Τρίτη 19 Απριλίου 2011

«Δεν θα βγάλετε το καλοκαίρι χωρίς αναδιάρθρωση»!


Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση δεν βοηθάει, είναι η φράση κλισέ που ακούστηκε και χθες από κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Αλλά στο τέλος θα αποδειχθεί ότι δεν βοηθάει ούτε και η συζήτηση περί της ανάγκης να μην… γίνεται συζήτηση για την αναδιάρθρωση.

Κυρίως επειδή το πρόβλημα δεν είναι τι λέγεται στο εσωτερικό της χώρας – και στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης. Όσο «γαργαλιστικός» κι’ αν ακούγεται ο πολιτικός σχολιασμός της απόφασης του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη να παρέμβει υπέρ της αναδιάρθρωσης.

Το πρόβλημα είναι πως την ώρα που στον ελληνικό μικρόκοσμο αναζητούσαν όλοι τα αίτια της παρέμβασης Σημίτη – είναι λαγός; Θέλει να «τσιγκλίσει» το οικονομικό επιτελείο; Επιδιώκει ρόλο κατά την επόμενη (της αναδιάρθρωσης, βέβαια) ημέρα; - τα σενάρια φούντωναν ξανά χθες εκτός συνόρων.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ’ς επανήλθε, αποκαλύπτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν επιθυμεί μεν μια τέτοια εξέλιξη, αλλά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της θεωρούν ότι αυτή είναι αναπόφευκτη και πως «η Ελλάδα δεν θα βγάλει το καλοκαίρι χωρίς αναδιάρθρωση»!

Αλλά και μια προσεκτική ανάγνωση των επίσημων γερμανικών δηλώσεων, αποδεικνύει πως οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους βρίσκεται επί θύραις. Χθες, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστόφ Στέγκμανς προτίμησε να… παραπέμψει σε όσα λέει η ελληνική κυβέρνηση: «Η διάψευση από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είναι σαφής», δήλωσε. «Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε αυτό», πρόσθεσε, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι απλώς δεν θέλουν να προσθέσουν κάτι άλλο – διαφορετικά θα... το πρόσθεταν.

Την ίδια ώρα, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων ξεπερνούσε τις χίλιες μονάδες  βάσης, φθάνοντας τις 1.080! Αυτό, είναι σίγουρα πολύ σοβαρότερο από το ποιοι τάσσονται υπέρ ή κατά της αναδιάρθρωσης.

Παράλληλα, και το διεθνές περιβάλλον δεν ευνοεί μια σταθεροποίηση στην Ευρώπη – και επομένως και στην Ελλάδα. Σοκ προκλήθηκε χθες από την απόφαση του διεθνούς οίκου Standard & Poor's να υποβαθμίσει και την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην Ελλάδα, απλώς ο ένας διαψεύδει τον άλλον. Όταν ο ένας δεν αναπαράγει τον άλλον. Μετά τον υπουργό των Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που ευρισκόμενος στην Ουάσιγκτον για την σύνοδο του ΔΝΤ είπε στους αξιωματούχους του Ταμείου πως χρειάζεται άλλους 18 μήνες για να ανασυγκροτήσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, χθες τα ίδια επανέλαβε εντός συνόρων και ο υφιστάμενός του γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Καπελέρης!

Αλλά αν επίσημα δηλώνεται πως δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα παρά μετά από 1,5 χρόνο, για ποιο λόγο να μην θεωρούν όλοι αναπόφευκτη την αναδιάρθρωση;

Και για ποιο λόγο να μην σκεφθεί κανείς πως η αναδιάρθρωση αποτελούσε από την αρχή του δανεισμού της χώρας προδιαγεγραμμένη πορεία, ώστε να επιστρέψουν οι Γερμανοί από την πίσω πόρτα;

Είναι γνωστό ότι σε συνθήκες αναδιάρθρωσης, η χώρα δεν θα σηκώσει κεφάλι για πολλά χρόνια – γεγονός που θα διευκολύνει την εδραίωση της ξένης κατοχής.
http://www.elzoni.gr/html/ent/618/ent.8618.asp