Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ανοιχτή επιστολή στη κ.Διαμαντοπούλου: Κάντε πραγματική οικονομία και όχι...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΗΝΑΝΙΑΣ – ΒΕΣΤΦΑΛΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Ανοιχτή επιστολή στη κ.Διαμαντοπούλου.
Κυρία Υπουργέ,
τον τελευταίο καιρό ακούμε, διαβάζουμε, πληροφορούμαστε και παραπληροφορούμαστε, προβληματιζόμαστε, υπομένουμε και αναμένουμε.
Αιτία, τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και η επίδρασή τους στην εκπαίδευση γενικότερα... και στην Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση του Εξωτερικού ειδικότερα.Δεν θα επαναπροσδιορίσουμε, ούτε θα επανέλθουμε στην ανάπτυξη των θέσεων μας, τις οποίες ασφαλώς και γνωρίζετε.
Στηρίζουμε το μοντέλο της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης.
Έχουμε άπειρα επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα να θέσουμε υπ΄ όψιν σας, πριν πάρετε ή ανακοινώσετε τις ενδεχόμενα μη αρεστές και επιζήμιες για εμάς και τα παιδιά μας αποφάσεις.
Μας ενδιαφέρει η "τάξη" στα της Εκπαίδευσης και θα σας βοηθήσουμε για αυτό.
Θα μας βρείτε όμως, πλέρια αντίθετους, στην όποια κατεδάφιση του οικοδομήματος που φτιάξαμε όλοι μαζί τόσα χρόνια. Από αυτά τα σχολεία βγαίνουν και μεγαλουργούν στην Ελλάδα και στην Ομογένεια επιστήμονες. Αυτό είναι εύκολο να το διαπιστώσετε. Οι διάφορες μελέτες, που προφανώς σας συμβουλεύουν, με την υπόδειξη ότι το μοντέλο είναι αποτυχημένο, στερούνται επιχειρημάτων και βασίζονται σε προχειρότητα. Σε άλλες περιπτώσεις, αναγκάζεστε, μάλλον από λαθεμένες πληροφορίες, να χρησιμοποιείτε πλαστά ή απόλυτα ψευδή στοιχεία, όπως συνέβη τελευταία με το παράδειγμα που αναφέρατε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για το Γυμνάσιο-Λύκειο της Κολωνίας σε σχέση με τον αριθμό μαθητών και εκπαιδευτικών. Για όλα αυτά και άλλα τόσα, είμαστε, ανά πάσα στιγμή έτοιμοι, να σας παρουσιάσουμε όλα τα στοιχεία. Αρκεί να δείξετε και εσείς το ενδιαφέρον να γίνει κάτι τέτοιο.
Σε αυτή την επιστολή όμως, θα μας επιτρέψετε, να δώσουμε κάποια μόνο στοιχεία, που δείχνουν πεντακάθαρα σε ποιο ακριβώς σημείο γίνεται σπατάλη του δημοσίου χρήματος.

Στο Ντίσελντορφ και κάτω από την πίεση του μόνιμου στεγαστικού προβλήματος του Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου και μετά από χρόνιους αγώνες, το Ελληνικό Δημόσιο αγόρασε ένα κτίριο. Η όλη διαδικασία της αγοράς μέχρι σήμερα, συνεχίζει να είναι αμφισβητήσιμη. Επιμένουμε, ότι χρήζει διευκρινίσεων. Μας ενδιαφέρει άμεσα ,όπως και εσάς άλλωστε, η διαφάνεια και γιαυτό έχουμε ζητήσει επανειλημμένα ΕΔΕ.

Επί του παρόντος όμως και στο καθαρά οικονομίστικο θέμα προσέξτε τι ακριβώς συμβαίνει.

Το κτίριο αγοράστηκε τον Οκτώβρη του 2007.Μέχρι σήμερα μένει αχρησιμοποίητο, λόγω ανεύρεσης αμιάντου, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να έχει ζημιώσει περίπου 200.000 € (33 μήνες χ 6000 τεκμαρτό μίσθωμα).Παράλληλα, από την αγορά του μέχρι σήμερα, έχουν πληρωθεί άλλα τόσα σε ενοίκια σε άλλα κτίρια για τις στεγαστικές ανάγκες του σχολείου. Συνολικό κόστος χωρίς τα παρελκόμενα (ασφάλειες κλπ) 400.000 € περίπου. Αυτή είναι, πολύ πρόχειρα υπολογισμένη και η ζημία που έχει υποστεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Αναρωτιόμαστε ,λοιπόν, πόσους εκπαιδευτικούς πρέπει να αφαιρέσουμε από τις εκπαιδευτικές μονάδες μας, προκειμένου να εξοικονομήσουμε αυτά τα χρήματα και να ισοσκελίσουμε την ζημιά. Και γιατί άλλωστε να συμβεί αυτό....

Εννοείται, ότι η ανεξήγητη δυσκινητικότητα των υπευθύνων, δεν δείχνει να τελεσφορεί το ζήτημα και ο χρόνος, που είναι αμείλικτος, διογκώνει τη ζημιά.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Στο κτίριο που αγοράστηκε και που αποδεδειγμένα δεν κάνει για σχολείο να μεταφερθούν το γρηγορότερο και να λειτουργήσουν:

Το Ελληνικό Προξενείο στο Ντίσελντορφ.
Τα Συντονιστικά Γραφεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΒΡΒ.
Η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ)
Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)
όλοι οι εθνικοτοπικοί και άλλοι φορείς του Ελληνισμού της ευρύτερης περιοχής.

Οι περισσότεροι από τους παραπάνω οργανισμούς και υπηρεσίες επιβαρύνουν με αρκετές 100δες χιλιάδες € τον Κρατικό Προυπολογισμό.

Πιστεύουμε, ότι με αυτό τον τρόπο, θα γίνει η μόνη πραγματική οικονομία και όχι με τις περικοπές που προγραμματίζονται στην εκπαίδευση.

Δεν υποδεικνύουμε....Εσείς έχετε τον τελευταίο λόγο. Έχουμε, όμως, την υποχρέωση, να βοηθήσουμε τη σκέψη σας στις σωστές αποφάσεις και στη καλύτερη ερμηνεία των αντιδράσεών μας.

Με εκτίμηση,

Για το ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΟΤΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ


Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΟΠΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://taxalia.blogspot.com/2010/06/blog-post_3660.html#ixzz0qOInNLhX