Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Spreads χρεοκοπίας στις 660 μ.β.

Spreads χρεοκοπίας στις 660 μ.β. ανησυχίες για την στήριξη - Έως 13% οι αποδόσεις - Μεγάλη πτώση στο ΧΑ -3% - Στις 310 μ.β. το CDS της Πορτογαλίας
26/04/10 - 12:30 Εκτύπωση E-mail (upd7) Στις 660 μονάδες βάσης εκτοξεύθηκε το spread στα ομόλογα που αποτελούν όχι μόνο νέο ρεκόρ αλλά χαρακτηρίζονται spreads χρεοκοπίας. Τα CDS στις 650 μονάδες βάσης.
Η νέα εκτόξευση του spread είναι απόρροια της ανησυχίας των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί σε αναδιάρθρωση χρέους και ότι δεν είναι σαφές αν είναι έτοιμο το πακέτο στήριξης. Η Morgan Stanley, Goldman Sachs και η Deutsche bank πουλάνε επιλεκτικά καθώς ανησυχούν ότι η Ελλάδα είτε δεν θα προλάβει να χρησιμοποιήσει το πακέτο καθώς θεωρούν ότι δεν είναι έτοιμο είτε ανησυχούν ότι σύντομα η χώρα θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρεους...
Πάντως είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει φθάσει στο 9,6% και στο 3ετές Μάρτιος 2012 υπήρξαν αγοραπωλησίες με επιτόκιο στο 13%.
Οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα μπορεί να μην προλάβει να χρησιμοποιήσει το πακέτο στήριξης πυκνώνουν και η Goldman Sachs αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε οριακά χρονικά σημεία.
Εν τω μεταξύ η αβεβαιότητα για την Ελλάδα προκαλεί ντόμινο παρενεργειών στην Ευρώπη. Τo Πορτογαλικό CDS έφθασε στις 310 μονάδες βάσης , το ευρώ υποχωρεί ενώ πιέσεις ακούνται και στα ομόλογα περιφερειακών χωρών.
Στο ΧΑ η αρχική ανοδική αντίδραση ήταν πρόσκαιρη καθώς νέες ρευστοποιήσεις εμφανίσθηκαν συμβάλλοντας στην εκ νέου σημαντική υποχώρηση του χρηματιστηρίου και των τραπεζών.
Οι τράπεζες βρίσκονται σε κρίσιμα τεχνικά σημεία και αν διασπαστούν μπορεί να οδηγήσουν χαμηλότερα τράπεζες και ΧΑ.
Νωρίτερα το www.bankingnews.gr τόνιζε ότι η έλευση του ΔΝΤ στην Ελλάδα αναμένεται να δώσει μια πολύ μικρής κλίμακας αντίδραση στην αγορά αν το επιτρέψουν τα spreads.
Η αντίδραση αυτή ποικίλη με βάση τις εκτιμήσεις από 8% έως 10% αναφέρονται με βάση τις προσεγγίσεις τραπεζικών στελεχών αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η αντίδραση θα είναι μέχρι τις 2050 μονάδες υπό καλές συνθήκες. Ωστόσο η αγορά ακόμη παραμένει αρνητική και εντείνει τις ρευστοποιήσεις καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ξεκάθαρα και ανοικτά για την Ελλάδα.
Προφανώς και οι περισσότεροι επενδυτές θα περίμεναν κάτι παραπάνω δηλαδή η αγορά να αρχίσει να προεξοφλεί ότι το ΔΝΤ θα καταφέρει να σταθεροποιήσει τα ελλείμματα της χώρας και σε μια τέτοια περίπτωση το ΧΑ θα μπορούσε να κινηθεί προς τις 2300 μονάδες...

Από το bankingnews.gr