Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Λαυρεντιάδης-Κορωνιάς, στη λίστα για άνοιγμα των λογαριασμών τους.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=171197

Την άρση του τραπεζικού απορρήτου φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν σχετίζονται με τη ροή χρήματος από «μαύρα ταμεία» της Siemens προς πολιτικούς, ζητά η αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Μεταξύ αυτών, οι χρηματιστές Δεβλέτογλου και Ράμμος, ο πρώην επικεφαλής της Vodafone Γ. Κορωνιάς, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και ο γνωστός από το e-mail του «cabinet man» επιχειρηματίας, Μ. Κάτσικας.

Στην επιστολή, με αποδέκτες την Τράπεζα της Ελλάδος, το ΣΔΟΕ, την Αρχή καταπολέμησης του "βρώμικου χρήματος" και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,επισυνάπτονται έγγραφα τα οποία, σύμφωνα με την Εξεταστική προκύπτει ότι στους λογαριασμούς τους κατέληξαν διάφορα ποσά.

Τα έγγραφα αφορούν στις καταθέσεις μαρτύρων, ενώπιον της Επιτροπής και της Δικαιοσύνης.

Τα πρόσωπα για τα οποία ζητείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου είναι οι:

  1. Νικόλαος Δεβλέτογλου, Χρηματιστής
  2. Αθανάσιος Ράμμος, Χρηματιστής
  3. Γεώργιος Κορωνιάς, Επιχειρηματίας
  4. Λαυρεντιάδης Λαυρέντης, Επιχειρηματίας ως δικαιούχος των λογαριασμών των υπερακτίων εταιρειών WED International Ltd και Ursula Marketing Corp και της εταιρείας "Νεοχημική Λ.Β. Λαυρεντιάδης ΑΕ"
  5. Δαμκαλίδης Δημήτριος
  6. Δαμκαλίδης Γιάννης
  7. Κορμάς Κωνσταντίνος
  8. Νικολιδάκης Μάριος
  9. Μαρκόπουλος Χρήστος
  10. Περίσσιος Αντώνιος
  11. Καντάς Αντώνιος
  12. BALISEA
  13. Κουκουλομάτης Παναγιώτης
  14. KPMG
  15. Prince Pacific Ltd
  16. Kienest H., Γερμανός υπήκοος, συνταξιούχος που διαμένει στην Ελλάδα
  17. Κάτσικας Μάριος, Φαρμακοποιός και επιχειρηματίας
  18. Τυρογαλάς Βασίλειος
Στην επιστολή αναφέρονται ακόμη οι Γεώργιος Καλδής και Αλέξανδρος Λέτσας, οι οποίοι -όπως σημειώνει η επιτροπή- ίδρυσαν κατ' εντολή του Μιχάλη Χριστοφοράκου τις εταιρείες Placid Blue και Fairways Estates, οι οποίες είναι ταυτοποιημένες με τη διακίνηση χρημάτων από τη Siemens προς έλληνες πολιτικούς. Γίνεται αναφορά και στους Σάββα Γιαννακάκη, χρηματιστή και Εμμανουήλ Παπαδογιαννάκη, οι οποίοι φέρονται να έχουν συνεργαστεί με τις παραπάνω εταιρείες.

Τρία ακόμη πρόσωπα σχετίζονται με τον Ζαν - Κλοντ Όσβλαντ, στέλεχος της Dresdner Bank στην Ελβετία και διαχειριστή λογαριασμών των δύο παραπάνω off shore εταιρειών, αλλά και των εταιρειών Martha Overseas και Martha Holdings που ελέγχονταν από το στέλεχος της Siemens, Πρ. Μαυρίδη. Πρόκειται για τον Γρηγόριο Κυριτσάκα, πρόεδρο χρηματιστηριακής εταιρείας, Ιωάννη Παναγιωτόπουλο, δικηγόρο και μέλος του δ.σ. της societe Generale και τη σύζυγό του, κ. Σκουταροπούλου, (η επιτροπή δεν διαθέτει περισσότερα στοιχεία για την τελευταία).

Σύμφωνα με την εξεταστική επιτροπή, για τα πρώτα 17 πρόσωπα "εμφιλοχωρεί οπωσδήποτε η πιθανότητα να μην εμπλέκονται απλά ως λαθροδιακινητές χρηματικών ποσών προς τράπεζες του εξωτερικού. αλλά να εμπλέκονται και επί της ουσίας όλοι ή κάποιο εξ' αυτών, ως παραλήπτες των παραπάνω ποσών για λογαριασμό τρίτων, οι οποίοι εν τοιαύτη περιπτώσει έχουν διαπράξει το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας".

Τα αιτήματα της Εξεταστικής

Η Επιτροπή ζητά να ερευνηθεί αν υπήρξαν εκροές από τους λογαριασμούς των "25" προς πολιτικά πρόσωπα ή υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Ζητά επίσης κάθε πληροφορία για τυχόν αγορές μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τους λογαριασμούς των παραπάνω προσώπων και εταιρειών.

Ρωτά τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες αν έχει υποβληθεί ανάλογο αίτημα από τη Δικαιοσύνη, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης ή της κυρίας ανάκρισης, καθώς και αν έχει γίνει σχετικός έλεγχος από την ΤτΕ ή την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε περίπτωση που έχει διενεργηθεί έλεγχος η Εξεταστική ζητά να της αποσταλούν τα σχετικά πορίσματα και τα προϊόντα των ελέγχων.


To δημοσίευμα του antinews.gr