ για τη διαμόρφωση ενός πλατιού ενωτικού αντινεοφιλελεύθερου – αντιμνημονιακού μετώπου, σήμερα η κυβέρνηση της αριστεράς θα ήταν πραγματικότητα”, επισημαίνει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν συνεργαζόταν ο Περισσός με τον ΣΥΡΙΖΑ τότε τα μνημόνια θα ήταν παρελθόν (χωρίς διαγραφή του χρέους; χωρίς καταγγελία των δανειακών συμβάσεων;).
Η επίσημη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, χωρίς να καθορίζει τη στάση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ενδεχόμενη ψηφοφορία: “Θα πορευτούμε μετεκλογικά με την ίδια συνέπεια, μέσα και έξω από τη Βουλή, διεκδικώντας την ακύρωση του μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με στόχο την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του στo πλαίσιo μια ευρωπαϊκής συνολικής λύσης”.
πηγη
http://anti-ntp.blogspot.com/2012/07/blog-post_940.html