Δείτε τις κύριες διαπιστώσεις και τις εκτιμήσεις της αναφοράς της τρόικας , για το μέλλον του προγράμματος.
Αναφέρονται στην αποφασιστικότητα που πρέπει να δείξει η κυβέρνηση, την άμεση εκπόνησημεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής, το ρίσκο του προγράμματος, και τέλος κάνουν λόγο για πολιτικό συντονισμό και κοινωνική συναίνεση.
Στην ουσία εκτός των υποδείξεων και συστάσεων επιχειρείται μια παρέμβαση, στον σχεδιασμό και ενάσκηση της πολιτικής στην χώρα μας.
Υπάρχει μια έντονη συζήτηση σχετικά με τις ενέργειες διαχείρισης του χρέους για να μειωθεί το απόθεμα του δημόσιου χρέους. Οι ενέργειες αυτές θα μπορούσαν να καλύπτουν εξαγορές, η αναδιάταξη του χρέους ή η εθελοντική παράταση της προθεσμίας εξόφλησης. Ανεξάρτητα από την αξία των εν λόγω δράσεων – κάτι που αυτή η έκθεση δεν συζητά - θα υπάρξει μόνο μια μικρή και εφάπαξ εισφορά για τη βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, αυτή η συζήτηση και τα μέτρα, εάν εφαρμοστούν, δεν πρέπει να μειώσουν την πολιτική αποφασιστικότητα , ή να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από, την δημοσιονομική εξυγίανση, την ιδιωτικοποίηση και την ενί- σχυση της προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Με την επιφύλαξη της έγκρισης από το Eurogroup, η θετική αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους όρους του προγράμματος, θα αποδεσμεύσουν την τέταρτη δόση του δανείου από τα μέλη της Ευρωζώνης η (10,9 δισεκατομμύρια ευρώ). Συνολικά, η αποστολή συμπέρανε ότι οι όροι για την τέταρτη εκταμίευση έχουν σε γενικές γραμμές επιτευχθεί. Ο δημοσιονομικός στόχος για το 2011 βρίσκεται εντός του διαστήματος των αξιόπιστων αποτελεσμάτων, καθώς και ένα κύμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ετοιμάζεται. Η ταχεία εκπόνηση και έγκριση της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής είναι επιτακτική. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας. Περισσότερο από ποτέ, τα επόμενα βήματα στην εφαρμογή του προγράμματος θα απαιτήσουν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, τον πολιτικό συντονισμό και τη συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας.