Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Μ. Κεφαλογιάννης:«Αλήθεια τι έγινε με τα περίφημα “5 μέτρα ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων” που εξήγγειλε το ΠΑΣΟΚ τον Νοέμβριο του 2008;»
















Tο ΠΑΣΟΚ από τον Νοέμβριο του 2008 δήλωνε : “προχωρούμε άμεσα στη λήψη πέντε (5) συγκεκριμένων μέτρων ανακούφισης των οικονομικά ασθενέστερων”!!!!
Ιδού τα μέτρα που έλεγε ότι θα λάβει:
1) Άμεση ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών με τον περιορισμό της «κρατικής ακρίβειας» που έχει επιβάλει η ΝΔ στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των άλλων ΔΕΚΟ. (Τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξήθηκαν από 1/1/2011 για τα φτωχά νοικοκυριά κατά 11,2% και το ίδιο συνέβη με τα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς) .  2) Μείωση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης κατά 8%-10%, δεδομένου ότι υπάρχει ραγδαία αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών σε πρώτες ύλες και καύσιμα, που δεν «περνάει» στην ελληνική αγορά. (Δεκαπέντε μήνες μετά συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Αντί για μείωση, είχαμε πολύ μεγάλες αυξήσεις)
3) Εξάλειψη της διαφοράς πληθωρισμού από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, μέσα από τη εξυγίανση των αγορών. (Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρωζώνη και ξεπερνά το 5% ) .
4) Ριζική αναδιάρθρωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για καλύτερη εποπτεία της αγοράς με σκοπό τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού. (Η κυβέρνηση έφερε νομοσχέδιο για την Επιτροπή, απλώς και μόνο για να την καταργήσει από ανεξάρτητη Αρχή).
5) Επιβολή έκτακτου ανώτατου περιθωρίου κέρδους, αυστηρών και υψηλών ποινών και «σπάσιμο εταιριών» όπου εντοπίζεται κατάχρηση αφενός δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και αφετέρου οικονομικής εξάρτησης των ασθενέστερων κρίκων της παραγωγικής αλυσίδας. (Σε αυτό το θέμα δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο ).
———————————–
Ο αρμόδιος τότε τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης ,κ.Μ.Χρυσοχοΐδης, σε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ δήλωνε :
*«Νέα» (3 Αυγούστου 2009): «Έχουμε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουμε σε ριζική αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος ώστε αυτό να γίνει πιο δίκαιο αλλά ταυτόχρονα και πιο αποτελεσματικό. Συνεπώς, ναι, όλοι οι πρόσφατοι άδικοι φόροι (σε ΙΧ, καύσιμα, κινητά και ακίνητα) θα καταργηθούν. Άλλωστε συμβάλλουν ελάχιστα στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας». Επίσης: «Η μείωση των τιμών είναι βασική μας δέσμευση. Και για να συμβεί αυτό, μια από τις πρώτες προτεραιότητές μας θα είναι το κλείσιμο της τεράστιας ψαλίδας έως και 1.500% που παρατηρείται σήμερα σε πολλά βασικά αγαθά μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, προς όφελος βιομηχανιών, μεταπρατών και μεσαζόντων. Αυτή είναι η πηγή της ακρίβειας. Εκεί πρέπει να χτυπήσουμε».
*Πρώτο Θέμα (13 Σεπτεμβρίου 2009): Τέλος στη ληστεία του εισοδήματος από 5 Οκτωβρίου. Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει αυξήσεις μισθών και συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό. (εκπρόσωπος του κόμματος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης).
*Real News (27 Σεπτεμβρίου 2009): «Σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης οι τιμές είναι δυνατόν να μειωθούν από 5% ως 10% άμεσα. Το λέω και το πιστεύω. Με πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για έναν χρόνο με σκοπό να παταχθεί η κρατική ακρίβεια, με εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων στην περίπτωση της ΔΕΗ. Έχουμε πει επίσης ότι ειδικά για τα καύσιμα – εφόσον χρειαστεί – θα μπει πλαφόν, πως θα επαναφέρουμε τον κανόνα της φθηνότερης χώρας στα φάρμακα. Και θα κάνουμε συνεννοήσεις σε κλαδικό επίπεδο, έστω ώστε να υπάρξει μείωση τιμών σε προϊόντα που είναι υπερτιμημένα (συμφωνίες κυρίων)».
Ειδικά για καρτέλ, δεσμεύτηκε για: «Δημιουργία ενός ειδικευμένου δικαστικού σώματος, ένα Ειδικό Εφετείο για Προσφυγές Υποθέσεων Ανταγωνισμού που θα εξετάζει προσφυγές κατά αποφάσεων που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και μια ξεχωριστή Αντιμονοπωλιακή Αρχή με ειδική αποστολή τη γενική εποπτεία της κατάστασης που επικρατεί στο θέμα των καρτέλ, στα πρότυπα της Τράπεζας της Ελλάδος».
*Κυρ. Ελευθεροτυπία (27 Σεπτεμβρίου 2009): «Δεν πρόκειται να μπει κανένας νέος φόρος στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα. Ούτε ένα ευρώ»! Παράλληλα, υπογράμμιζε: «Αν το πρώτο εξάμηνο δεν δώσουμε δείγμα ανατροπών, τότε μέσα σ’ ένα χρόνο από σήμερα θα είμαστε σε αποδρομή. Ή θα πετύχουμε ή θα φύγουμε. Και δεν θέλουμε να φύγουμε, γιατί τότε θα κινδυνεύσει και η παράταξή μας».
http://olympia.gr