Δημοσιεύθηκε από olympiada στο Ιουνίου 7, 2010
Όπως είχαμε υποσχεθεί στο τέλος προηγούμενης ανάρτησης (SOS από Παπανδρέου: Το πολιτικό σύστημα εξαρτάται από συμφέροντα), απαντούμε σήμερα στον κ. Παπανδρέου με συγκεκριμένες προτάσεις για την ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, που εκείνος ζήτησε.
Πριν από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος έκανε τη διαπίστωση ότι το πολιτικό μας σύστημα δεν είναι ανεξάρτητο από παντός είδους συμφέροντα, ήδη ο Αντώνης Σαμαράς είχε καταγγείλει το υπάρχον σάπιο πολιτικό σύστημα και είχε ζητήσει και εκείνος την αλλαγή του.
Επομένως έχουμε τους αρχηγούς των δυο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της χώρας (και παλιούς συμφοιτητές) να συμφωνούν ότι ο ισχύον πολιτικό σύστημα της χώρας, είναι εγκλωβισμένο και εξαρτώμενο από διάφορα συμφέροντα και ζητούν και οι δύο τη ριζική αλλαγή του.
Αν οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν είναι μόνο πολιτικές «κορώνες», τότε αξίζει να διερευνηθούν κάποιες λύσεις.
Κύριε Πρωθυπουργέ.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ύπαρξη και η λειτουργία του ισχύοντος, όπως και κάθε πολιτικού συστήματος, βασίζεται σε….. έναν καταστατικό χάρτη. Το πολιτικό σύστημα, νομιμοποιείται και λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα της χώρας. Επομένως καμία αλλαγή και μάλιστα ριζική δεν μπορεί να υπάρξει στο πολιτικό σύστημα, αν δεν επέλθουν σημαντικές αλλαγές στο ίδιο το Σύνταγμα. Διαφορετικά θα συζητάμε μόνο για αλλαγές προσώπων και νοοτροπιών, δηλαδή απλά «σε δουλειά να βρισκόμαστε».
Θα πρέπει λοιπόν ο Ελληνικός να λαός να γνωρίζει την αλήθεια. Θα πρέπει η ίδια η κοινωνία να μπει στην πολιτική και να πάρει την υπόθεση δημοκρατία στα χέρια της. Εσείς ο ίδιος είχατε μιλήσει για συμμετοχική δημοκρατία, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό, ότι το πολιτικό σύστημα που έχουμε είναι τουλάχιστον μη συμμετοχικό. Όμως αντί για συμμετοχική δημοκρατία, βλέπουμε νόμους τύπου «Καλλικράτη» ή εκλογικούς νόμους με λίστες, που όλα αυτά υπακούουν στην ολοκληρωτική αρχή του «Δημοκρατικού Συγκεντρωτισμού» και δεν έχουν καμία σχέση με λαϊκή συμμετοχή.
Οι αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας μπορούν να γίνουν με δύο τρόπους. Είτε με ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ του Συντάγματος, είτε με ΑΛΛΑΓΗ του. Ο πρώτος τρόπος, αφενός έχει περιορισμένες δυνατότητες από το ίδιο το Σύνταγμα και αφετέρου δεν μπορεί να γίνει πριν περάσουν τρία χρόνια από σήμερα. Επομένως και κάτω από τις έκτακτες περιστάσεις που εισέρχεται η χώρα και για αποτροπή του κινδύνου κοινωνικών αναταραχών και κοινωνικής κατάρρευσης θα πρέπει να πάμε σε έκτακτη ΑΛΛΑΓΗ του Συντάγματος. Ένα δημοψήφισμα, όπως έγινε και στην αρχή της μεταπολίτευσης, για την μορφή του Πολιτεύματος, θα νομιμοποιούσε και τυπικά την όλη διαδικασία.
Κύριε Πρωθυπουργέ.
Ένα νέο Σύνταγμα θα πρέπει να στηρίζεται σε δύο βασικές αρχές: Αφενός στη ενεργό συμμετοχή των πολιτών και αφετέρου στην σταθερότητά του που εμπνέει στιβαρή διακυβέρνηση της χώρας, μη εξαρτώμενο από εξωθεσμικά συμφέροντα και κέντρα λήψεως αποφάσεων, στοιχεία που ακριβώς δεν διαθέτει το ισχύον πολιτικό σύστημα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Μόνο έτσι θα πάψει το πολιτικό σύστημα να εξαρτάται από εξωθεσμικά συμφέροντα, και θα λειτουργεί αποκλειστικά με γνώμονα τα ευρύτερα λαϊκά συμφέροντα και εξηγούμαστε:
1) Άμεση κατάργηση της αγγλόφερτης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας και θέσπιση της Προεδρικής Δημοκρατίας η οποία ισχύει στην συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της γης και προσιδιάζει περισσότερη με την ελληνική ιστορία και την πολιτική νοοτροπία των Ελλήνων.
2) Εννοείται ότι θα καταργηθεί η πολιτικά άχρηστη δυαρχία Προέδρου της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργού.
3) Ο Αρχηγός του κράτους, που θα είναι ταυτόχρονα και ο πρόεδρος της κυβέρνησης θα εκλέγεται άμεσα από το λαό με ποσοστό 50% + 1 (έστω και αν απαιτηθούν δύο Κυριακές). Θα έχει δηλαδή ευρύτατη λαϊκή αποδοχή και δεν θα υπάρχει κυβέρνηση, όπως η δική σας κ. Παπανδρέου, που έχει λάβει το 30,32% του συνολικού εκλογικού σώματος με το 70% του λαού απέναντί σας. Δηλαδή την ψήφο εμπιστοσύνης θα την δίνει ο ίδιος ο λαός και όχι οι παρένθετοι βουλευτές, ούτε θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή η κυβέρνηση να πέσει από δυσαρεστημένους ή εξωκατευθυνόμενους βουλευτές.
4) Η εξάρτηση των βουλευτών κ. Παπανδρέου από χορηγούς, δεν θα σπάσει με την κατάργηση του σταυρού προτίμησης που ακυρώνει τη βούληση του πολίτη και φυσικά τη δημοκρατία, αλλά θα σπάσει όταν αφενός η εκλογή των βουλευτών γίνεται με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής και αφετέρου όταν θα υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του βουλευτή (για όλη την περίοδο που εξελέγη) και εκείνης του υπουργού, ο οποίος και δεν θα έχει το δικαίωμα να είναι υποψήφιος βουλευτής για την επόμενη περίοδο.
Οι υπουργοί θα επιλέγονται από τον πρόεδρο της κυβέρνησης με βάση τα δικά του κριτήρια και την ικανότητά του να επιλέγει συνεργάτες και δεν θα εξαρτάται, αυτή η επιλογή, από την χωροταξική κατανομή των υπουργείων ανά την Επικράτεια και τους εκβιασμούς ισχυρών βουλευτών και εξωθεσμικών κέντρων.
5) Κύριε Παπανδρέου, πόσες τετραετίες σκοπεύετε να μείνετε στην εξουσία; Εκτός αυτού, ανήκετε ήδη στην τρίτη γενιά της ίδιας πολιτικής οικογένειας.
Δεν θα ήταν προτιμότερο κ. Παπανδρέου, να υπάρχει ένα όριο θητείας δύο τετραετιών, ώστε να μην υποκύπτει ο κάθε κυβερνήτης (δεν εννοούμε εσάς) στην έπαρση της ισοβιότητας, στην πίεση του πολιτικού κόστους και στην αναζήτηση εξωθεσμικών στηριγμάτων για να διαιωνίσει το χρόνο παραμονής του στην εξουσία; Δηλαδή είναι πολιτικά ανώριμοι οι Αμερικάνοι, οι Γάλλοι, οι Ρώσοι κ.λ.π. που προβλέπουν περιορισμένες θητείες; ενώ είναι πολιτικά ώριμο αυτό εδώ το υπανάπτυκτο κρατίδιο;
6) Κύριε Παπανδρέου, πρέπει ή όχι να υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία εκλογών κάθε τέσσερα χρόνια, ώστε να αποφεύγονται οι πιέσεις, οι εκβιασμοί και οι πολιτικοί αιφνιδιασμοί; Πως αξιώνουμε να υπάρχει σταθερότητα φορολογική, οικονομική κ.λ.π., όταν δεν ξέρουμε αν αύριο το πρωϊ θα υπάρχει η ίδια κυβέρνηση;
7) Αναρωτιόμαστε κ. Παπανδρέου, γιατί θα πρέπει η κυβέρνηση να διορίζει την ηγεσία της Δικαιοσύνης και να την ελέγχει; Πρέπει ή όχι τελικά να υπάρξει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης;
Τέλος κ. Παπανδρέου, πρέπει ή όχι να υπάρξει κατάργηση του Νόμου περί Ευθύνης των Υπουργών και κατάργηση της Βουλευτικής Ασυλίας; Εμείς νομίζουμε πως πρέπει αυτό να γίνει και μάλιστα σήμερα, αυτή τη στιγμή, αλλιώς ο λαός θα πάρει τις πέτρες που φοβόσαστε.
Κύριε Παπανδρέου,
Δεν περιμένουμε φυσικά να απαντήσετε στις πιο πάνω προτάσεις, ούτε κάν να τις διαβάσετε.
Όμως, μας αρκεί που τις διαβάζουν οι χιλιάδες άνθρωποι του διαδικτύου, γιατί οι αλλαγές στη χώρα θα έρθουν από εδώ μέσα και όχι από τα ΜΜΕ της άρχουσας κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας.